Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

24. tjedan trudnoće

24. tjedan trudnoće
Sebastian Kaulitzki / Shutterstock

Svaki dan vidite promjene u veličini svog trbuha, brzinom kojom on raste, raste i vaša beba i radi na tome da se priprema na preživljavanje izvan vašeg trbuha.

Svaki dan vidite promjene u veličini svog trbuha, brzinom kojom on raste, raste i vaša beba i radi na tome da se priprema na preživljavanje izvan vašeg trbuha.  

 

Koliko je dugačka i teška beba u dvadesetčetvrtom tjednu trudnoće?

Vaša beba u 24. tjednu trudnoće veličine je dinje, dugačka oko 30 centimetra i teška oko 590 grama. Na očnim kapcima se razvijaju trepavice, dok na glavi još snažnije raste kosa. Lice vaše bebe sada izgleda jako slično kao što će izgledati kada se rodi.

Kako su mozak i svijest o okolini vaše bebe sada već jako dobro razvijeni, svaki stres koji vi doživite, odražava se i na vašu bebu, s time da ona potpuno različito reagira od vas. Moguće je da od stresa postane hiperaktivna ali isto tako moguće je da postane mirna i povučena. Ali u svakom slučaju, uplašena i pod stresom - zato pokušajte izbjeći stres pod svaku cijenu.

 

Simptomi trudnoće u dvadesetčetvrtom tjednu trudnoće

Otečeni gležnjevi i stopala

U ovom periodu trudnoće trudnice se najčešće bore s otečenim gležnjevima i stopalima, sve je to normalna pojava za ovaj period. Pokušajte što više noge držati na povišenom. Ako ipak primijetite da vam je lice otečeno ili da vam je samo jedna noga otečena ili da je do oticanja došlo u kratkom roku obavezno se javite svom liječniku da otklonite mogućnosti komplikacije koja se može pojaviti u ovom periodu.

Bol u leđima

Ovaj simptom može vas pratiti još od proteklih tjedana. Razlog nam je već poznat; beba raste, a samim time povećava se i vaša maternica koja pritišće kralježnicu, čineći je zakrivljenijom i nategnutijom. Osim toga, mišići leđa trebaju savladati veći napor zbog povećane težine.

Grčevi u nogama

Također se mogu pojaviti u 24. tjednu trudnoće, a razlog može biti dehidracija ili nedostatak magnezija. Da bi si olakšali ovo razdoblje povedite računa da unosite dovoljnu količinu vode i kad god ste u prilici podignite noge na povišeni položaj. Konzultirajte sa svojim liječnikom da li ima potrebe da unosite dodatnu količinu magnezija.

Strije

Ako ste genetski skloni nastajanju strija vjerojatno ste ih već dobila u prijašnjim tjednima trudnoća, ali se rastezanjem kože vjerojatno će se i dalje nastaviti pojavljivati. Jedino što možete je unositi dovoljnu količinu vode i hidratizirati kožu sredstvima za trudnice koje mogu ublažiti nastajanje strija.

Linea negra

Tamna crta koja se proteže sredinom vašeg trbuha, a kao i većina drugih simptoma nastala je pod intenzivnijim utjecajem hormona trudnoće. Ova tamna crta trebala bi nestati u roku nekoliko tjedana nakon poroda.

 

Udarci vaše bebe postaju sve intenzivniji i uskoro će se moći osjetiti kad se prisloni ruka na trbuh.

Preporučena prosječna težina u 24. tjednu trudnoće ako ste prilikom začeća imala prosječan BMI je oko 6kg, dok za trudnice koje nose blizance oko 9 kg

Između 24. - 28. tjedna trudnoće radi se OGTT (oralni test za toleranciju na glukozu) iz krvi se provjerava osjetljivost tijela na glukozu kako biste vidjelo postoji li rizik od gestacijskog dijabetesa. Radi se o testu iz kojeg vidimo kako vaše tijelo prerađuje šećer. Test traje 2 sata i mjeri se razina glukoze u krvi u određenim vremenskim razmacima; prvi puta na tašte, onda nakon uzimanja glukoze otopljene u vodi nakon 60 min, te nakon 120 minuta.

 

Dvadesetčetvrti tjedan trudnoće koji je to mjesec trudnoće?

Dvadesetčetvrti tjednom ste trudni šest mjeseci.