Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Njega kože u trudnoći

Njega kože u trudnoći
sheff / shutterstock

Devet mjeseci trudnoće obilježava donošenje pravih odluka. Zdrava prehrana, svakodnevno vježbanje, njega kože, samo su neke od tih odluka.

Koža, tjelesni "omotač" koji štiti i trudnicu i bebu koju ona nosi, zaslužuje najkvalitetniju zaštitu i njegu stoga buduće mame već od samog početka trudnoće brinu o tome da koža bude vitalna, hidratizirana i u svakom trenu spremna za sve promjene koje je očekuju kroz 40 uzbudljivih tjedana. Njega kože za koju ćete se odlučiti ne mora biti ona basnoslovno skupim preparatima, već je, bez obzira koje preparate koristili, puno važnije da bude redovita. Kombinacija skupih (zadnja riječ farmaceutike) i jeftinih (prirodni lijekovi) preparata sasvim su dovoljna doza koja vam jamči zdravu i njegovanu kožu. Kako se tijekom trudnoće pojave strije, njih je najbolje riješiti na način da se od samog početka počne koristiti krema protiv strija, jer je u tom slučaju efekt najbolji - koža je hidratantna i elastična i jednostavno teško puca (od "jeftinijih" preparata, preporučamo kantarionovo ulje, tj. ulje gospine trave).

Naravno, bez obzira na sve tretmane za njegu kože tijekom vaše trudnoće, većina će ih ostati i nakon poroda (strije, koža koja više nije meka ni čvrsta, celulit, itd.). Znamo da ste najsretniji na svijetu zbog prinove u obitelji, ali tijekom nekog određenog vremena uz korištenje pravih preparata, i vaše će se tijelo vratiti u normalu. Najbitnija je tu upornost koju morate imati jer ako uzmete u obzir da ste proteklih 9 mjeseci bili u "drugom stanju", onda si morate dati bar još toliko vremena da se tijelo vrati u stanje kakvo želite. Pomognite mu "akcijskim planom" za kožu koji neka ima svoj početak još u prvim tjednima trudnoće od kada ćete njezi ovog organa posvetiti puno pažnje, a što ćete samo nastaviti i nakon poroda.

Pod njegom kože mislimo i na njegu stopala!

Nikako se u trudnoći ne smije zaboraviti i pravilna njega stopala, koja obuhvaća posebne pripravke za njegu stopala, a koji sadrže optimalne omjere ureje i salicilne kiseline, kako ne bi došlo do zadebljavanja kože na peti, njezinog pucanja i pojave dubokih bolnih ragada, što može uvelike utjecati na nemogućnost hodanja.