Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

7. tjedan trudnoće

7. tjedan trudnoće
Sebastian Kaulitzki / Shutterstock

Zbog povećane količine HCG hormona (hormon trudnoće) povećava se protok krvi (i urina) i vaši bubrezi se pokušavaju riješiti štetnih tvari iz organizma brže nego inače.

Morate mokriti... opet? Učestalo mokrenje dobro je poznati simptom trudnoće. Zbog povećane količine beta HCG hormona (hormon trudnoće) povećava se protok krvi (i urina) u vama te vaši bubrezi su učinkovitiji i pokušavaju se brže riješiti štetnih tvari iz organizma. Uz to, kako vaša beba raste tako maternica pritišće mjehur pa je i to jedan razloga češćeg mokrenja.

 

Veličina ploda u sedmom tjednu trudnoće

Od prošlog tjedna vaš embrij se udvostručio i sad je veličine ploda borovnice, odnosno oko 12 milimetara, te se nastavlja dalje velikom brzinom razvijati. Užurbano se razvija bebin mozak, obje hemisfere. Mozak se razvija tako brzo da se svake minute stvori stotinjak novih moždanih stanica. Također se formiraju ruke i noge, počinju se nazirati mali prstići i dobivaju svoj oblik.

 

Simptomi trudnoće u sedmom tjednu trudnoće

U sedmom tjednu trudnoće možete osjećati čitav niz znakova trudnoće, neki su jače, a neki manje izraženiji, te se s nekima nosite lakše, dok vam neki mogu dosta otežati svakodnevnicu. Ovo su neki od najčešćih simtoma za ovaj tjedan trudnoće:

Često mokrenje

Ako vam se čini da imate češću potrebu za mokrenjem, to nije vaša mašta. Iako još ne izgledate trudno, vaša se maternica već udvostručila i zauzima veći prostor nego ranije i pritišće mjehur.

Mučnine

Jutarnje mučnine mogu biti intenzivne u sedmom tjednu trudnoće. Pokušajte si pronaći ono što vam najbolje odgovara da ih što bezbolnije podnesete, najvažnije je jesti manje, ali češće obroke tako da vam želudac nikad nije potpuno prazan, konzumacija orašastih plodova pomaže kod većine trudnica. Kada se hormoni uravnoteže u drugom tromjesečju, mučnine bi trebale prestati ili se barem smanjiti. Buduće majke koje nose blizance imaju intenzivnije mučnine jer imaju povišenu razinu hormona koji uzrokuju mučnine.

Potreba ili odbojnost za određenom hranom

Možda ćete osjetiti snažnu želju za određenom namirnicom ili će vam određena namirnica jako smetati bilo da se radi o mirisu ili okusu. Sve je ovo normalno za ovaj period trudnoće. Dobro je dok vaša jaka želja bude za namirnicom koja je zdrava, ako vam ipak jaka želja bude za namirnicom koja nije baš zdrava pokušajte ju konzumirati u što manjoj količini.

Pojava prištića

Pojava nepravilnosti na vašoj koži je posljedica hormonalnih promjena u vašem tijelu. Prije uporabe bilo kakvih proizvoda protiv prištića, provjerite sa svojim liječnikom da li su sigurni tijekom trudnoće.

Promjene raspoloženja

Česte promjene raspoloženja jedan je od čestih simptoma trudnoće. Dok se hormoni ne uravnoteže trudnice su jako emotivne, ponekad i na stvari koje u normalnom stanju ne bi niti primjetile, ne kažu bez razloga da je trudnoća drugo stanje kako tijela tako i duha.

Grčeve i lagano krvarenje

Grčevi u ranoj trudnoći su česta pojava. U vašem tijelu događaju se velike promjene, pogotovo u vašoj maternici. Uz grčeve može se pojaviti i lagano krvarenje. Krvarenje može biti i od spolnog odnosa jer je vrat maternice u ovom trenutku posebno osjetljiv. Važno je znati prepoznati kad bezazleni grčevi i krvarenje mogu preći u opasnost za plod. Kako bi bili mirniji i sigurni da je sve u redu javite se doktoru koji vam vodi trudnoću, ako ne možete doći do njega javite se u bolnicu koja ima hitan prijem za trudnice.

Višak sline

Može vam se dogoditi da u ustima imate više sline i ovo je nuspojava trudnoće. Tijelo pod utjecajem hormona proizvodi više sline od uobičajeno i ovo stanje može biti povezan s mučninom.

Neke trudnice gotovo nemaju nikakve trudničke simptome u sedmom tjednu, ako ste jedna od njih budite sretni. Nije nužno da imate simptome i nemojte se brinuti ako ih nemate, opustite se i uživajte u ovim trenucima.

 

Kako izgleda trbuh u sedmom tjednu trudnoće

Sigurno korisite svaku priliku da se pogledate u ogledalo da vidite svoj trbuščić koji najvjerojatnije primječujete samo vi, jer drugi još ne mogu primjetiti da ste trudni. Trudnice koje nose blizance bi u sedmom tjednu mogle primjetiti lagano zaobljen trbuščić.

 

Preporuka za trudnice u sedmom tjednu trudnoće

Sedmi tjedan je svakako peiod trudnoće kad bi ako već niste trebali posjetiti svog doktora da napravite prvi trudnički pregled, na kojem će on napraviti UZV i uputi vas u daljnje pretrage koje morate obaviti prije idućeg pregleda.

 

Sedmi tjedan trudnoće - koji je to mjesec trudnoće?

Sedam tjedana trudnoće znači da ste trudni mjesec i dva tjedna.