Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

14. tjedan trudnoće

14. tjedan trudnoće
Sebastian Kaulitzki / Shutterstock

Četrnaesti tjedan trudnoće obilježava mnogo promjena - mučne i povračanje su najvjerojatnije prestale, energije imate puno više nego proteklih tjedana...

Četrnaesti tjedan trudnoće obilježava mnogo promjena - mučne i povračanje su najvjerojatnije prestale, energije imate puno više nego proteklih tjedana i sad ste u onom blaženom stanju u kojem se možete opustiti i uživati u svakom trenutku gledajući kako vam trbuh raste.

 

Koliko je dugačka i teška beba u četrnaestom tjednu trudnoće?

U četrnaestom tjednu vaša beba je veličine breskve, velika je oko 8,5cm i teška 42 g. Beba je od prošlog tjedna gotovo udvostručila težinu i nastavlja rast. Vaša beba u četrnaestom tjednu trudnoće već počinje proizvoditi urin, te se jetra, bubrezi i slezena i dalje razvijaju. Lanugo dlačice (tanke dlačice koje rastu po bebinom tijelu, a imaju funkciju grijanja bebe) rastu po cijelom bebinom tijelu. Zajedno s lanugo dlačicama pojavljuju se obrve i po koja vlas na glavi.

Ako niste radili genetsko testiranje iz krvi iz kojeg možete znati spol djetea u ovom trenutku ako vam se posreći možda ultrazvukom saznate spol djeteta. Budi strpljiv! Ako ipak ne bude okrenuta da se vidi spol strpite se još malo vjerojatno ćete na nekom od idućih pregleda saznati.

 

Simptomi trudnoće u četrnaestom tjednu trudnoće

Nakon četrnaestog tjedna većina simptoma koje ste imali u prvom tromjesečju lagano prestaju, ali zato se neki novi počinju javljati:

Povećan apetit

Jutarnje mućnine su najvjerojatnije iza vas i sad samo razmišljate što bi mogli jesti? :) Slobodno se prepustite i uživajte u hrani samo se potrudite da hrana koju unosite ima pozitivan učinak na rast vaše bebe, možete unijeti oko 300 dodatnih kalorija dnevno. Trudnice koje nose blizance mogu unijeti dodatnih 650 kalorija u ovom razdoblju. Pokušajte da ne unosite previše masne i nezdrave hrane, tako da oboje dobivate zdrave hranjive tvari.

Bol zaobljenih ligamenata

Kako trudnoća odmiće rastom trbuha rastežu se zaobljeni ligamenti koji pridržavaju maternicu u trbušnoj šupljini i mogu rstezanjem uzrokovati neugodnu bol u doljenjm dijelu trbuha. Ova pojava je sasvim normalna, ali da budete mirniji konzultirajte se sa svojim liječnikom kako bi potvrdio da je sve u redu.

Povećanje energije

Vjerojatno ćete osjetiti povećanje energije u odnosu na prvo tromjesječje. Sad sigurno imate osjećaj da možete sve, ali opet nemojte pretjerivati u aktivnostima budite umjereni. Iskoristite energuju da istražite što vam je sve potrebno za novorođenče.

Žute mrlje na grudnjaku

Nemojte se uplašiti ako primjetiti žute mrlje na grudnjaku,  vjerojatno se radi o kolostrumu. Kolostrum je prvo majčino mlijeko koje proizvode vaše grudi. Dojke mogu početi proizvoditi mlijeko već u četrnaestom tjednu trudnoće. Kako bi spriječili prodiranje na odjeću možete koristiti upijajuće jastučiće za grudi.

Seksualni nagon

Neke žene imaju povećan seksualni nagon tijekom trudnoće zbog povećanog protoka krvi u području zdjelice. Hormoni također mogu pojačati vaš seksualni nagon. Ukoliko imate urednu trudnoću možete spolni odnos imati kroz cijelu trudnoću.

 

Koliko kilograma je preporučeno dobiti u drugom tromjesečju trudnoće?

Nemojte se iznenaditi ako u ovom periodu trudnoće počnete ubrzano dobivati na tjelesnoj težini. Ako ste u periodu začeća imali prosječn BMI, liječnici preporučuju da dobijete između 230-340 grama tjedno. Trudnice koje nose blizance bi do 20 tjedna trudnoće trebale pratiti isti tempo dobivanja kilograma kao one koje nose jednu bebu, a nakon dvadesetog tjedna bi trebale dobivati nešto više tjedno. Ako ste vašu trudnoću počeli s manjim ili većim BMI-om ili ste imali velike mučnine u prvom tormjesječju i izgubili nešto kilograma vaš liječnik vam može preporučiti nešto drugačiji cilj povećanja težine.

Ako primjetite da imate više kilograma od preporučenog pokušajte reducirati unos hrane i budite aktivniji, šetnje su idealne za držanje kilaže pod kontrolom.

 

Četrnaesti tjedan trudnoće koji je to mjesec trudnoće?

Četrnaestim tjednom ste trudni tri mjeseca i dva tjedna.