Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

17. tjedan trudnoće

17. tjedan trudnoće
Sebastian Kaulitzki / Shutterstock

Nastavlja se rast vaše maternice čije se dno sada nalazi negdje oko sredine između stidne kosti i pupka. Slijedi daljnje povećanje dojki, a moguća je i pojava strija.

Sad kad ste u 17. tjednu trudnoće gotovo ste na pola puta do rođenja vaše maze. Vjerojatno znate spol vašeg djeteta i možete lagano početi razmišljati i istraživati, pa ako naletite na nešto i povoljnije već kupiti neke stvarčice za svoju mazu. Ovaj lijepi period trudnoće idealno je vrijeme da istražit što se sve nudi na tržištu; izbor kolica, krevetića i ostalih stvari potrebnih za bebu, a da vam to ne prestavlja veliki fzički napor.

Ako imate od nekog posuditi neke od stvari potrebnih za bebu pogotovo one koje se manje vremena koriste poput njihalice ili baby gyma zašto ne, jer će vam trebati dosta toga, pa ako barem nešto možete posuditi super.

Ako znate spol djeteta možete razmišljati kako sa sitnim detaljima uljepšati prostor kako bi bio ugodniji vama i vašoj mazi. Razmislite da u ovom periodu odradite trudnički tečaj jel će vam sad biti lakše sjediti tih nekoliko sati nego kad trbuh bude veći. 

 

Koliko je dugačka i teška beba u sedamnaestom tjednu trudnoće?

Dijete u 17. tjednu trudnoće veličine je ploda šipka, veliko je oko 13 cm i teško oko 165 g i nastavlja dalje rasti. Bebine kosti se transformiraju iz gumenih hrskavica prema čvrstim kostima. Sad se lagano počinju stvarati i nakupljati masno tkivo na kostima koje je vrlo važno u zagrijavanju ljudskog tijela. Počinju se stvarati i one jedinstvene šare odnosno otisci na prstićina vaše bebe.

 

Simptomi trudnoće u sedamnaestom tjednu trudnoće

Simptomi koji se javljaju u 17. tjednu trudnoće najčešće se javljaju zbog ubrzanog rasta vašeg djeteta. U nastavku možete pročitati što vas od simptoma očekuje u ovom tjednu:

Povećano izlučivanje tjelesnih tekućina

U ovom periodu zbog povećanog protoka krvi možete primjetiti pojačano lučenje tekućina iz tijela poput: vaginalnog iscjedka, znoja ili veće količine pljuvačke, sve je to normalno za vaše trenutno stanje.

Čudni snovi

Možda ste ih imali i u prijašnjim tjednima. Mogu biti toliko čudni i stvarni da se probudite i mislite jel to bio san ili java. Čudni snovi mogu biti uzrokovani vašim hormonima, ali i količinom raznih razmišljanja koje mozak ne može sve obraditi i onda dolazi do čunih snova.

Svrbe vas grudi i trbuh

Kako beba raste, vaša se koža rasteže i može biti osjetljivija i nadražena. U ljekarnama možete potražiti proizvode koji su namijenjeni baš za kožu trudnica te si s njima pokušajte ublažiti svrbež.
Ako dođe do naglog rastezanja kože prilikom širenja maternice i ostatka vašeg tijela, pogotovo ako nosite blizance mogu se pojaviti strije. Strije u trudnoći ako su samo površinske i tanke nakon trudnoće će se povući i biti slabo vidljive. Preventivno se krenite mazati kremom protiv strija za trudnice kako bi ublažili njihovo pojavljivanje. Ono što je jednako važno da unosite dovoljnu količinu vode kako bi vaše tijel dobivalo hidrataciju i iznutra.

Povećanje kilograma

Koliko je kilograma preporučljivo dobiti u trudnoći? Možda ste već dobili 5 do 7 kilograma. Normalno je da u drugom tromjesečju dobijete oko 0,5 kg tjedno. Ako imate veće odstupanje u kilaži razgovarajte sa svojim liječnikom kako bi otklonili eventualne probleme koji mogu biti uzrok većeg broja kilograma.

 

Ako su ranija testiranja ukazivala na anomalije bebe od sedamnaestog tjedna trudnoće možete raditi kordocentezu. Kordocenteza je postupak gdje se uzima krv iz pupčane vrpce. Ovo je invazivan test i izvodi se sve manje upravo načina i mogućih komplikacija prilikom uzimanja uzorka. Već smo ranije govorili da danas postoje testovi koji nisu invazivni i rade se već u 10. tjednu trudnoće i imaju visok postotak točnosti dobivenih rezultata.

 

Sedamnaesti tjedan trudnoće koji je to mjesec trudnoće?

Sedamnaestim tjednom ste trudni četiri mjeseca i jedan tjedan.