Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

18. tjedan trudnoće

18. tjedan trudnoće
Sebastian Kaulitzki / Shutterstock

Osamnaesti tjedan trudnoće donosi neke nove promjene ako ste do sad spavali na leđima sad bi to trebali promjeniti i više spavati na bokovima.

Kroz cijeli period trudnoće žensko tijelo se mijenja i potrebno je prilagoditi se trenutku u kojem se nalazimo. Osamnaesti tjedan trudnoće donosi neke nove promjene ako ste do sad spavali na leđima sad bi to trebali promjeniti i više spavati na bokovima. Razlog promjene strane na kojoj spavate je taj što je vaša beba (i vaša maternica) dovoljno velika da pritisne vaše žila na stražnjem dijelu trbuha, što može smanjiti količinu krvi koja ide u vaše srce. Zvuči zastrašujuće, ali nije tako strašno i jedino što trebate je promijeniti položaj prilikom spavanja.

U 18. tjednu trudnoće beba je veličine većeg krumpira, dugačka oko 16 cm i teška oko 200 g, velikom brzinom nastavlja rasti. Upravo iz razloga što beba uzma sve što joj je potrebno vi vjerojatno osjećate pojačanu potrebu za unosom hrane. Vaša je beba postala jako aktivna; izvija se, vrti, udara vas, zijeva, štuca, sisa palac i guta.

Osim što kažu da je drugo tromjesječje najbolje i najlakše u trudnoći i ono ima svoje ne baš ugodne simptome trudnoće poput natečenih stopala ili ruku, bolova u leđima, grčeva u nogama i krvarenja iz nosa. Velika količina različitih misli, o tome što je sve pred vama u narednom periodu može dovesti do nesanice.

Otečena stopala ili ruke - Oticanje ekstremiteta može biti neugodan simptom trudnoće. Ne morate brinuti sve dok otečenost nije iznenadna ili jaka. Svakako se konzultirajte sa svojim liječnikom koji će vas dalje uputiti što trebate poduzeti.

Problemi sa spavanjem - kako trudnoća odmiče sve ste više u razmišljanjima što vas čeka i kako će izgledati vaš život s novim članom obitelji. Sve je to normalno samo što vaš mozak teško procesuira sva ta razmišljanja i ne može se opustiti da brzo utone u san.

Bolovi u leđima - Kako raste vaša maternica, težište trbuha se prebacuje na donji dio, dok hormoni uzrokuju da se vaši ligamenti i zglobovi opuštaju što rezultira bolovima u leđima. U dogovoru s vašim liječnikom radite vježbe prilagođene vašem trenutnom stanju kako bi ojačali lumbalne mišiće koji drže kralježnicu.

Grčevi u nogama - Grčevi mogu biti znak dehidracije ili manjak magnezija. Unosite dovoljnu količinu vode i savjetujte se s liječnikom da li je potrebno da uzmete dodatno magnezij i u kojoj količini.

Proširene vene - žene koje su sklone proširenim i vidljivim venama po nogama kroz trudnoću zbog dodatnog pritiska na krvožilni sustav mogu se dodatno pojačati. Važno je da u dogovoru s vašim liječnikom držite stvar pod kontrolom.

Krvarenja iz nosa - Ako ranije niste imali problem s curenjem krvi iz nosa u vrijeme trudnoće kad je pritisak na venama povećan može doći do češćih krvarenja iz nosa. Hladni oblog na stražnjem dijelu vrata može pomoći zaustaviti krvarenje.

Udarci - u 18. tjednu udarci vaše bebe više ne možete zamijeniti s mjehurićim ili probavnim smetnjama, sad su to već pravi udarci koje možete osjetiti i postaju sve jači i intenzivniji pogotovo nakon što unesete šećer u organizam koji vašu bebu dodatno razbudi.

Preporučeno povećanje kilograma u 18. tjednu trudnoće je oko 0,5kg tjedno kod žena koje su prije trudnoće imale prosječan BMI. Nagle promjene u težini svakako javite svom lječniku koji će vas dalje uputiti što trebate poduzeti.

Sad vam se već lijepo vidi trbuščić i sigurno uživate u njemu. Nemojte se uspoređivati s drugim trudnicama u veličini trbuha jer je svaka žena jedinka za sebe i različite građe, neke imaju izraženiji trbuh u ovom periodu dok je kod nekih manje vidljiv, sve je to normalno.