Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

13. tjedan trudnoće

13. tjedan trudnoće
Sebastian Kaulitzki / Shutterstock

Dobrodošli u blaženo drugo tromjesečje, opće poznato i kao najudobnije tromjesečje trudnoće i tromjesečje u kojem ćete najviše uživati.

Sada ste službeno ušli u drugo tromjesečje trudnoće i vrijeme je da se malo opustite i uživate, zaslužili ste. Vaše stanje bi se trebalo lagano vraćati u normalu, trebali bi biti imati puno više energije. Sad je pravo vrijeme da si isplanirate neko kraće romantično putovanje sa svojim partnerom jer u trećem tormjesječju će vam biti teže, a i vrijeme će proletiti nećete se niti okrenuti beba će vam biti u naručju. Ovaj period je idealna prilika da se dodatno povežete s partnerom i iskoristite svaki trenutak da uživate zajedno prije nogo stigne beba koja će uzeti sve vaše vrijeme i pozornost.

 

Koliko je dugačka i teška beba u trinaestom tjednu trudnoće?

Vaša beba u trinaestom tjednu trudnoće veličine je limuna, velika oko 7,5 cm  i teška oko 23 g. Glava i ostatak tijela počinju dolaziti u normalniji međusobni odnos, pa je tako njihov odnos 1 : 3 (jedna trećina ukupnog tijela zauzima glava).

 

Simptomi trudnoće u trinaestom tjednu trudnoće

Vjerojatno ćete primijetiti da se oko 13. tjedana trudnoće simptomi trudnoće malo mijenjaju. Možda ste primjetili da su mučnine sve rjeđe, ali su neki drugi simptomi i dalje prisutni.

Vaginalni iscjedak

Ljepljivi vaginalni iscjedan se zove leucorrhea i potpuno je normalna pojava. Iako može unerediti vaše gaćice, iscjedak je vrlo bitan za zaštitu vaše rodnice od infekcije.

Povećanje energije

Nakon prvog iscrpljujučeg tromjesječja dolazi drugo koje će vam vratiti energiu i osjećat ćete se poletno. Imat ćete osjećaj da ste ponovno ona stara i da možete sve što poželite. Ovo je pravi trenutak da napravite popis i riješavate sve što trebate napraviti prije nego stigne vaša maza. Ako ste se u prvom tomjesječju osjećali umorno i niste imali volju za vježbanjem, razgovarajte sa svojim liječnikom i ako vam da odobrenje da možete vježbati iskoristite to jer trudnice koje se bave prilagođenom tjelovježbom rjeđe imaju bolove u leđima i osjećaju se poletnije. Imat ćete osjećaj da ste ponovno ona stara i da možete sve što poželite. Ovo je pravi trenutak da napravite popis i riješavate sve što trebate napraviti prije nego stigne vaša maza. Ako ste se u prvom tomjesječju osjećali umorno i niste imali volju za vježbanjem, razgovarajte sa svojim liječnikom i ako vam da odobrenje da možete vježbati iskoristite to jer trudnice koje se bave prilagođenom tjelovježbom rjeđe imaju bolove u leđima.

Vidljive žile

Promjene koje se događaju u trudnoći osim onih manje vidljih događaju se i one oku vidljive poput promjena na žilama. Hormon estrogen i povećan protok krvi uzrokuju proširenje i promjene na krvnim žilama te one postaju uočljive.

Želja za spolnim odnosom

Ako ste jedna od onih trudnica koje imaju povećanu želju za spolnim odnosom i nemate problematičnu trudnoću možete se prepustiti i uživati sa svojim partnerom. Nakon odnosa može se pojaviti krvavi tragovi to je sve normalno jer je vrat maternice osjetljiviji i može doći do krvarenja. Ako dođe do krvarenja, bez obzira što je vjerojatno sve u redu konzultirajte se sa svojim liječnikom da li možete nastaviti sa spolnim odnosima.

Trudnice s blizancima u trinaestom tjednu nažalost i dalje mogu imati jutarnje mučnine i umor. Razlog je u tome što je razina hormona beta HCG kod trudnica koje nose blizance imaju veća. Znamo da nije lako, ali izdržite još mali i za vas slijedi jedno ugodnije razdoblje.

 

Kako izgleda trbuh u trinaestom tjednu trudnoće

Kako raste vaša beba zajedno s njom raste i vaša maternica, te je u ovom trenutku izvan zdjelice i više ne možete skrivati da ste trudni jer se vaš trbuščić nazire ispod vaše odjeće.

 

Koliko kilograma se preporuča da trudnice dobiju tijekom cijele trudnoće?

Kako tjedni trudnoće prolaze prirodno je da se i broj kilograma povećava.

  • Trudnice koje su imale nizak indeks tjelesne mase (BMI) prije začeća preporučeno je da dobiju u rasponu između 12 - 18 kg, odnosno 450 g - 600 g tjedno.
  • Trudnice koje su imale prosječan indeks tjelesne mase (BMI) prije začeća preporučeno je da dobiju između 12 - 15 kg, odnosno 350 - 450 g tjedno.
  • Trudnice koje su imale povišen indeks tjelesne mas (BMI) prije začeća preporuka je da u trudnoći dobiju između 7 - 12 kg, odnosno 200 - 300 g tjedno.

Ako nosite blizance preporučeno je da tijeko cijele trudnoće dobijete između 15 - 24 kg, odnosno da u prvoj polovici trudnoće dobijete oko pola kilograma tjedno, a u drugoj polovici malo više od pola kilograma tjedno.

Nemojte se zamarati brojkama, važno je da imate zdravu, raznoliku i uravnoteženu prehranu. Budite aktivni koliko god možete, naravno u granicama vašeg trenutnog stanja i preporuku liječnika koji vam vodi trudnoću.

 

U kojem tjednu trudnoće se može saznati spol djeteta?

Sigurno vas zanima koji je spol vaše maze, ako bude sreće i beba se okrene u pravi položaj ultrazvuk bi mogao otkriti spol djeteta. Ako se ipak još ne može sa sigurnošću utvrditi spol u narednim tjednima ćete sigurno saznati. Ukoliko ste se odlučili za provjeru kromosomskih abnormalnosti neinvazivnim testiranje poput Nifty ili Harmoni testa već u 10. tjednu trudnoće možete saznati spol.

 

Trinaesti tjedan trudnoće koji je to mjesec trudnoće?

13. tjedan trudnoće je tjedan kada punite tri mjeseca trudnoće. Ovo je prvi tjedan drugog tromjesečja.