Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

26. tjedan trudnoće

26. tjedan trudnoće
Sebastian Kaulitzki / Shutterstock

Bez obzira kakvu će boju očiju vaša beba imati, dok je vaša beba u vašoj maternici ima plave okice! U ovome tjednu beba počinje otvarati oči, koje su sada u potpunosti razvijene i imaju sve slojeve: bjeloočnicu, rožnicu, šarenicu i mrežnicu.

Sad kad ste već prešli dobar dio vašeg trudničkog puta i još niste upoznali svoju mazu, ona vas već naveliko svojim udarcima podsjeća da je tu. Imamo devet mjeseci da se pripremimo na dolazak novog člana obitelji osim što se fizički pripremamo, moramo se i psihički pripremiti da će novorođenče postati središte naše pozornosti, vjerujemo da vam to neće teško pasti i da ćete uživati u svim trenucima jer će to malo bići u prvim danima, mjesecima i godinama biti ovisno o vama.

Napredovanjem vaše trudnoće i povećanjem tjelesne težine, povećavaju se i vaši trudnički izazovi karakteristični za 26. tjedna trudnoće. Prije svega su to napetost u donjem dijelu trbuha i bolovi u leđima, osobito u križima. Povremeno se mogu javiti glavobolja, nesanica ili grčevi u nogama. Vodite računa o svojoj prehrani i broju kilograma koje ste dobili i u dogovoru s vašim liječnikom ako postoji potreba povećajte unos magnezija.

Klinički se manjak magnezija najčešće manifestira grčevima u listovima (rani vodeći simptom), a u slučajevima težeg manjka može doći i do prijevremenih trudova. Kod značajnijeg pada razine magnezija bitno raste rizik preranog poroda ili pobačaja. Kod bebe zbog manjka magnezija može doći do zastoja u rastu. Preporučena doza u slučaju oralne supstitucije magnezija je oko 300 mg/dan. Magnezij možete uzimati u tabletama ili putem hrane (žitarice, mlijeko, mliječni proizvodi, orašasto voće) i pića (Donat Mg).

 

Koliko je dugačka i teška beba u dvadesetšestom tjednu trudnoće?

Vaša beba u 26. tjednu trudnoće veličine je kelja, dugačka oko 36 centimetra i teška oko 770 grama i nastavlja rasti i dobivati na masnom tkivu.

Bez obzira kakvu će boju očiju vaša beba imati kasnije, dok je u vašoj maternici ima plave okice! U ovome tjednu beba počinje otvarati oči, koje su sada u potpunosti razvijene i imaju sve slojeve: bjeloočnicu, rožnicu, šarenicu i mrežnicu. Trepavice su do sada već formirane tako da vaša beba može započeti sa zavodljivim žmirkanjem.

 

Simptomi trudnoće u dvadesetšestom tjednu trudnoće

26. tjednom trudnoće polako se približavamo trećem tromjesečju i simptomi koji prate ovaj tjedan nisu baš ugodni, jer kako trudnoća odmiče beba raste i vaše tijelo ima veće opterećenje i upravo ta težina i veličina bebe donosi simptome koji nisu baš ugodni.

Natečenost

Normalna je pojava da ste blago natečeni u ovom periodu trudnoće, ali pripazite da ne dođe do naglog oticanja, što bi moglo upućivati na preeklampsiju. Svakako se javite svom liječniku ako vam se oticanje čini zabrinjavajućim.

Glavobolja

Glavobolje se mogu pojaviti kod nekih trudnica, a njihov uzrok su najčešće hormoni. Glavobolju mogu uzrokovati i glad i dehidracija. Vodite računa da nemate velike razmake između obroka i da vam je voda uvijek pri ruci.

Problemi sa spavanjem

Kako prolaze tjedni trudnoće sve će vam biti teže naći udoban položaj za spavanje. Vodite računa da smanjite unos kofeina, unosite što više tekućine i krečite se što više možete.

Braxtona Hicksa kontrakcije

Ako ste primijetili da vam u jednom trenutku trbuh bude jako tvrd i zategnut, a onda se vrati u normalu to su Braxtona Hicksa kontrakcije ili još poznati pod "lažni trudovi". Nema razloga za brigu jer se na taj način tijelo priprema za porod. Sve dok kontrakcije nisu bolne i u pravilnim razmacima radi se o lažnim trudovima. Ako se dogodi da vam se pojave kontrakcije popraćene bolovima i ne prestaju svakako se javite svom liječniku.

Povišen krvni tlak

Blago povišen tlak normalan je za 26. tjedan trudnoće. Vaš liječnik će procijeniti što je za vas povišen tlak i da li ima potrebe za detaljnijom obradom kako bi se otklonila sumnja na preeklampsiju.

Trudnički mozak

Često možemo čuti "trudnički mozak". Što uzrokuje da nam mozak sporije pamti ili brže zaboravlja? Upravo hormoni koji su kroz cijelu trudnoću aktivni. Dodatno opterećenje na vaš mozak je i količina misli koje vam se roje u glavi: oko poroda, prvih dana s vašom bebom, jeste sve pripremili za bebu...

Kako beba raste tako su i njezini udarci sve snažniji i sad ste se već priviknuli da vam se udarcima javlja da je tu i da je sve u redu.

Ako niste odradili OGTT (oralni test za toleranciju na glukozu) test koji se radi između 24. i 28. tjedna trudnoće vjerojatno će vas vaš liječnik uputiti da ga odradite kako bi dobili informaciju kako vaše tijelo prerađuje šećer i otklonili sumnju na gestacijski dijabetes.

 

Dvadesetšesti tjedan trudnoće koji je to mjesec trudnoće?

Dvadesetšestim tjednom ste trudni šest mjeseci i dva tjedna.