Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

20. tjedan trudnoće

20. tjedan trudnoće
Sebastian Kaulitzki / Shutterstock

Beba, koja je sada velika 23 centimetra, svaki dan proguta nekoliko grama amnionske tekućine, kako za svoju prehranu tako i za vježbanje gutanja i probavljanja.

20. tjednom trudnoće točno ste na pola puta. Ako ne ranije, sad sigurno već znate spol i zamišljate izgled vaše bebe i koje ime ćete dati svojoj mazi. Sad već lagano možete pribavljati stvari za vašu bebu jer će vam hodanje i obilazak dječjih trgovina u drugom tromjesječju biti sve teži, iskoristite ovaj period kad imate više energije za duže šetnje.

 

Koliko je dugačka i teška beba u dvadesetom tjednu trudnoće?

U 20. tjednu trudnoće beba je veličine banane, dugo oko 23 cm i teška 290 g. Vaša beba svaki dan proguta nekoliko grama amnionske tekućine, kako za svoju prehranu tako i za vježbanje gutanja i probavljanja. Ovih dana nepce vaše bebe neprestano se razvija! Istraživanja pokazuju da nakon rođenja, beba najbolje reagira na okus koji su već imali priliku okusiti preko amnionske tekućine. Znači, razmislite o tome što biste željeli da vaše buduće dijete jede dok si pripremate ručak, jer će ga i ona okusiti.

Između 18. i 22. tjedna trudnoće radi se detaljan sceen pomoću ultrazvuka gdje ćete vidjeti dijelove djeteta koje možda niste ni sanjali da je moguće, uključujući komore njegovog srca, bubrege i hemisfere mozga. Liječnik koji vam prati trudnoću detaljno će gledati da li se sve pravilno razvija i da je rast djeteta odgovara tjednu trudnoće.

 

Simptomi trudnoće u dvadesetom tjednu trudnoće

Ovaj period poznat je po tome da imate puno energije i osjećate se odlično. Naravno ne bi trudnoću zvali drugo stanje da je sve baš idealno, ipak su tu prisutni i neki simptomi karakteristični za ovo razdoblje:

Vaginalni iscjedak

Možete očekivati pojačan vaginalni iscjedak koji će trajati sve do poroda. Sve je to normalno jer na taj način vaše tijelo vas čuva od bakterija. Ako primjetite da iscjedak ima čudnu boju; žutu ili zelenu i neugodnog je mirisa svakako o tome informirajte liječnika koji vam prati trudnoću.

Otečenost

Otečenost se može već sad pojaviti. Neka vas ne zabrinjava jer blaga otečenost je normalna, ako primjetite naglu i izraženiju otečenost svakako se javite svom liječniku. Nakon poroda otečenost će nestati, a do tada jedino što možete je smanjiti unos soli i držati noge u povišenom položaju.

Črčevi u nogama

Vjerojatno će vam oduzeti osjećaj udobnosti. Jedan od načina za ublažavanje ove neudobnosti: Ispružite nogu i savijte gležanj i dižite nožne prste prema koljenima. Tako ćete rastezati ligamente i olakšati malo te grčeve koji su vas primili. Vaš partner vam također može pomoći u ovoj situaciji tako da vam izmasira potkoljenice.

Višak energije

Uživajte u trenutku u koje se nalazite jer kako trudnoća bude odmicala tako će energije biti manje i kako trbuh bude rastao sve će biti teže obavljati normalne životne potrebe, pogotovo u trećem tromjesječju.

Žgaravica ili druge probavne smetnje

Događaju se zbog porasta vaše bebe koja svojim rastom smjanjuje prostor ostalim organima koji možda zbog toga neće imati svoju potpunu funkciju, ali sve je to prolazno i nakon pororda brzo se vrati sve u normalu. Pazite što jedete - kisela i začinjena hrana može uzrokovati žgaravicu i druge probavne smetnje.

Teže disanje

Kako se vaša maternica širi, ona sve gura prema plućima što za posljedicu ima otežano disanje. Trudnice koje nose blizance će pogotovo osjetiti ovu tegobu jer blizancima treba više prostora. Nemojte se forsirati, češće se odmarajte i nemojte nikud žuriti, sve možete raditi ali laganijim tempom.

 

Sigurno ste primjetili da se brojke na vašoj vagi povečavaju iz tjedna u tjedan sve je to normalno. Ako ste normalne težine i vaš indeks tjelesne mase je između 18.5 i 24.9, tada je preporučeno da trudnica dobije u prosjeku između 11 do 15 kilograma. Ako vam je BMI nizak i ne prelazi 18.5, prosječno bi trebale dobiti između 14 do 18 kilograma. Dok ako imate višak kilograma, te je vaš indeks tjelesne mase veći od 24, preporučeno je u dobiti od 6 do 9 kilograma.

 

Dvadeseti tjedan trudnoće koji je to mjesec trudnoće?

Dvadesetim tjednom ste trudni pet mjeseci.