Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Prvi simptomi trudnoće

Prvi simptomi trudnoće
WAYHOME studio / Shutterstock

Sumnjaš da si trudna? Ovo su najčešći simptomi rane trudnoće: bolne dojke, nadutost, osjetljivost na mirise...

Kada pokušavate ostvariti trudnoću svaki pa i mali novi simptom može u vama pobuditi nadu. Iščekivanje dana kad ćete moći napraviti test za dokazivanje trudnoće i nada da ćete ugledati dvije crtice, dok prolazi ovaj period može prolaziti kroz pravu agoniju, i na svaki grč sa strahom odlaziti u toalet.

 

Koji su to prvi znakovi koji ukazuju na trudnoću i kada počinju?

Kada počinju prvi simptomi trudnoće?

Ne postoji čvrsto i jasno pravilo kada će se pojaviti prvi simptomi trudnoće. Neke žene mogu početi primjećivati ​​prve rane simptome trudnoće tjedan ili dva nakon začeća, dok će druge početi osjećati simptome bliže četvrtom ili petom tjednu nakon začeća, kada menstruacija bude već vidno kasnila, a neke tek kasnije u trudnoći. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Clinical Epidemiology, većina žena (59%) imala je simptome trudnoće već u petom ili šestom tjednu, dok je 71% prijavilo simptome do kraja šestog tjedna, a 89% u osmom tjednu trudnoće.

Sve su žene različite i nemaju iste simptome rane trudnoće, bilo da počnete osjetiti rane simptome trudnoće ili da se jave kasnije, nemojte se brinuti - sve je to normalno. Svaka trudnoća je različita i simptomi iz prve trudnoće ne moraju biti isti onima u drugoj trudnoći.  Ako mislite da ste možda trudni najbolje je pričekati vrijeme kada možete napraviti test. Testovi su danas napravljeni da su dosta osjetljivi i na manju količinu beta hCG mogu pokazati pozitivan rezultat.

 

Umor

Umor koji neke trudnice osjećaju u prvim tjednima od začeća može biti toliki gubitak energije i iscrpljenost da ne možete držati oči otvorene. Gubitak energije i iscrpljenost može vas pratiti kroz prvo tromjesečje, za ovaj ne baš tako ugodan rani simptom trudnoće također su zaslužni hormoni koji se bore za normalan rast i razvoj vaše bebe.

Zašto se tako osjećamo?

Vaše tijelo ulaže sve da beba ima sve što treba za rast u sljedećih devet mjeseci, proizvodi više krvi kako bi prenosilo hranjive tvari da se beba može normalno razvijati. Razina šećera u krvi i krvnog tlaka su najčešće niži što u kombinaciji s visokom razinama hormona trudnoće estrogena i progesterona, mogu učiniti da se osjećate jako umorno i pospano. Nemate potrebu za brigom, sve je to normalno. Najbolje što možete napraviti kako bi se vi i beba osjećali bolje slušajte svoje tijelo i kad god ste u prilici lezite i odmorite se.

Povišena tjelesna temperatura

Ako pratite bazalnu tjelesnu temperaturu znate da bazalna temperatura doseže svoj maksimum kada ovulirate, a nakon ovulacije se postepeno smanjuje tijekom drugog dijela ciklusa sve dok ne dobijete mjesečnicu; ali ako dođe do začeća bazalna temperatura neće padati - ostat će na toj povišenoj razini od ovulacije što je jedan od znakova trudnoće koji mnoge žene neće ni primijetiti.

Zašto se to događa?

Kao i za druge simptome trudnoće i na ovaj simptom trudnoće utjecaj ima hormoni trudnoće. Ako u mjesečnom ciklusu ne dođe do začeća, razina progesterona i estrogena će se smanjiti, ali ako dođe do oplodnje ti hormoni počinju naglo rasti. Vaša bazalna temperatura tijela odražavat će porast i neće doći do pada nakon ovulacije. Progesteron i estrogen su hormoni koji održavaju zdravu trudnoću. Kada ste trudni, povišena bazalna tjelesna temperatura jedan je od simptoma trudnoće. Ako vodite svoju bazalnu temperaturu već ste sigurno primijetili kako funkcionira vaše tijelo i vaš menstrualni ciklus. Ako do sad niste pratili tjelesnu temperaturu i bilježili ju, a pokušavate ostvariti trudnoću probajte nekoliko mjeseci uzastopno možda si baš na ovaj način pomognete da ostvarite svoj cilj i dobijete svoju mazu. Za upisivanje bazalne temperature možete isprintati naš grafikon bazalne temperature.  

 

Bolne grudi

Osjećate bol, napetost ili da su vam grudi teške - to je često jedan od prvih ranih simptoma trudnoće. Puno žena ima bolove kao normalan dio mjesečnog menstrualnog ciklusa, tako da je teško primijetiti razliku između tipičnih osjetljivosti dojki prije menstruacije u odnosu na rani znak trudnoće. Ipak postoji jedna ključna razlika: U trudnoći bol i napetost ne nestaje kao što je to slučaj s PMS-om. Umjesto toga bol i napetost dodatno su izraženi kako vrijeme prolazi, nerijetko tek prestaju krajem prvog tromjesečja.

