Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

5. tjedan trudnoće

5. tjedan trudnoće
Sebastian Kaulitzki / Shutterstock

Počinju se formirati glavni organi (srce, bubreg, jetra, želudac) te živčani, krvožilni i probavni sustav.

U petom tjednu trudnoće većina trudnica sazna da su trudne upravo iz razloga što im kasni mjesečnica. Osim toga peti tjedan trudnoće zbog povišene razine beta HCG hormona može vam dati simptome koji su teški za ignorirati, poput bolova u dojkama, mučnine i umora. (Ti isti hormoni su oni koje je vaš test trudnoće otkrio i dao vam pozitivan rezultat.) Nakon što ste vidjeli odlične vijesti na testu za trudnoću, ako već niste, vrijeme je da zakažete prenatalni pregled kod svojeg ginekologa.

Veličina ploda u petom tjednu trudnoće

Vaša ploda u ovom trenutku je veličine sjemena od jabuke, odnosno 3,3mm. Duljina embrija mjeri se od tjemena do trtice. U sljedećem tjednu on ili ona će se gotovo udvostručiti. Počinju se formirati glavni organi srce, bubreg, jetra, želudac, te živčani, krvožilni i probavni sustav.

 

Simptomi trudnoće u petom tjednu

Simptomi trudnoće koje osjećate u petom tjednu samo su početak niza promjena koje će vaše tijelo proći. Trenutni simptomi nisu lagani za idržati, mnoge mame kažu da je prvo tromjesečje najteže. U ovom trenutku važno je da sve prilagodite sebi i napravite tempo koji vama odgovara, odmarajte se, zdravo se hranite i prilagodite si sve kako vama odgovara. Ako se pitate što možete očekivati ​​u petom tjednu trudnoće, evo koji su najčešći simptomi petog tjedna trudnoće:

Mučnina

Mučnina u ranoj trudnoći može se dogoditi u bilo koje doba dana, a ne samo ujutro. I nažalost, neke trudnice osjećaju mučninu gotovo cijeli dan. Isprobavajte različite načine kako biste pronašli ono što vama najbolje pomaže da lakše prebrodite ovo razdoblje. Ono što kod večine žena djeluje je: konzumacija češćih, ali manjih obroka, grickanje badema, konzumacija vode s limunom i ako ništa ne pomaže posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Osjetljive grudi

Jutarnja mučnina odvlači svu pažnju, ali bolne grudi mogu biti najčešći simptom trudnoće u petom tjednu.

Često mokrenje

Možda ćete primijetiti da imate potrebu za češćim mokrenjem u ranoj trudnoći. Ovaj simptom u petom tjednu trudnoće je zbog toga što se bubrezi zapravo šire.

Umor

U petom tjednu trudnoće normalno je da želite spavati, gotovo u bilo koje doba dana. Beba uzima svoje i ne možete tu ništa puno promijeniti osim uzet si dodatan odmor. Nakon pauze za odmor napravite neku laganu vježbu ili se uputite u šetnju i svakako nemojte zaboraviti jesti svakih nekoliko sati tako da vam razina šećera u krvi ne padne toliko da izgubite još više energije.

Grčevi

Oko petog i šestog tjedna trudnoće mogu se pojaviti grčevi vrlo vjerojatno je to znak da se embrij lijepo usađuje u sluznicu maternice ili može biti znak da se vaša maternica širi i isteže vaše ligamente. Ako nakon petog tjedna trudnoće osjećate grčeve koji su jaki ili bolni, savjetujte se sa svojim liječnikom koji će odlučiti što trebate dalje poduzeti.

Lagano krvarenje

U petom tjednu trudnoće ako primjetite krvarenje sigurno vam neće biti ugodno i normalno je da se uplašite, ako ono nije popračeno jakim bolovima najvjerojatnije je znak da se plod smješta u maternicu. U ovom perodu spolni odnos također može uzrokovati krvarenje, jer je vaš vrat maternice osjetljiviji u trudnoći. Da bi bili mirniji, i sigurni da je sve u redu javite se svom liječniku koji će vas dalje uputiti što trebate raditi.

Neke trudnice koje su u petom tjednu trudnoće i uopće ne osjećaju nikakve simptome ili im se simptomi pojavljuju i nestaju i to je uredu. Ako nemate trudničke simptome ne znači da nešto nije u redu s trudnoćom, uživajte i budite sretni :)

 

Kako izgleda trbuh u petom tjednu trudnoće?

Trudni ste pet tjedana i trbuh vam izgleda isto ili ste možda malo nadut, ili se osjećate kao da ste već dobili kilogram. U ovom trenutku posve je normalno i da ništa još niste dobili ili da ste nešto sitno izgubili. Svi ti scenariji smatraju se potpuno normalnim i potpuno u redu! Sve trudnice su različite i svaka drugačije reagira na trudnoću.

 

Preporuka za trudnice u petom tjednu trudnoće

Nemojte se previše brinuti o povećanju težine u trudnoći. Liječnici preporučuju dobivanje 1 do 2 kilograma tijekom prvog tromjesečja, a to će se vjerojatno dogoditi i bez previše razmišljanja o tome. Nastavite s uzimanjem prenatalnih vitamina jer su oni iznimno važni za pravilan rast i razvoj ploda.

 

Peti tjedana trudnoće - koji je to mjesec trudnoće?

Kada navršite pet tjedana onda ste oko mjesec dana trudni. Čudno, upravo ste otkrili da ste trudni i već imate jedan mjesec iza sebe. To je zato što se trudnoća počinje brojati od prvog dana vaše posljednje mjesečnice. Još samo osam mjeseci! :)