Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Važnost učenja stranog jezika od predškolske dobi

Važnost učenja stranog jezika od predškolske dobi

U današnje vrijeme sve više djece „već“ u predškolskoj dobi počinje učiti barem jedan strani jezik.

U današnje vrijeme sve više djece  „već“ u predškolskoj dobi počinje učiti barem jedan strani jezik. Razgovarali smo s Ivanom Prodan, osnivačicom škole stranih jezika Mali Princ te Majom Kovačević, ravnateljicom škole o svim pozitivnim utjecajima ranog učenja stranog jezika na djetetov razvoj kao i tome kako ovaj proces izgleda u praksi.

 

Draga Ivana, koji su pozitivni aspekti ranog učenja stranog jezika?

Pozitivnih aspekata ranog učenja stranog jezika je zaista mnogo i kako stručnjaci  u svojim stručnim radovima vole naglasiti, rano učenje stranih jezika pozitivno utječe na cjelokupan djetetov razvoj.

Navedeni proces, osim usvajanju znanja neophodnih u budućem životu i radu djece, pridonosi i stvaranju pozitivnih stavova prema drugim kulturama i narodima odnosno širenju vidika i jačanju tolerancije. Rano učenje stranih jezika pozitivno utječe i na intelektualni i kognitivni  razvoj djeteta.

Djeca koja započnu s učenjem stranoga jezika „već“ u ranoj životnoj dobi, osim usvajanja dobroga izgovora, bolje razumiju i vlastiti jezik jer postaju svjesna koncepta jezika kao fenomena. Rana je dvojezičnost povezana s razvojem samopouzdanja. Dvojezična djeca postižu bolje rezultate na  testovima, razvijaju pozitivan stav o procesu učenja te svaki novi strani jezik usvajaju s većom lakoćom i brzinom od djece koja komuniciraju  samo na materinjem jeziku.

 

Na koji način predškolska djeca uče strani jezik?

Predškolska djeca uče strani jezik kroz igru, pokret, pjesmu, ples i glumu. U početcima svoga rada čula sam divan citat: Samo onaj koji se zna igrati s djecom može ih uistinu nečemu podučiti/naučiti. Upravo taj citat postao je misao vodilja moga budućega rada i na njemu se zasniva metodika podučavanja škole stranih jezika Mali Princ. U našoj školi volimo reći djeci kako su došli na čarobno mjesto u kojem igra i učenje postaju jedno.

 

Draga Majo, kako izgleda jedan dan u vašoj školi stranih jezika?

Kao što je Ivana u svom prethodnom odgovoru spomenula, jedan dan u našoj školi prepun je igre, smijeha, pjesme i plesa.
Naši tečajevi  u praksi bogati  su mnoštvom raznovrsnih rekvizita prilagođenih dobi i interesima djece te se jedan školski sat sastoji od puno  različitih aktivnosti kako bi se izbjegla monotonija i postigla visoka unutarnja motiviranost djece za učenje i sudjelovanje.

Kako bismo uspješno održali ovakav model važno nam je da su naši profesori na neki način „djeca u duši“. Voljeti djecu, voljeti igru, pjesmu, ples i glumu te se znati prilagoditi interesima i željama djece ključne su osobine koje tražimo kod svakog našeg profesora te su one temelj naše metodike podučavanja.

 

Možete li, kao profesor njemačkog jezika i ravnateljica škole, usporediti interes polaznika za učenje engleskog i njemačkog jezika?

U našoj školi interes za učenjem engleskog jezika je i najveći. U predškolskoj dobi čak 70% naših polaznika odabire engleski jezik te ga nastavlja učiti kroz cijelu osnovnu školu. Ova činjenica je posve logična, s obzirom na to da će se od današnje djece u budućnosti očekivati visoka razina znanja engleskog jezika kako u poslovnom tako i u privatnom životu.

Ipak, s ponosom mogu reći kako interes za njemački jezik iz godine u godinu sve više raste. Djeca usvajaju njemački kroz igru s jednakom lakoćom kao i engleski ili bilo koji drugi jezik što svakako ruši tabu o njemačkom kao iznimno kompliciranom ili teškom jeziku za učenje.

Sve roditelje koje i dalje „brine“ težina njemačkog jezika pozivamo na besplatan ogledni sat kako bi se iz prve ruke uvjerili u iznimnu dječju sposobnost usvajanja ovog jezika uz stručno vodstvo naših profesora.