Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Trudnoća - posebno osjetljivo razdoblje za kožu

Trudnoća - posebno osjetljivo razdoblje za kožu
Alex Zabusik / shutterstock

S obzirom da se u trudnoći zbiva niz imunoloških, endokrinoloških, metaboličkih i vaskularnih promjena, koža je u tom razdoblju posebno osjetljiva.

S obzirom da se u trudnoći zbiva niz imunoloških, endokrinoloških, metaboličkih i vaskularnih promjena, koža je u tom razdoblju posebno osjetljiva. Jedna od najčešćih promjena koje se na koži zbivaju u vrijeme trudnoće je pojava pigmentacije na licu, a posljedica je utjecaja estrogena i progesterona, uz dodatnu stimulaciju sinteze pigmenta sunčevim zrakama. Postoje mnogi tretmani ljepote u trudnoći koje možete raditi ali u svakom slučaju uvijek se najbolje posavjetujte s vašim liječnikom...

Izbjeljivanje mrlja

Tamne mrlje na licu su često simetrične, lokalizirane na čelu, obrazima i iznad gornje usne. Nakon poroda mogu se izbijeliti pripravcima koji sadrže alfahidroksi kiseline i djeluju eksfolijativno te tako omogućuju bolju penetraciju aktivnih i hranjivih sastojaka u kožu. Takvi pripravci često sadrže specifične, originalne aktivne sastojke, koji inhibiraju epidermalne faktore odgovorne za stimulaciju sinteze pigmenta melanina. Vitamin C u ovakvim pripravcima djeluje antioksidativno i štiti kožu od štetnih slobodnih radikala. S obzirom na specifičnost sastojaka ovakvih pripravaka, nikako se ne preporuča primjena istih kod trudnica, bez konzultacije s dermatologom.

Sunce - prijatelj ili neprijatelj

Vrlo često u pripravcima za izbjeljivanje je već prisutan i visoki zaštitni faktor, no u slučaju da se planira boravak duže vrijeme na otvorenom, s puno sunca, svakako treba voditi brigu o primjeni stikova s visokim zaštitnim faktorom za zaštitu usana od sunca te nanošenje krema za lice, vrat, dekolte i tijelo, također s visokim zaštitnim faktorom. Uz to, obavezno je nošenje šešira ili kape i izbjegavanje izlaganja suncu u vremenu od 11 do 17 sati. Tijekom trudnoće preporučljivo je provoditi tretmani kao što su mikrodermoabrazija ili nježni kemijski pilinzi uz visoku zaštitu od utjecaja sunčevih zraka. U slučaju pojave papulopustuloznih akni, savjetuje se primjena preparata namijenjenih problematičnoj koži, također u konzultaciji s dermatologom. Često se savjetuju i tretmani čišćenja lica i provođenja specifične njege za ovaj problem kože na licu.

Protiv isušivanja i za elastičnost kože - Uljni gelovi

Na tijelu, kao posljedica prekomjernog istezanja kože i utjecaja hormona nastaju strije na bedrima, trbuhu i grudima. Da bi se u trudnoći djelovalo na povećanje elastičnosti kože, savjetuje se primjena preparata koji sadrže stimulativne proteine koji djeluju na elastičnost kože. Često su ovi proizvodi obogaćeni alfahidroksi kiselinama, vitaminom B5 i silikonskim uljima. S obzirom na sklonost kože jačem isušivanju tijekom trudnoće, svakako se savjetuje tuširanje i kupanje preparatima u vidu uljnih gelova, koji sprečavaju isušivanje kože i vraćaju joj elastičnost.