Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

27. tjedan trudnoće

27. tjedan trudnoće
Sebastian Kaulitzki / Shutterstock

Došao je taj tjedan s kojim završavate vaše drugo tromjesečje trudnoće ujedno i najlakši period trudnoće.

Došao je taj tjedan s kojim završavate vaše drugo tromjesečje trudnoće ujedno i najlakši period trudnoće. 27. tjedna trudnoće je važan tjedan u tijeku trudnoće jer da i dođe dođe do preranog poroda beba ima velike šanse za preživljavanje. Ako već niste sad možete krenuti s nabavkom i kupovinom potrebnih stvari za vašu mazu.  

 

Koliko je dugačka i teška beba u dvadesetsedmom tjednu trudnoće?

Vaša beba u 27. tjednu trudnoće veličine je kao srednja glavica salate, dugačka oko 37 centimetra i teška oko 900 grama i nastavlja rasti i dobivati na masnom tkivu. Pluća vaše bebe u kombinaciji s otvorenim nosnicama, počinju vježbati "udisanje" i "izdisanje" - u ovom trenutku vaša beba vježba pomoću amnionske tekućine. Udarci su i dalje postojani i sve intenzivniji kako tjedni prolaze.

 

Simptomi trudnoće u dvadesetsedmom tjednu trudnoće

Simptomi koji su vas pratili kroz nekoliko zadnjih tjedana će i dalje biti prisutni, nadamo se da ste do sad već našli načine kako se nositi s njima. Najčešći simptomi koji prate 27. tjedna trudnoće:

Bolovi u leđima

Sve veća težina vaše bebe svakim danom sve više opterećuje vaša leđa izazva bolove. Krećite se koliko god možete, a dok se odmarate i spavate probajte si pomoći s trudničkim jastukom, on može olakšati pritisak na bokove i pomoći vam da si nađete položaj koji vam najviše odgovara da što manje osjetite bolove u leđima prilikom spavanja.

Grčevi u nogama

Najčešći uzrok grčeva u nogama u ovom periodu je nedostatak magnezija. Svakako se savjetujte s liječnikom koji vam vodi trudnoću da li je potrebno uzimati magnezij kao dodatak prehrani. Istezanje nogu i unos veće količine tekućine može vam olakšati ovaj ne baš ugodan simptom.

Probavne smetnje

Problemi sa zatvorom često se pojavljuju kod trudnica, jedino što možete kako bi si olakšali konzumirati što više vlaknaste hrane, pijte puno vode i svaki dan si odredite jednu rutu za pješačenje. Ima više pozitivnih strana svakodnevne šetnje; poboljšat ćete si probavu, manje će vas boljeti leđa i lakše ćete održavati težinu.

Koža, kosa i nokti

Promjene na koži, kosi i noktima kroz cijelu trudnoću uzrokovani su hormonima i na to nažalost ne možete utjecati. Kod nekih trudnica koža bude vidljivo ljepša, kosa izgleda zdravija i sjajnija, a nokti čvršći i brže rastu, ali nažalost nemaju sve trudnice tu sreću kod nekih ipak hormoni djeluju skroz suprotno. Nakon poroda kad se hormoni stabiliziraju sve će doći na svoje.

Hemoroidi

Naprezanje prilikom pražnjenja crijeva i sav pritisak bebe na donju polovicu može uzrokovati ovaj ne tako lijepi simptom trudnoće u 27. tjednu.

 

Trudnice koje nose blizance imaju veću vjerojatnost na prijevremeni porođaj pa su samim time pod većom kontrolom, te ako vam se jave bilo kakvi neuobičajeni simptomi poput krvarenja, curenja vode, a da niste sigurni da li se radi o urinu koji od težine ne možete zadržati ili je ipak curenje plodne vode, ili kontrakcije koje ne prestaju odmah se javite liječniku.

Ako primijetite da dobivate na kilaži brže od preporučenog sad je pravo vrijeme da reagirate i pripazite na unos hrane pogotovo one nezdrave. jer težina nije dobra iz više razloga; može dovesti do prijevremenog porođaja i dodatno opteretiti vaše tijelo. Manja težina će vam olakšati treće tromjesečje koje je samo po sebi teže od drugog. Normalno je da trudnice koje nose blizance dobiju više na težini.

 

Dvadesetsedmi tjedan trudnoće koji je to mjesec trudnoće?

Dvadesetsedmim tjednom ste trudni šest mjeseci i tri tjedna.