Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Pet simptoma ovulacije

Pet simptoma ovulacije

Sve češće primjećujete trudnice i gledate ih onim nježnim pogledom to je siguran znak da ste spremni za tu veliku promjenu u vašem životu.

Kako bi što prije došli do svog cilja vrijeme je da naučite nešto više o vašoj ovulaciji. Baš kao što su menstrualni ciklusi različiti za svaku ženu, tako je i ovulacija. Ako naučite prepoznati znakove ovulacije i kad ona nastupa kod vas, lakše ćete znati kad je pravo vrijeme da imate odnos kako bi što prije ostvarili trudnoću. Ako i ne želite ostvariti trudnoću dobro je znati kako funkcionira vaš organizam i koji su to znakovi koji vam govore kad nastupa ovulacija.

Vjerojatno ste već ranije u školi naučili da je ovulacija faza u vašem menstrualnom ciklusu, kada zrelo jajašce izlazi iz jajnika, što je preduvjet za oplodnju. Svaka se žena rađa s milijunima nezrelih jajnih stanica od kojih svaki mjesec najčešće sazrijeva samo jedna. Tijekom ovulacije jajašce putuje kroz jajovod, gdje ako se sretne sa spermijima dolazi do oplodnje, uz pretpostavku da je sve u redu. Kod većine zdravih žena ovulacija se obično događa jednom mjesečno.

 

Plodni dani

Plodni dani odnosno ovulacija se obično događa oko 14. dana menstrualnog ciklusa kod žena kojima ciklus traje 28 dana, ali kako je svaka žena jedinka za sebe tako je i dan ovulacije vrlo individualan. Kod većine žena u reproduktivnoj dobi menstrualni ciklus traje između 28 i 32 dana, a ovulacija obično bude između 10. i 19. dana tog ciklusa - otprilike 12 do 16 dana prije vašeg sljedećeg razdoblja. Ako je vaš ciklus 34 dana, ovulacija će se dogoditi 20. dana tog ciklusa. Ako imate kraće cikluse od 21 dan, ovulacija će se dogoditi sedmog dana. Vrijeme ovulacije može varirati od ciklusa do ciklusa i od žene do žene zbog čega je dobro znati kad ovulacija nastupa kod vas. Kako bi mogli znati okviran dan ovulacije kod vas potrebno je pratiti simptome u periodu od 4-6 menstrualnih ciklusa.

Neke žene iz različitih razloga mogu imati anovulatorne cikluse poput: uzimanja kontracepcijskih pilula, menopauza, sindroma policističnih jajnika ili preuranjeno zatajenje jajnika, i određeni lijekovi mogu uzrokovati da žena prestane ovulirati tijekom određenog razdoblja. Također i drugi čimbenici poput životnog stila - stres ili prekomjerna težina mogu utjecati na menstruaciju i ovulaciju. Važno je napomenuti da mame koje doje najvjerojatnije neće u prvih nekoliko mjeseci nakon poroda imati ovulacije, ali nemojte se na to osloniti jer određeni postotak žena jako brzo ima plodne dane nakon poroda bez obzira što doje svoju bebu.

Najveća vjerojatnost da dođe do začeća je ako imate spolni odnos dva do tri dana prije ovulacije i na sam dan ovulacije, kada ste najplodniji. Nakon što se vaše jajašce izbaci, ono je spremno za oplodnju oko 12 do 24 sata.
Bez obzira pokušavate li začeti ili samo želite upoznati znakove ovulacije vašeg tijela u nastavku možete pročitati koji su to znakovi koji vam govore da je ovulacija blizu.

 

Menstrualni grafikon

Drugi jednostavan način praćenja ovulacije je bilježiti dane prvog dana mjesečnice i zadnji dan. Ako imate normalne menstrualne cikluse - između 25 i 35 dana velika je vjerojatnost da ćete redovito ovulirati, pri čemu će se ovulacija pojaviti oko 14 dana prije očekivanja iduće mjesečnice. Vodite si evidenciju o eventualnim znakovima ovulacije kao što su: probadanje u jajnicima, koji su to dani kad imate obilniju cervikalna sluz, osjetljivost dojki, promjene apetita ili raspoloženja.

 

Praćenje bazalne tjelesne temperature

Vaša bazna tjelesna temperatura je temperatura vašeg tijela u mirovanju. Na početku ciklusa bazalna tjelesna temperatura ostaje prilično stalna i kreće se između 36 i 37 stupnjeva Celzija. Kako se približite ovulaciji, pojavit će se lagani pad tjelesne temperature praćen naglim porastom, obično oko 0,4 do 1,0 stupnja, neposredno nakon ovulacije. Temperatura se mjeri dok ste još u krevetu prije prvog ustajanja i zapisujete vrijednosti svaki dan kroz nekoliko mjeseci kako bi mogli imati što detaljniju sliku kad ovulirate. Što više mjeseci pratite to ćete dobiti točniju informaciju kad vam nastupa ovulacija i veću šansu da ostvarite trudnoću.

