Drugo tromjesečje

Dobrodošli u drugo tromjesečje! Vrijeme je da izvadite glavu iz pijeska (ili WC školjke) i uživate u pravim blagodatima trudnoće, poput slatkog malog trbuščića koji iskače ispod vaše košulje ili pak neočekivane pažnje od strane potpunih stranaca.


Drugo tromjesečje - Drugi trimestarDobrodošli u drugo tromjesečje! Vrijeme je da izvadite glavu iz pijeska (ili WC školjke) i uživate u pravim blagodatima trudnoće, poput slatkog malog trbuščića koji iskače ispod vaše košulje ili pak neočekivane pažnje od strane potpunih stranaca. Vaša beba je uznapredovala u veličini pa u ovom tromjesečju raste od veličine male breskve pa sve to veličine povećeg patlidžana. Isto tako, vaš potomak počinje s redovitom tjelovježbom tako da uskoro možete očekivati i ritanje i udaranje (kad ih najmanje očekujete).

Razvoj bebe po tjednima

Trudnoća: 13. tjedan

13. tjedan trudnoće

Vaša beba, koja je sada velika 7 i pol centimetara, ima nove organe. U njoj se počinju formirati zubi i glasnice.
Trudnoća: 14. tjedan

14. tjedan trudnoće

Lanugo dlačice (tanke dlačice koje rastu po cijelom bebinom tijelu a vjeruje se da imaju funkciju grijanja bebe) rastu po cijelom bebinom tijelu.
Trudnoća: 15. tjedan

15. tjedan trudnoće

Odnos između glave i ostatka tijela i dalje se normalizira. Sva četiri ekstremiteta imaju potpuno funkcionalne zglobove. Vaša se beba neprestano vrpolji i migolji, ali vi to još uvijek možda ne osjećate.
Trudnoća: 16. tjedan

16. tjedan trudnoće

Razvijaju se mišići i kosti (napreduje odlaganje kalcija u kostima). Osobito napreduje razvitak finije muskulature lica, tako da vaša beba sada može žmirkati, otvarati usta ili se mrštiti i uspraviti glavu.
Trudnoća: 17. tjedan

17. tjedan trudnoće

Nastavlja se rast vaše maternice čije se dno sada nalazi negdje oko sredine između stidne kosti i pupka. Slijedi daljnje povećanje dojki, a moguća je i pojava strija.
Trudnoća: 18. tjedan

18. tjedan trudnoće

Vaša je beba postala nevjerojatno mobilna (barem u usporedbi s vama). Zijeva, štuca, valja se, izvija se, udara vas, sisa palac i guta.
Trudnoća: 19. tjedan

19. tjedan trudnoće

Oko vaše bebe (sada je velika dvadesetak centimetara) se stvara verniks kaseosa (zaštitna bijela supstanca koja prekriva vašu bebu a štiti njezinu kožu od nadražujućih efekata amnionske tekućine).
Trudnoća: 20. tjedan

20. tjedan trudnoće

Beba, koja je sada velika 23 centimetra, svaki dan proguta nekoliko grama amnionske tekućine, kako za svoju prehranu tako i za vježbanje gutanja i probavljanja.
Trudnoća: 21. tjedan

21. tjedan trudnoće

Bebine krvne stanice, prije svega crvene krvne stanice (eritrociti) se stvaraju na samom početku trudnoće u žumanjčanoj vreći, a potom najvećim dijelom u jetri, dok se u ovo vrijeme počinje i s proizvodnjom bijelih krvnih stanica (leukocita) koji su nužni u uspješnoj borbi s raznim infekcijama.
Trudnoća: 22. tjedan

22. tjedan trudnoće

Vaša beba, koja sada ima skoro 28 cenimetara, od umora spava u ciklusima od 12 do 14 sati dnevno.
Trudnoća: 23. tjedan

23. tjedan trudnoće

Vaša beba još uvijek izgleda premršavo - rast i razvitak kože je brži od stvaranja potkožnog masnog tkiva iako se u ovo vrijeme masno tkivo formira veoma intenzivno. Bebina koža više nije prozirna već usljed stvaranja pigmenta počinje biti crvenkasta.
Trudnoća: 24. tjedan

24. tjedan trudnoće

Bebine oči i uši su na poziciji na kojoj trebaju biti. Na očnim kapcima se razvijaju trepavice, dok na glavi još snažnije raste kosa. Lice vaše bebe sada izgleda gotovo jednako kao što će izgledati kada se rodi.
Trudnoća: 25. tjedan

25. tjedan trudnoće

Vaša beba od prethodnog tjedna nije puno narasla, možda centimetar-dva i sada ima do 35 centimetra, ali je zato povećala svoju masu pa teži između 600 i 700 grama.
Trudnoća: 26. tjedan

26. tjedan trudnoće

Bez obzira kakvu će boju očiju vaša beba imati, dok je vaša beba u vašoj maternici ima plave okice! U ovome tjednu beba počinje otvarati oči, koje su sada u potpunosti razvijene i imaju sve slojeve: bjeloočnicu, rožnicu, šarenicu i mrežnicu.
Trudnoća: 27. tjedan

27. tjedan trudnoće

Pluća vaše bebe u kombinaciji s otvorenim nosnicama, počinju vježbati 'udisanje' i 'izdisanje' - za početak, vaša beba vježba pomoću amnionske tekućine... ali i to je napredak.

Vezani sadržaj s portala MaminaMaza

Dodatne pretrage u trudnoći

Želite nešto reći? Podijelite vaše mišljenje ili savijet s ostalima!

Trenutno nema komentara...

Komentirati mogu isključivo registrirani korisnici.
Registrirajte se ili se prijavite!

IZDVOJENI LINKOVI