Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

22. tjedan trudnoće

22. tjedan trudnoće
Sebastian Kaulitzki / Shutterstock

U 22. tjednu trudnoće vaša beba raste velikom brzinom i zauzima sve više prostora u vašem trbuhu, te ćete iz tog razloga otežano disati i od težine vjerojatno ćete osjećati bolove u leđima.

Upravo zbog brzog rasta bebe, a samim time i trbuha vaša koža se rasteže i trudnice koje su genetski sklone strijama sad ih već možete primijetiti. Njegujte vašu kožu hidratantnim sredstvima namijenjenim trudnicama kako bi strije nakon poroda bile što manje i slabije vidljive. Bez obzira na strije svaka od njih će kasnije biti lijepo sjećanje na najljepši period u vašem životu.

 

Koliko je dugačka i teška beba u dvadesetdrugom tjednu trudnoće?

U 22. tjednu trudnoće beba je veličine kokosa, duga oko 28 cm i teška oko 430 g. i trenutno ima samo 1% tjelesne masti, ali i ta će brojka uskoro jako porasti. Povećanje tjelesne masti pomože pri zadržavanju tjelesnu topline. Intenzivno pomicanje je ovih dana najdraža aktivnost vaše bebe, to ste do sad već i primijetili.

U ovom trenutku ruke i noge su dosegle konačne proporcije, te ih neprestano pomiče – udara nogama, pomiče ruke i sklapa šake. Nokti vaše bebe u ovom trenutku u potpunosti prekrivaju vrhove prstiju, baš kao i kod odraslih ljudi. Veliko brzinom proces rasta i razvoja se nastavlja. U ovom periodu trudnoće beba spava u ciklusima - otprilike 12 do 14 sati dnevno, to je onaj period u danu kad ne osjećate nikakve udarce.

 

Simptomi trudnoće u dvadesetdrugom tjednu trudnoće

Najčešći simptomi trudnoće koje povezujemo s 22. tjednom trudnoće vezani su uz činjenicu da vaše dijete zauzima sve više prostora u vašem tijelu koje vam onda daje sljedeće simptome.

Strije

kako smo već ranije u uvodnom dijelu spomenuli. Ovi ožiljci nastaju upravo iz razloga jer se koža rasteže velikom brzinom i dolazi do pucanja.  Strije koje dobijete neće nikad potpuno nestati, ali će nakon poroda postati znatno manje uočljive. Kad vidite svoje dijete strije će vam biti nebitne te na njih treba gledati kao na lijep podsjetnik onoga što ste dobili za cijeli život, a to je vaše dijete.

Bolovi u zdjelici koji obuhvaćaju pubičnu simfizu (stidnu kost)

Hormoni trudnoće opuštaju zglobove kako bi se zdjelične kosti mogle pripremiti na raširivanje tijekom poroda. Na ovaj način se povećava fleksibilnost vašeg tijela, ali može uzrokovati i bolove.

Nedostatak zraka

Beba svojom težinom i udarcima koji su sad sve jači može otežavati disanje. Nemojte se forsirati u dnevnim aktivnostima, kad osjetite da vam je teže odmorite se i predahnite.

Pojačani vaginalni iscjedak

Ovaj simptom normalan je za ovaj period trudnoće. Sve je u redu dok vaginalni iscjedak nema drugačiji izgled, boju i miris. Ako primijetiti da je nešto od navedenog drugačije javite se svom liječniku.

Povećani seksualni nagon

Neke trudnice u 22. tjednu trudnoće imaju povećani seksualni nagon što je normalno zato što vam hormoni u ovom trenutku prilično rastu. Ako nema zdravstvenih razloga zbog koji ne smijete imati seksualni odnos u ovom periodu prepustite se partneru i uživajte.

Otečene ruke ili stopala

Kod trudnica je normalno i da se zadržava veća količina vode u  tijelu. Nuspojava zadržavanja vode jesu manje otekline na prstima, rukama i stopalima, što trudnoća bude odmicala otečenost će biti jača, ali nakon poroda u roku nekoliko dana sve otekline će splasnuti. Jako i naglo oticanje nije normalno, ako vam se to dogodi obavijestite liječnika koji prati vašu trudnoću. Naglo oticanje moglo bi upućivati na preeklampsiju, da bi bili sigurni i mirni svakako se javite liječniku.

Bolovi u leđima

nastaju zbog zbog dodatnog pritiska i težine vašeg djeteta djeteta. Najgore je noćno spavanje kad se od boli ne možete namjestiti jedino što možete kako bi si olakšali koristit jastuk za trudnice.

 

U ovom periodu trudnoće preporučeno je unositi 300 dodatnih kalorija dnevno, ali nemojte biti opterećeni i brojati svaku kaloriju. Važno je da kalorije koje unesete budu što zdravije za vas i vašu bebu. Ono što je također važno da tijekom dana pojedete pet ili šest manjih obroka. Jedući manje obroke i redovitije, smanjit ćete šanse da imate pad energije ili žgaravicu i druge probavne smetnje koji se mogu pojaviti u ovom periodu trudnoće.

 

Dvadesetdrugi tjedan trudnoće koji je to mjesec trudnoće?

Dvadesetdrugim tjednom ste trudni pet mjeseci i dva tjedna.