Što se događa s grudima kod trudnica?

Tijekom prvih tjedana trudnoće nivo hormona estrogena i progesterona raste, što uzrokuje pojačan dotok krvi u vaše grudi. Ovi hormoni su također razlog zašto neke žene osjećaju osjetljivost u grudima za vrijeme ovulacije i kao dio PMS-a, ali u tom slučaju, hormoni počinju opadati kako se približava početak menstruacije, a bol u dojkama se smanjuje. Ako je došlo do oplodnje, razina hormona će nastaviti rasti i vaše grudi će postajati sve osjetljivije. Kod nekih žena osjetljivost grudi u trudnoći traje nekoliko tjedana, a nekima su osjetljive grudi kroz cijelu trudnoću, sve je to normalno. Neka vas umiri činjenica da je upravo ta promjena koja se događa u grudima priprema grudi na hranjenje vaše bebe nakon poroda. Kombinirajući toplo hladne obloge možete si pomoći da vam bude lakše.

 

Tamnije areole i vidljive vene

Vaša areola odnosno područje oko bradavica, može promijeniti boju i postati tamnije. Ovo je također jedan od mogućih ranih simptoma trudnoće i može se pojaviti već jedan ili dva tjedana nakon začeća.  Uz tamnije areole mogu se pojaviti i vidljivije vene na vašim dojkama. Iz svega što smo naveli možemo zaključiti da će se vaše grudi tijekom trudnoće puno promijeniti, ali to je sve normalno.

Zašto se to događa?

Kao i za mnoge rane znakove trudnoće, tamne areole i vene uzrokuje beta HCG tzv. hormon trudnoće. Veliko povećanje beta hCG odgovorno je za mnoge početne simptome trudnoće, najviše će utjecaj imati na vašim grudima. Tamne areole i vidljive grudi su normalna pojava, ovi simptomi trudnoće mogu se pojačavati kako trudnoća odmiče, kod nekih žena ove promjene ostaju i nakon trudnoće. Primjena toplih kompresa i nošenje laganog, mekog pamučnog grudnjaka može vam pomoći.

 

Krvarenje

Ako ste primijetili svijetlo ružičaste ili smeđe mrlje otprilike tjedan dana prije očekivane mjesečnice, i to može biti rani simptom trudnoće (tzv. implantacijsko krvarenje). Najčešće se javlja 6 do 12 dana nakon začeća, kada se oplođeno jaje implantira duboko u sluznicu vaše maternice, uzrokujući blagu iritaciju sluznice što za posljedicu ima blago krvarenje. Ovaj simptom žene često zamjenu s početkom mjesečnice i najvjerojatnije nećete posumnjati na trudnoću sve dok ne dobijete pozitivan test i sjetite se da ste imali mrlju.

Zašto se javlja krvarenje?

Nekoliko dana nakon oplodnje, oplođena jajna stanica putuje po jajovodu i dolazi do maternice. U maternici se oplođeno jajašce ugnježđuje u stijenku maternice. Za vrijeme ugnježđenja ili implantacije može se pojaviti blago krvarenje, ovo krvarenje je normalno i nije razlog za zabrinutost. Implantacijsko krvarenje javlja se kod oko 25% žena, tako da ovaj simptom možda i nećete primijetiti.

Ako vam se dogodi da primjetite ovo rano krvarenje mogao bi biti dobar znak da je došlo do trudnoće. Ako se ispostavi da niste začeli, zabilježite datum kada je došlo do krvarenja i koji je to dan ciklusa. Obratite pažnju na sljedećih nekoliko ciklusa i provjerite primjećujete li ponovno krvarenje - krvarenje u periodu mjeseca kad ne očekujete mjesečnicu je svakako razlog da se javite svom liječniku da provjeri koji je razlog krvarenja.

 

Grčevi

Grčevi su među prvim znakovima trudnoće; obično nisu intenzivni, ali su jako slični menstrualnim grčevima. Važno je naglasiti ako su grčevi jako bolni i popraćeni krvarenjem konzultirajte se sa svojim liječnikom.

Zašto dolazi do grčeva?

Ponekad je teško razlikovati simptome rane trudnoće i znakove koji prethode menstruaciji, pogotovo kada je riječ o grčevima. Iako se osjećaju identično, grčeve u trudnoći i grčeve menstruacije uzrokuju različite stvari. Grčevi koji nastaju tijekom rane trudnoće potječu od povećanog dotoka krvi u maternicu, dok prije menstruacije nastaju jer se maternica sprema izbaciti (odljuštiti) svoj površinski sloj. Većina žena tijekom trudnoće doživi barem neki oblik grčeva.

Ako su grčevi intenzivni savjetujte se sa svojim liječnikom. Ako osjetite grčeve nemojte se odmah uplašiti. Teško je odagnati misli od mogućnosti spontanog pobačaja, ali važno je ostati pribran i misliti pozitivno. Blagi grčevi u zdjelici koji su simetrični i iznad stidne kosti najčešće su normalni u ranoj trudnoći.

