Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

15. tjedan trudnoće

15. tjedan trudnoće
Sebastian Kaulitzki / Shutterstock

Odnos između glave i ostatka tijela i dalje se normalizira. Sva četiri ekstremiteta imaju potpuno funkcionalne zglobove. Vaša se beba neprestano vrpolji i migolji, ali vi to još uvijek možda ne osjećate.

U petnaestom tjednu trudnoće većina trudnica se osjeća odlično, mučnine su iza vas i puni ste energije, iskoristite ovo trenutno stanje i radite stvari koje vas vesele. Idealan trenutak da uz pomoć partnera odradite manje preinake u vašem domu jer naredni period do dolaska vaše maze će proletiti. Počnite razmišljati o mjestu gdje bi stavili bebin krevetić i presvlačilicu.

 

Koliko je dugačka i teška beba u petnaestom tjednu trudnoće?

U 15. tjednu vaša beba je veličine jabuke, velika je oko 10 cm i teška 75 g., Od prošlog tjedna tjelesne proporcije - omjer glave i tijela polako dolaze u normalu. Dosadašnje proporcije dijelova tijala sad već više nalikuju onima kao kod novorođenčeta. Osjetila na jeziku su s 15. tjednom trudnoće dovršili svoj razvoj. Putem ultrazvuka se jasno mogu vidjeti svi pokreti jer sad vaša beba može pomicati sve udove i zglobove, čak i stisnuti šaku.

Trudnice koje su prvi put trudne vjerojatno još nisu osjetile pokrete svoje bebe, jer u ovom trenutku se mogu osjetiti kao da su vam balončići u trbuhu, pa trudnice s prvom trudnoćom misle da je im rade crijeva, dok mame kojima to nije prva trudnoća već prepoznaju da su to pokreti vaše bebe.

 

Simptomi trudnoće u petnaestom tjednu trudnoće

Simptome trudnoće koje nam donosi petnaesti tjedan trudnoće koje uz povečanje energije pojačava se i želja za vašim partnerom, što će on sigurno primjetiti i dočekati s veseljem :)

Krvarenja iz nosa

Takozvani „trudnički rinitis“. Ovaj ne tako lijep simptom vrlo je čest u trudnoći. Zbog hormonalnih promjena i povećanog volumena krvi vrši se veći pritisak na osjetljive žile u nosu zbog čega dolazi do krvarenja. Preporuka je da nježno brišete nos i unosite dovoljnu količinu vode.

Probavne smetnje 

Opet za krivca imamo hormone. Obratite pozornost na namirnice koje vam uzrokuju probavne smetnje i smanjite njihov unos.

Upaljene desni

Vaše desni su u ovom periodu izuzetno osjetljive. Uvedite dodatnu njegu, često perite i isperite zube, nježno čistite koncem. Ako je potrebno konzultirajte se sa svojim stomatologom koje dodatne mjere možete poduzeti da se smanje upale.

Urinarne infekcije

Urinarne infekcije česta su pojava u trudnoći. Učestala potreba za pražnjenjem mjehura česta je pojava u trudnoći i potpuno normalna, ali ako se prilikom mokrenja pojavi nelagoda ili peckanje svakako se javite svom liječniku koji će vas dalje uputiti što trebate napraviti.

Trudnice koje nose blizance u ovom periodu imaju vjerojatno iste simptome koao i one koje nose jednu bebu. Jedino što vas u ovom trenutku može dodatno mučiti su i dalje povremene mučnine jer je razina hormona kod vas još povećana.

 

Kako izgleda trbuh u petnaestom tjednu trudnoće

U petnaestom tjednu trudnoće vaš trudnički trbuščić doživljava veliku promjenu. Tijekom prvog tromjesečja vaša se maternica lijepo uklapa unutar vaše zdjelice. Porastom vaše bebe potrebno joj je više prostora i vaš trbuh sad sve više izlazi van i postaje uočljiviji.

Trudnice koje nose blizance imaju i nešto veći trbuh što je i normalno jer dvije bebe trebaju više prostora. U ovom periodu preporuka je da dobijete pola kilograma tjedno bez obzira da li nostie jednu ili dvije bebe.

 

Pretrage koje se rade u petnaestom tjednu trudnoće

U petnaestom tjednu trudnoće radi se test iz krvi tzv. trostruki (triple) ili četverostruki probir. Test mjeri razinu četiri serumska biljega estriol, inhibin A, hCG i alfa fetoprotein kod majke. Ukoliko se primjete abnormalne razine tih tvari u krvi to ukazuje na povećani rizik za Downov sindromom.

Integrirani probir uzima u obzir rezultate mjerenja nuhalnog nabora ultrazvučnim pregledom, krvne testove iz prvog tromjesečja i četverostruki probir obavljen u drugom tromjesečju trudnoće. Na temelju svi dobivenih nalaza radi se procjena rizika na anomalije.

Amniocenteza je još jedan test koji se radi između 15. i 20. tjedna trudnoće. Ovaj invazivni test može dijagnosticirati defekte neuralne cijevi, kromosomske abnormalnosti i druge genetske poremećaje. Obzirom da se radi o invazivnom testiranju vaši liječnikom koji će na temelju vaše amneze i genetskih predispozicija procijeniti da li bi trebali ili ne obaviti ovo testiranje.

 

Petnaesti tjedan trudnoće koji je to mjesec trudnoće?

Petnaestim tjednom ste trudni tri mjeseca i tri tjedna.