Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Rast i razvoj djece osnovni su pokazatelji ocjene njihova zdravlja, a krivulje rasta su važan "alat" u praćenju rasta i razvoja.

Dok je u majčinom trbuhu novorođenče je zahvaljujući posteljici i majčinom organizmu naraslo i dozrelo, kako bi moglo živjeti samostalno izvan majčina organizma. Nakon rođenja novorođenčetu je potrebno pružiti mnogo potpore, a najvažnija je početi s dojenjem što prije, najbolje već tijekom prvog kontakta s majkom u rađaonici. Rano započinjanje prehrane majčinim mlijekom će novorođenčetu tijekom sljedećih dana, tjedana i mjeseci omogućiti skladan rast i razvoj. Prosječno novorođenče teško je oko 3500g, dugo oko 50cm, ima opseg glave oko 35cm. Težina, dužina i opseg glave djevojčica i dječaka se razlikuju, te ih stoga treba promatrati zasebno.

Prirast na težini, dužini i rast glavice prate se u tzv. percentilnim krivuljama koje je nedavno ponovo objavila Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), a one se odnose na dojenu odnosno prirodno hranjenu djecu. Prirodna prehrana (majčino mlijeko) smatra se kao standard prehrane dojenčeta, iz tog razloga napredak beba se prati prema bebama koje su dojene.

Da bi dobili informaciju kako vaše dijete stoji u odnosu na standarde koje je objavila Svjetska zdravstvena organizacija možete saznati pomoću kalkulatora za izračun: BMI kod djece, opseg glave, dužina/visina, težina i težina prema visini. Unesemo tražene podatke i nakon toga se generiraju krivulje iz kojih možete vidjeti gdje se prema standardnim krivuljama nalazi vaše dijete. Naprimjer ako se vaše dijete nalazi na krivulji za težinu koja ima oznaku 15 što se naziva 15. percentila, a označava da je 15% beba iste dobi kao i vaša beba lakše, a 85% njih teže.

BMI

BMI (indeks tjelesne mase) koristi se kao pokazatelj stupnja uhranjenosti djeteta. Predstavlja omjer tjelesne mase u kilogramima i kvadrata tjelesne dužine/visine u metrima.

BMI
BMI standardi
 
 

Opseg glave

Ovaj vam alat omogućuje uvid u percentile opsega glave vašeg djeteta u odnosu na njegovu dob.

Opseg glave
Standardi opsega glave
 
 

Dužina/Visina

Ovaj vam alat omogućuje uvid u percentile dužine/visine vašeg djeteta u odnosu na njegovu dob.

Dužina/Visina
Standardi dužine/visine
 
 

Težina

Ovaj vam alat omogućuje uvid u percentile težine vašeg djeteta u odnosu na njegovu dob.

Težina
Standardi težine
 
 

Težina prema dužini/visini

Ovaj vam alat omogućuje uvid u percentile težine vašeg djeteta u odnosu na njegovu dužinu/visinu.

Težina prema dužini/visini
Standardi težine prema visini