Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

16. tjedan trudnoće

16. tjedan trudnoće
Sebastian Kaulitzki / Shutterstock

Razvijaju se mišići i kosti (napreduje odlaganje kalcija u kostima). Osobito napreduje razvitak finije muskulature lica, tako da vaša beba sada može žmirkati, otvarati usta ili se mrštiti i uspraviti glavu.

Većina trudnica u šesnaestom tjednu trudnoće ima osjećaj da mogu sve što požele, imaju puno energije i uživaju u trenutnom stanju. U ovom period vaša maza može čuti vaš glas i kroz idući period to će joj biti najčešći i najdraži zvuk.

 

Koliko je dugačka i teška beba u šesnaestom tjednu trudnoće?

U 16. tjednu vaša beba je veličine avokada, velika je oko 12 cm i teška oko 100 g. i nastavlja dalje rasti. Razvijaju se mišići i kosti (napreduje odlaganje kalcija u kostima). Osobito napreduje razvitak finije muskulature lica, tako da vaša beba sada može žmirkati, otvarati usta ili se mrštiti i uspraviti glavu. Nastavlja se intenzivni razvitak spolnih žlijezda: ukoliko se radi o ženskoj bebi, jajnici bebe sada sadrže oko 5 milijuna jajnih stanica. Ovaj broj će još neko vrijeme rasti, a potom će se početi smanjivati tako da se djevojčica rađa s otprilike 2 milijuna jajnih stanica.

 

Simptomi trudnoće u šesnaestom tjednu trudnoće

16. tjedna trudnoće ima puno pozitivnih stvari zahvaljujući povećanom protoku krvi, ubrzan vam je rast kose i noktiju, koža vam je glatka, zdrava i sjajna. Evo još onoga što biste mogli osjećati u 16 tjedana trudnoće:

Povećane grudi

Kroz protekle tjede grudi su vam se sigurno povećale što je i normalno jer se pripremaju na dojenje, do kraja drugog tromjesječja bi trebale biti spremne za svoju funkciju.

Bolovi u leđima

Vaša bol u leđima nuspojava je trudnoće. Koko bi ste si olakšali i smanjili bolove odvojite malo vremena za vježbu prilagođenu vašem stanju. Vježbanjem ćete ojačati leđne mišići koji će čvršće držati kralježnicu i na taj naćin smanjiti bolove u leđima.

Zaboravljivost

Još poznatije pod frazom "trudnički mozak". Još nije otkriveno što uzrokuje da trudnice postanu zaboravnije. Mišljenja su da se radi o biološkom uzroku dok su druga mišljenja da je razlog košmar misli jer se nalazite u razdoblju iščekivanja i ne znate što vas čeka u budućnosti i jednostavno od količine razmišljanja ne možete sve memorirati i dolazi do zaboravljivosti.

Probavne smetnje

Zatvor je česta pojava kod trudnica jer povećanjem maternice dolazi do pritiskanja crijeva. Kako bi smanjili i ublažili zatvor konzumirajte hranu bogatu vlaknima i pijte puno vode.

Sjajna koža

Često čujemo da trudnice zrače posebnim sjajem, e to je upravo taj sjaj koji je nakon napornog prvog tromjesječja značajan za drugo tromjesječje. Sad imate puno više energije, odmorniji ste i to se sve vidi na vašoj koži koja sada ima taj poseban sjaj koji svi primjete.

Ako ste u šesnaestom tjednu trudnoće s blizancima u ovom periodu vaši simptomi su jednaki onima koje imaju trudnice koje nose jednu bebu.

 

Kako izgleda trbuh u šesnaestom tjednu trudnoće

Kako odmiču tjedni vaša beba je sve veća i treba više prostora, samim time i veličina vašeg trbuha je sve veća i najugodnije ćete se osjećati u odjeći namijenjenoj za trudnice koja "raste" zajedno s  vama.

 

Od ovog tjedna bi mogli početi osjećati pokrete bebe. U početku bi se ti pokreti mogli pomješati s radom crijeva, neke trudnice kažu da imaju osjećaj kao da su im mali balončići u trbuhu, kako beba bude veća i jača svojim udarcima jasno ćete znati da je to ipak ona :).

Mame koje su već rodile mogu ranije razlikovati pokrete bebe u odnosu na probavne smetnje jer su već prošle fazu balončića u trbuhu i znaju da se to beba javlja. Trudnice koje nose blizance neće ranije osjetiti pokrete, ali ono što će mame s blizancima razlikovati u odnosu na mame s jednom bebom je količina udaraca, definitivno će blizanci svojoj mami dati više udaraca :)

Najbolje vijesti za šesnaesti tjedna trudnoće je da šansa za spontani pobačaj drastično pada i vjerojatnos da nešto krene krivo je jako mala, zato se prepustite i uživajte sa svojom mazom i recite joj sve što želite da čuje jer ona to sad i može.

 

Šesnaesti tjedan trudnoće koji je to mjesec trudnoće?

Šesnaestim tjednom ste trudni četiri mjeseca.