Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Koliko su pouzdani testovi za trudnoću?

Koliko su pouzdani testovi za trudnoću?
CandyBox Images / shutterstock

Neke žene odmah primijete određene simptome koji ih navode da posumnjaju u trudnoću. Pomoću testa za trudnoću ćete na najbrži način i potvrditi da li ste bili u pravu.

Neke žene odmah primijete određene simptome trudnoće koji ih navode da posumnjaju u trudnoću. Pomoću testa za trudnoću ćete na najbrži način i potvrditi da li ste bili u pravu. Svega četiri dana nakon oplodnje, oplođeno jajašce počinje proizvoditi hormon human chorionic gonadotropin, engl. kratica hCG. Postojanje ovog hormona najprije se može otkriti u krvi, a 1-2 dana prije očekivane mjesečnice i u mokraći. Kako je provjera trudnoće uz kućne testove brza i jednostavna mnoge žene čim prođe nekoliko dana od očekivane mjesečnice koriste kućne testove na trudnoću. Testovi za trudnoću otkrivaju postojanja hCG hormona u mokraći.

Testovi za trudnoću u malom postotku mogu pokazati lažno pozitivan test, jer ukoliko nema hCG hormona nema na osnovi čega pokazati pozitivan test, iznimka su slučajevi kada je test neispravan, odnosno s greškom.

Lažno negativan test može biti ukoliko vam je ovulacija bila kasnije i koncentracija hCG hormona u mokraći još uvijek nije dovoljna da bi ju test otkrio. U tom se slučaju preporuča ponoviti test za 4-5 dana ukoliko u međuvremenu ne dobijete mjesečnicu.

Na tržištu postoji veliki broj raznih proizvođača testova za trudnoću, uglavnom kod svih se rezultat dobije za manje od 5 minuta i pouzdani su čak 97%.

Ako je rezultat testa negativan, a vi imate znakove trudnoće, savjetujte se sa svojim liječnikom. Ako je rezultat testa pozitivan, dogovorite pregled kod liječnika koji će vam dati daljnje upute oko započinjanja prenatalne zdravstvene zaštite.