 

Trakice za dokazivanje ovulacije

Trakice za dokazivanje ovulacije koje reagiraju na povišenu razinu LH hormona (LH) koji se može otkriti u urinu. Ove trakice su jako dobar pomagač u dokazivanju ovulacije i pomoć pri zatrudnjivanju jer ovulacija obično nastupa oko 10 do 12 sati nakon vrhunca LH.

 

Kako se upotrebljavaju trakice za ovulaciju?

Ako imate cikluse od 28 dana s testiranjem krenite otprilike 10 dan ciklusa. Uronite trakicu za dokazivanje ovulacije u urin i pričekajte da se uz kontrolnu crticu pojavi i testna koja nam govori da li će ovulacija nastupiti. Ako je boja testne crtice ista ili jača od kontrolne crtici ovulacija će nastupiti u narednim satima. Za najvjerniji rezultat testirajte se otprilike svaki dan u isto vrijeme i nemojte unositi tekućine četiri sata prije testiranja. Vodite računa o roku trajanja trakica koji je najčešće dvije godine.

Prije i tijekom ovulacije događaju se razne hormonske promjene koje su normalne, ali ipak utječu na cijelo tijelo i daju nam određene simptome. Najčešći simptomi su: osjetljive dojke, promjene raspoloženja ili glavobolje, ali ako ne primijetite nikakve simptome ovulacije, ne brinite jer to ne znači da ne ovulirate.  Ako naučite prepoznati uobičajene znakove ovulacije to bi vam moglo pomoći da predvidite kada će se vjerojatno dogoditi ovulacija.

 

Folikulometrija

Folikulometrija je jedna od najpreciznijih metoda kojom se utvrđuje postojanje ovulacije kod žene, a radi se o ultrazvučnom praćenju rasta jajne stanice tijekom ciklusa. Prvo mjerenje najbolje je raditi 8. ili 9. dan ciklusa te obično svaki drugi dan pratiti porast jajne stanice, te paralelno s tim porast debljine sluznice maternice.

Kad jajna stanica dosegne veličinu cc. oko 2 cm, a sluznica maternice bude izgledom trolinijska i dovoljne debljine, tada se pretpostavlja da će taj ili sljedeći dan biti ovulacija. Folikulometrijom jedino ne možemo vidjeti kvalitetu jajne stanice i da li će se kao takva oploditi.

 

Koji su to pet simptoma ovulacije?

Osjetljive grudi i bradavice

Osjetljive grudi i bradavice mogu biti još jedan znak ovulacije na što utječe nagli porast hormona koji se događa neposredno prije i nakon ovulacije.

 

Cervikalna sluz

Što se više približava ovilacija vaše tijelo proizvodi više estrogena, uzrokujući da cervikalna sluz postane rastezljiva, bistra i izgleda poput bjelanjka, što pomaže spermijima da lakše doplivaju do jajašca koje se oslobađa tijekom ovulacije. Količina cervikalne sluzi i kako izgleda individualna je za svaku ženu. Ako je sluz ljepljiva i rastezljiva to je dobar znak da ste u plodnoj fazi.

 

Probadanje u trbuhu

Neke žene zapravo mogu osjetiti ovulaciju koja se obično osjeti kao bol u donjem dijelu trbuha, obično s jedne ili druge strane ovisno koji jajnik ovulira. Bol može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati. Ako je ovulacijska bol jako intenzivna konzultirajte sa sa svojim liječnikom kako bi isključili stanja poput endometrioze ili ciste na jajniku.

 

Krvarenje u sredini ciklusa

Bol može biti popraćena laganom sukrvicom. Smeđi iscjedak tijekom ovulacije nije neuobičajena pojava, ali ne i tako česta. Ovaj simptom ovulacije može se pojaviti kada folikul koji okružuje i štiti jajnu stanicu sazrijeva, raste i potom pukne, što rezultira malom količinom krvi. Vaginalni iscjedak pomiješan s krvlju može biti od crvene do tamno smeđe boje. Ako je krv svjetlije crvena tada se radi o svježoj krvi dok tamnija, skoro smeđa krv govori da se radi o starijoj krvi. Ovo krvarenje u sredini ciklusa ne bi trebalo biti zabrinjavajuće jedino ukoliko se radi o obilnijem krvarenju i dužem periodu krvarenja tada se javite liječniku da provjeri da li je sve u redu.

 

Pojačan libido

Kod nekih žena se u vrijeme ovulacije može pojačati libido. Bez obzira da li se radi o hormonima ili normalnoj pojavi da želite biti pored svog partnera opustite se i uživajte.

Kako bi najbolje upoznale svoje tijelo bilježite simptome koji se događaju oko očekivane ovulacije, vodite evidenciju nekoliko mjeseci na taj način ćete bolje upoznati svoje tijelo i znati kad je pravo vrijeme da što prije ostvarite trudnoću.