Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

25. tjedan trudnoće

25. tjedan trudnoće
Sebastian Kaulitzki / Shutterstock

Tjedni brzo prolaze i već ste u 25. tjednu trudnoće. Još uvijek ste u drugom tromjesečju koji je za većinu trudnica najlakši i najljepši period trudnoće.

Tjedni brzo prolaze i već je 25. tjedn trudnoće. Još uvijek ste u drugom tromjesečju koji je za većinu trudnica najlakši i najljepši period trudnoće. Ako do sad još niste, sad je pravo vrijeme da krenete u nabavu potrebnih stvari za bebicu, pogledajte našu preporuku stvari potrebnih za bebu. U ovom periodu većini trudnica se pojavi linea negra (neke trudnice ju ipak neće dobiti) nije nužno da se uvijek pojavi, vjeruje se da je posljedica hormonskih promjena u trudnoći, posebno hormona koje stvara posteljica, jer se nakon porođaja ona nestane), i to je potpuno normalno.

 

Koliko je dugačka i teška beba u dvadesetpetom tjednu trudnoće?

Vaša beba u 25. tjednu trudnoće veličine je cvjetače, dugačka oko 35 centimetra i teška oko 680 grama i nastavlja rasti i dobivati na masnom tkivu. Središnji živčani sustav nastavlja sa svojim razvojem pa tako vaša beba ima sposobnost odabira da li će koristiti lijevu ili desnu ruku. Kucanje srca vaše bebe je sada toliko snažno da i vaš partner može čuti otkucaje bez specijalnih pomagala, naravno, ako prisloni uho na pravo mjesto i ako nema buke oko vas.

Ako niste radili prenatalne testove (Nifty ili Harmoni) i još uvijek ne znate spol vaše bebe u ovom trenutku spolni organ je u potpunosti razvijen pa se sada sa sigurnošću pri ultrazvučnom pregledu može ustanoviti spol bebe (osim ako je položaj bebe izrazito nepovoljan pa se spolni organ ne može jasno vidjeti).

 

Simptomi trudnoće u dvadesetpetom tjednu trudnoće

Dok ste još uvijek u period kad imate puno energije i elana za svakodnevne obaveze iskoristite to i uživajte. Bez obzira što ste u najboljem periodu trudnoće i ovaj period donosi svoje trudničke simptome:

Kontrakcije Braxtona Hicksa

Kontrakcije Braxtona Hicksa - još ih nazivamo lažni trudovi obično se pojave u drugoj polovici drugog tromjesečja. Njih možete primijetiti tako da vam u jednom trenutku trbuh bude jako tvrd i zategnut, a zatim se vratite u normalu.  Braxton Hicks-a kontrakcije nisu česte i ne odvijaju se u redovitim intervalima. Njih možete prepoznati što nestatu ako promijenite položaj tijela. One prave kontrakcije ponavljaju se više puta i samo nastavljaju jače i učestalije, za praćenje pravih trudnova možete koristiti naš alat Trudomjer. Ako ste zabrinuti da su vaše kontrakcije prave odmah se javite liječniku. Ako se ipak radi o pravim trudovima važno je da se što ranije javite u bolnicu kako bi liječnici napravili sve kako bi zaustavili prijevremeni porođaj.

Često mokrenje

Kako beba raste svojom težinom sve više pritišće mjehur i imate čestu potrebu za odlaskom na wc. Ovaj simptom nažalost teško možete izbjeći. Znamo da nije lako imati u svakom trenutku zahod blizu, pogotovo ako ste vani na nepoznatom terenu, ali nemojte da često mokrenje bude uzrok da unosite manju količinu tekućine kroz dan, jer je važno da pijete dosta tekućine.

Problemi sa spavanjem

Može se dogoditi da imate probleme sa spavanjem jer se ne možete namjestiti u ugodan položaj u kojem bi mogli zaspati, probajte si pomoći s jastukom za trudnice. Ako je razlog vaših nesanica učestalo buđenje zbog česte potrebe za mokrenjem, pokušajte pred spavanje smanjiti unos tekućine.

Probavne smetnje

Pokušajte regulirati na način da se krećete koliko god možete i pijete puno vode, te jedite hranu bogatu vlaknima. Vaši hormoni mogu usporiti probavu što za posljedicu može imati nadutost i višak plinova.

Žgaravica

Kao beba raste pritišće vaš probavni trakt, što može dovesti da se želučana kiselina podigne u vaš jednjak i uzrokuje neugodnu žgaravicu.  Izbjegavanje masne i začinjene hrane također može pomoći kod sprječavanja žgaravice, posebno prije spavanja jer dok ste u ležećem položaju vaš želudac je u takvom položaju da se želučane kiseline lakše izliju i izazovu žgaravicu.

Pomicanje bebe iz tjedna u tjedan postaje intenzivnije i sad ste vjerojatno već naučili da kad osjetite puno udaraca beba je budna, a kad se umiri odlučila se malo odmoriti i zaspati. Redovito pomicanje i udarci su znak aktivne i zdrave bebe. Ako neko vrijeme niste osjetili kako se beba pomiče i želite samo da vam se javi da znate da je sve u redu pojedite nešto slatko, pustite neku glazbu ili jednostavno lagano vrhovima prstiju počeškajte trbuh, vjerujemo da će nešto od navedenog probuditi bebu da vam je javi barem jednim udarcem da znate da je sve u redu.

Ako niste odradili OGTT (oralni test za toleranciju na glukozu) test koji se radi između 24. i 28. tjedna trudnoće vjerojatno će vas vaš liječnik uputiti da ga odradite kako bi dobili informaciju kako vaše tijelo prerađuje šećer i otklonili sumnju na gestacijski dijabetes.

 

Dvadesetpeti tjedan trudnoće koji je to mjesec trudnoće?

Dvadesetpetim tjednom ste trudni šest mjeseci i tjedan dana.