Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

8. tjedan trudnoće

8. tjedan trudnoće
Sebastian Kaulitzki / Shutterstock

Počinjete sve više osjećati umor, imate grčeve u trbuhu a i grudi vam postaju osjetljivije. Sada je vrijeme kada morate misliti na sebe i svoju bebu.

To što je vaše tijelo domaćin maloj bebi koja svakim danom raste u vama počinje uzimati danak. Počinjete sve više osjećati umor, imate grčeve u trbuhu, a i grudi vam postaju osjetljivije. Sada je vrijeme kada morate misliti na sebe i svoju bebu.

 

Veličina ploda u osmom tjednu trudnoće

U ovom tjednu trudnoće plod je veličine maline i dug 13mm. Svakim danom vaša beba raste po jedan milimetar i počinje se ispravljati u svojoj posteljici. Iako ju još uvijek ne možete osjetiti, vaša beba počinje micati svojim rukama, nogama i (neznatno) prstićima. Osmim tjednom trudnoće skoro ste napunili dva mjeseca trudnoće.

 

Simptomi trudnoće u osmom tjednu trudnoće

Osmi tjedna poseban je po tome što su vaša osjetila mirisa jako izražena i sve vam je jako intenzivno, za to su opet krivi hormoni koji u osmom tjednu i dalje divljaju. Osmi tjedna trudnoće daje još dugi niz simptoma:

Umor

Veća želja za spavanjem normalna je za osmi tjedna trudnoće. Razlog tome su opet vaši hormoni, vaše tijelo proizvodi više krvi za bebu, a krvni tlak i razina šećera u krvi niži su nego prije trudnoće. Poslušajte vaše tijelo i odmorite kad god ste u prilici, idite ranije na počinak kako bi zadovoljili potrebu za snom koje je vašem tijelu sad potrebno.

Osjetljive grudi

Možete osjetiti da su vaše grudi veće i teže, razlog je upravo u tome što se pripremaju za dojenje.

Mučnine

U osmom tjednu bi mučnine mogle biti jako intenzivne i opet su povezane s trudničkim hormonima. Važno je da unosite dovoljno tekučine i da uzimate manje, ali češće obroke. Ako u osmom tjednu imate jake mučninu možda je teško zadržati hranu, a kamoli jesti ispravno, pa je najvažnije da probate naći što vama najbolje odgovara da si smanjite mučnine i eventualno povračanje.

Osjetljivost na mirise

Uz jutarnje mučnine dolazi još jedan popratni simptom osjetljivost na mirise. Vjerojatno mirisi koji vas prije trudnoće nisu smetali sad vam nikako ne odgovaraju, te vam mogu izazvati mučninu, ako možete izbjegnite ih jer je to jedini način da si olakžate.

Grčevi

U osmom tjednu trudnoće pojava grčeva je normalna. Razlog je u tome što se vaše tijelo mijenja, ligamenti u trbuhu se rastežu kako se maternica širi. Obratite pažnju i ako su grčevi intenzivni svakako obavijestite doktora koji vam prati trudnoću.

Blago krvarenje

Vidjeti krv za vrijeme trudnoće nikako nije ugodno za trudnicu i logično je da se uplašite, ali nemojte paničariti jer je krvarenje česta pojava i ne mora nužno značiti ništa loše, pogotovo ako ste imali spolni odnos nekoliko sati ranije jer je vrat maternice sad posebno osjetljiv. Svakako se javite svom doktoru kako bi isključili sve probleme on će vas dalje uputiti što trebate raditi.

Zatvor

Ako imate problema s obavljanjem velike nužde ovo je također jedna od nuspojava trudnoće i ima ga gotovo polovica trudnica. Jedino što možete je konzumirati što više vode, voća i povrća bogatih vlaknima. Tjelesna aktvnost u obliku dugih šetnji može vam olakšati i potaknuti crijeva na brži rad. Ako vas zatvor muči i ne možete si sami pomoči savjetujte se sa svojim doktorom.

Čudni snovi

Imate životopisne i čudne snove?! Oni su potpuno normalni u trudnoći. Stručnjaci ne znaju što ih uzrokuje, najvjerojatnije velika količina misli koje imate u glavi i jako puno nepoznanica koje vam slijede u narednim mjesecima.

Ako ste trudnica koja nosi blizance velika je vjerojatnost da će kod vas simptomi biti izraženije u odnosu na trudnice s jednim plodom jer imate višu razinu beta HCG hormona - potrebne za stvaranje dvije bebe.

Nemojte zaboraviti i kad vam je teško, i imate mučnine, jako ste umirni i sve ostalo što donosi trudnoća sve je to zbog toga što u vama raste beba velikom brzinom. Znamo da ponekad nije lako, ali na kraju kad zagrlite svoje dijete sve ćete zaboraviti.

Ako ste pak jedna od onih sretnica koja nema nikakve simptome, uživajte i budite sretna.

 

Kako izgleda trbuh u osmom tjednu trudnoće

Za osmi tjedna trudnoće malo naziranje trbuščića je normalno. U osmom tjednu se još možete prodati da ste se jako najeli i da ste naduti, a da nitko ne posumnja na trudnoću. Svaka trudnica je drugačija, istina je da se vaša maternica širi, ali je potrebno više vremena da se vidi na van. Ako ste trudni s blizancima u osmom tjednu će se trbuh zaobliti.

Prosječan dobitak na težini iznosi otprilike 0 - 2 kilograma tijekom prvog tromjesečja. Ako imate mučnine možda niste dobili ništa na težini što je isto normalno i nema razloga za brigu. Ako imate bilo kakve nedoumica razgovarajte sa svojim doktorom koji će vam dati savjet.

 

Osmi tjedan trudnoće koji je to mjesec trudnoće?

Osmi tjedana trudnoće znači da ste trudni mjesec i tri tjedna.