Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

9. tjedan trudnoće

9. tjedan trudnoće
Sebastian Kaulitzki / Shutterstock

Vaša je beba sada velika oko 23 milimetra! Uz to, sada se na ultrazvuku može jasno čuti kucanje bebinog srca.

Dok se pokušavate uvući u svoje traperice ili dok pokušavate zakopčati zadnje gumbe na svojoj uskoj košulji koja vam je savršeno stajala, pokušajte uživati u dobivenim kilogramima jer postoji vrlo dobar razlog za to. Ako se više ne osjećate udobno u svojoj odjeći prvenstveno u doljnjem rublju nabavite si broj veće da nemate osjećaj da vas nešto stišće.

 

Veličina ploda u devetom tjednu trudnoće

Vaša beba u devetom tjednu je veličine trešnje odnosno oko 23 mm! Uz to, sada se na ultrazvuku može jasno čuti kucanje bebinog srca. Uz osnovne fizičke strukture koje su na svojem mjestu, sad vaša beba počinje ličiti na... bebu!

U ovom periodu trudnoće beba više nije embrij nego fetus. Ta dva pojma definiraju različite faze razvoja. Embrionska faza se sastoji od formiranja glavnih organa, uključujući mozak, srce i pluća, plus ruke i noge koji u fetus fazi nastavljaju rasti i razvijati se.

 

Simptomi trudnoće u devetom tjednu trudnoće

Upravo sada hormon trudnoće betaHCG nalazi se na svom vrhuncu. To znači da u 9 tjednu simptomi trudnoće mogu biti najizraženiji. Izdržite još malo jer bi kroz nekoliko tjedan sve trebalo biti bolje. Evo koji su to simptomi koje možete imati u devetom tjednu trudnoće:

Učestalo mokrenje

Vaša maternica se širi gotovo je sigurno da ćete imati češću potrebu odlaska na WC nego prije trudnoće. Nemojte da zbog toga smanjite unos količine tekućine jer je važno da unesete dovoljnu količinu vode.

Promjene raspoloženja

Obzirom da je hormon trudnoće betaHCG na svom vrhuncu možete biti jako senzibilni i reagirati na najmanje sitnice. Usporite svoj uobičajeni tempo, uzmite stanke, odspavajte kad god ste u prilici, čitajte knjige i radite sve ono što vas opušta, izbjegavajte stresne situacije.

Mučnine

Do 80 posto trudnica doživljava neki oblik mučnina. Ako ste i vi jedna od tih "sretnica˝ koje imaju intenzivne mučnine kroz cijeli dan pokušajte misliti pozitivno i da će mućnine još kratko trajati, te da onda slijedi jedno lijepo razdoblje. Jedino što možete je naći način koji vama odgovara da si malo olakšate. Većini mama pomognu manji i češći, pokušajte s bademima i drugim orašastim plodovima koji vam odgovaraju.

Umor

Dok vaši hormoni intenzivno rade na rastu i razvoju devetotjednog fetusa, možda ćete se osjećati potpuno iscrpljeno. Spavajte što više i održavajte stabilnu razinu šećera u krvi zdravim namirnicama kroz dan. U drugom tromjesečju vratit ćete dio energije.

Glavobolje

Još jednom zahvalite hormonima! Jačina hormona u ovom razdoblju može vam izazvati glavobolje - razlog može biti i dehidracija, smanjenje kofeina, glad, nedostatak sna i stres. Probajte uz unos dovoljne količine vode, hrane i sna s toplo-hladnim oblozima ublažiti glavobolju. Ako su glavobolje ne izdržive savjetujte se sa svojim liječnikom koji će vam savjetovati koji lijek da uzmete.

 

Kako izgleda trbuh u devetom tjednu trudnoće?

Većina trudnica u ovom tjednu razmišlja o kupnji hlaća koje su joj udobne i koje ju ne stišću. Vaša maternica se širi kako bi pružila ugodno mjesto za fetus koji rapidno raste. Ako dotaknete vaš trbuh u ovom tjednu on je nešto tvrđi upravo zbog maternice. U narednim tjednima vaša maternica će početi rasti izvan vaše zdjelice i trbuh će biti sve vidljiviji.

Sigurno ste već primjetili da su se brojke na vagi za mjerenje težine povećale što je i normalno. Koliko kilograma se preporuča u trudnoći ovisi o indeksu tjelesne težine prije trudnoće (BMI). Ako ste imali prosječan BMI onda se preporuča između 12-15 kg u cijeloj trudnoći, te oko 1,5 kg do 2,5 kg u prvom tromjesečju. Kod trudnica koje nose blizance normalno je da dobiju nešto više.

Neke trudnice u devetom tjednu koje su imale intenzivne mučnine i povračanje možda neće dobiti ništa ili vrlo malo i to je normalno. Ako se dogodi i manji gubitak na težini uslijed intenzivnih mučnina većina liječnika će vam reći da je u ovom periodu trudnoće i to normalno. Svakako se savjetujte s vašim liječnikom koji će vas dalje uputiti što trebate raditi. U nekim slučajevima vaš liječnik vam može preporučiti infuziju, da nadomjeste elektorlite. Nakon što počnete dobivati ​​apetit, sigurno ćete ponovno dobiti na težini.

Trudnice koje imaju tolike mučnine i povraćanje da dovodi do dehidracije, disbalansa elektrolita, ketoze, te gubitka težine u ranoj fazi trudnoći to stanje se naziva Hyperemesis gravidarum i zahtjeva poseban pristup koji će u dogovoru s vama vaš liječnik odrediti daljnje korake.

 

Deveti tjedan trudnoće koji je to mjesec trudnoće?

U devetom tjednu trudnoće trudni ste dva mjeseca i prešli ste pola puta od prvog tromjesječja.