Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

6. tjedan trudnoće

6. tjedan trudnoće
Sebastian Kaulitzki / Shutterstock

Počinju se stvarati oči, uši, nos, obrazi i brada. Srce vaše bebe kuca (gotovo dva puta brže nego vaše!) a i krv počinje kolati venama.

Do sada ste vjerojatno saznali istinu: Zahvaljujući svojim uzburkanim hormonima, mučnine se mogu (a i ne moraju nužno) pojaviti ujutro, popodne ili navečer.

Veličina ploda u šestom tjednu trudnoće

Vaša je maza sada veličine graška i rapidno raste. Prosječan embrij u šestom tjednu je oko 6mm i nastavlja rasti i ponovno će se udvostručiti sljedeći tjedan. U šestom tjednu trudnoće počinju se stvarati oči, uši, nos, obrazi i brada. Čak se i ruke i noge počinju stvarati, ali su još uvijek spojene plovnom kožicom i isprepletene su, ali se do kraja tjedna budu počele i migoljiti. Srce vaše bebe kuca (gotovo dva puta brže nego vaše!) a i krv počinje kolati venama.

 

Simptomi trudnoće u šestom tjednu trudnoće

Dok je vama sve teže zbog mučnina, pokušajte se sjetiti da je uzrok tomu ono čemu ste se nadali - da u vama velikom brzinom raste beba!

Budući da ste još uvijek u ranoj trudnoći, možda još niste doživjeli trudničke simptome - u ovom periodu neke žene su stalno gladne, dok druge ne osjećaju gotovo ništa. U šestom tjedanu trudnoće najčešći simptomi su:

Osjetljiva i bolne grudi

Vaše grudi su vjerojatno bolne zahvaljujući povećanom protoku krvi. Teško za povjerovati da je žensko tijelo tako složeno da se već na samom početku trudnoće priprema za dojenje.

Umor

Stalno ste umorni razlog tome je što se vaše tijelo i dalje navikava na promjene hormona to je sve normalno. Pokušajte se odmoriti kad god imate priliku.

Mučnina

često čujemo da se jutarnje mučnine tipične za trudnoću, međutim vrlo često su te mučnine cijelodnevne, pogotovo ako nosite blizance. Najvažnije je pronaći namirnice koje vama odgovaraju i smiruju vam želudac, imajte ih stalno pri ruci i redovito ih konzumirajte, jer ako vam je prazan želudac mučnine će biti samo intenzivnije.

Promjene raspoloženja

Promjene raspoloženja su također normalne jer su hormoni i dalje aktivni i diktiraju naše raspoloženje. Nema tu puno pomoći stanje je takvo kakvo je važno je znati da je prolazno i da će se sve vratiti u normalu kad se hormoni ponovno uravnoteže.

Često mokrenje

U ovom razdoblju normalno je da imate češću potrebu za mokrenjem. Važno je obratiti pažnju da li je mokrenje normalno ili imate nelagodu popračenu peckanjem što u ovo periodu može biti i urinarna infekcija, ako sumnjate na to javite se liječniku koji će vas uputit dalje na pretrage.

Plinovi i nadutost

Hormon trudnoće progesteron može uzrokovati plinove i nadutost u trbuhu. Pijte puno vode i jedite hranu bogatu vlaknima na taj način ćete izbjeći zatvor, koji pridonosi nadutosti.

Grčeve i spoting

U prvim tjednima trudnoće grčevi i lagano krvarenje je česta pojava, najčešće nema potrebe za panikom. U ovom perodu spolni odnos također može uzrokovati krvarenje, jer je vaš vrat maternice osjetljiviji u trudnoći. Normalno da vam nije ugodno i da ste zabrinuti, da budete mirni najbolje da se savjetujete sa svojim doktorom koji vam vodi trudnoću, ako ne možete doći do njega uvijek se možete javiti na hitnu.

 

Kako izgleda trbuh u šestom tjednu trudnoće?

Iako je uobičajeno da ste osjećate naduto u šestom tjedanu trudnoće, vjerojatno još uvijek ne izgledate trudno. Ako još niste spremni podijeliti svoje vijesti s okolinom, možete još malo čuvati svoju malu tajnu. Kod trudnica koje nose blizance trbuh će već sada biti nešto izraženiji.

 

Šesti tjedan trudnoće - koji je to mjesec trudnoće?

U šestom tjednu trudnoće vi ste trudni mjesec i tjedan dana. Iako je vjerojatno prošlo samo tjedan ili dva otkad ste saznali da ste trudni, ali trudnoća se mjeri od prvog dana posljednje mjesečnice.