 

Izostanak mjesečnice

Ako želite ostvariti trudnoću vjerojatno će vam svaki odlazak na toalet uzrokovati nelagodu i strah da ne vidite krvi. Zato ako vam mjesečnica kasni normalno je da ste uzbuđeni jer možda je baš ovaj mjesec bio dobitni, ovo je jedan od najčešćih ranih znakova trudnoće. Iako je pouzdanost testova na trudnoću točnija što je prošlo više vremena od očekivane mjesečnice, većina kućnih testova za trudnoću već sada mogu otkriti i malu razinu beta hCG-a u urinu. Ako je i blijeda linija na testu za trudnoću najvjerojatnije ste trudni.

Zašto dolazi do izostanka mjesečnice?

Mjesečnica nastupa u ciklusu u kojem nije došlo do oplodnje. Jajna stanica se razgrađuje, uzrokujući pad razine hormona i vaše tijelo odbacuje sluznicu svoje maternice odnosno dobivate mjesečnicu. Ako niste dobili mjesečnicu to je dobar znak da se oplođeno jajašce ugnijezdilo u zidu maternice.

Ako je vaš menstrualni ciklus redovit izostanak mjesečnice jedan je od prvih ranih znakova trudnoće, možete provjeriti s kućnim testom za trudnoću provjeriti hoće li se pojaviti druga crtica. Ako su vam mjesečnice neredovite onda za vas ovaj simptom nije relevantan jer su moguća oba scenarija.

 

Često mokrenje

Češća potreba za pražnjenjem mjehura nije jedan od prvih ranih znakova trudnoće koji primijetite, ali češće mokrenje je definitivno među standardnim simptomima trudnoće i najčešće se pojavljuje dva do tri tjedna nakon začeća.

Zašto imamo češću potrebu za pražnjenjem mjehura?

Jednom kada dođe do implantacije, hormon beta hCG ubrzava proizvodnju i počinje drastično rasti. Što za posljedicu može imati češću potrebu za pražnjenjem mjehura. Povećana razina beta hCG u urinu služi za otkrivanje trudnoće pomoću kućnog testa za trudnoću. Svaka trudnica će imati povišenu razinu beta hCG-a, ali neće svaka imati povećanu potrebu za pražnjenjem mjehura.

 

Žudnja za hranom

Jaka želja za određenom hranom još je jedan od ranih simptoma trudnoće, posebno u prvom tromjesečju.

Zašto želimo baš određenu hranu?

Stručnjaci nisu sigurni zašto želimo baš određenu hranu, ali neki misle da je žudnja samo način vašeg tijela da vam kaže što treba. Hormoni su ti koji svojim velikim porastom naprave nered u našem tijelu, pa čak i na žudnju za određenom hranom. Ovo je jedan od najčešćih simptoma trudnoće, dok se uspijete kontrolirati s unosom hrane sve je u redu, ali ako ta žudnja za nekom nezdravom hranom ipak bi ju trebalo nekako kontrolirati jer je važno da se u periodu kad u nama raste novo biće pokušamo hraniti zdravo.

 

Jutarnje mučnine

Mučnine i povraćanja simptomi su trudnoće koji neke žene osjete jako rano, ali za većinu trudnica prave mučnine i povraćanje počinje oko šestog tjedna trudnoće kad razina hormona beta HCG bude dovoljno velika. Mučnine se mogu pojaviti u bilo koje doba dana nisu vezane samo za jutro.

Zašto dolazi do mučnina?

Veliki porast beta hCG nakon implantacije rezultira ranim simptomima trudnoće poput mučnine i povraćanja. Zato se nekim trudnicama diže želudac od same pomisli na hranu, a neke čak i povraćaju. Ne moraju sve trudnice imati mučnine, pa čak ako ste ih imali u prvoj trudnoći ne morate ih imati u drugoj i obrnuto. Mučnine kod nekih žena traju samo u prvom tromjesečju dok neke ovu tegobu imaju kroz cijelu trudnoću. Kako bi si olakšali jedite manje i češće obroke. Ako gubite na težini možda imate ozbiljniji problem poput hiperemeze gravidarum, svakako razgovarajte sa svojim liječnikom da li je potrebno nadoknaditi elektrolite kroz infuziju.

 

Pojačano osjetilo mirisa

Ako vaše omiljeno jelo ili piće odjednom ne miriše kao prije to može upućivati na još jedan od ranih znakova trudnoće. Ovaj simptom povezan je sa simptomom mučnine i najčešće nije baš ugodan.

Zašto su se vaša osjetila promijenila?

Nitko ne zna točan razlog zašto trudnice tako snažno osjećaju mirise, stručnjaci pretpostavljaju da su i za ovaj simptom krivi hormoni. Nemaju sve trudnice intenzivnija osjetila. Iako može biti među neugodnijim simptomima rane trudnoće, ipak ima tendenciju smanjenja nakon prvog tromjesečja.