Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Imate osjećaj da ste trudni ali niste sigurni u to? Ovdje se nalaze simptomi koji mogu ukazivati na trudnoću...

Znate li koji su sve simptomi koji ukazuju na trudnoću? Naravno, ima ih više - a mi smo se potrudili da ih sakupimo skoro sve - Među nabrojanim simptomima su čak i oni najraniji simptomi koje većina vas gotovo da niti neće uočiti.

Zapamtite... kada ste u nedoumici oko ranih simptoma trudnoće, napravite kućni test na trudnoću - on će vam sigurno otkloniti sumnju. Kako bi bili u potpunosti sigurni, uvijek se preporuča da napravite i krvni test na trudnoću kojeg možete napraviti u bilo kojem laboratoriju ili kod svog liječnika.

Na idućim ćemo stranicama opisati najčešće rane simptome trudnoće. Međutim, ovi simptomi trudnoće neće biti isti za svaku ženu. U stvari, čak i ukoliko gledamo simptome trudnoće samo za vas, simptomi koje ćete osjećati tijekom jedne trudnoće mogu se razlikovati od simptoma koje ćete osjećati u drugoj trudnoći. Simptomi trudnoće također mogu varirati svojim intenzitetom, učestalošću ali i trajanjem. Držite na umu da mnogi simptomi trudnoće se mogu vrlo lako zamijeniti s predmenstrualnim simptomima.

Ukoliko ne pokušavate zatrudniti, može vam se činiti da vam dolazi termin iduće mjesečnice, dok bi stvarni proces u vama zapravo bio početak stvaranja novoga života - trudnoće. S druge strane, ukoliko pokušavate zatrudniti, može vas izluditi činjenica da osjećate rane simptome trudnoće a na kraju ispadne da se tu zapravo radilo o predmenstrualnim simptomima. O svakom slučaju, ostanite smireni, bez stresa, jer to samo može otežati toliko željenu trudnoću.

Tijekom trudnoće, možete osjetiti cijelu lepezu različitih fizičkih ali i emocionalnih promjena. Vjerojatno ćete osjetiti većinu ako ne i sve simptome trudnoće koje ćemo tu navesti. Iako se svi ovi simptomi smatraju kao rani simptomi trudnoće, njihov redoslijed pojavljivanja ne mora biti kao što je to ovdje navedeno.

Pozitivan test na trudnoću

Pozitivan test na trudnoću

Ukoliko ste zabrinuti oko mogućih ranih simptoma trudnoće, uvijek si možete brige olakšati tako da napravite test na trudnoću. Ovaj "simptom trudnoće" je zapravo znanstveno dokazana postojanost trudnoće.

Implantacijsko krvarenje

Implantacijsko krvarenje

Jedan od manje poznatih simptoma trudnoće je lagano ili oskudno krvarenje koje može biti uzrokovano kada se oplođeno jajašce počne usađivati u maternicu.

Vaginalni iscjedak

Vaginalni iscjedak

Promjene u vaginalnom iscjedku vezane su uz pojačano lučenje uzrokovanim povećanom razinom hormona u vašem tijelu nakon začeća. To je jedan od prvih znakova trudnoće.

Bol u leđima

Bol u leđima

Bol u donjem dijelu leđa (križobolja) može doslovno biti "prava bol". Ova je bol uzrokovana s nekoliko čimbenika. Prvi je taj što se vaša težina mijenja.

Povišena tjelesna temperatura

Povišena tjelesna temperatura

Jedan od simptoma trudnoće za koji je potrebno duže vrijeme da bi se izmjerio jest tjelesna temperatura viša od uobičajene.

Promjena raspoloženja i razdražljivost

Promjena raspoloženja i razdražljivost

Sasvim je normalno da se vaše emocije izmijenjuju - od uzbuđenja do depresije, od radosti do tuge, od smijeha do suza.

Žgaravica i/ili zatvor

Žgaravica i/ili zatvor

Ovaj simptom trudnoće uzrokovan je bujanjem maternice koja pritišće želudac i druge organe.

Jutarnja mučnina

Jutarnja mučnina

Ovaj simptom trudnoće svima je dobro poznat, a odnosi se na simptom mučnine.

Osjetljivost na mirise

Osjetljivost na mirise

Rani simptom povezan uz trudnoću je povećana osjetljivost na mirise. Čak i omiljeni miris, kao što je miris hrane ili parfema, mogu vas dovesti do gušenja.

Povećani apetit ili odbojnost prema hrani

Povećani apetit ili odbojnost prema hrani

Uzimamanje prenatalnih vitamina i kapsula čistog ribljeg ulja mogu olakšati neke žudnje i spriječiti pretjerano debljanje u trudnoći.

Vrtoglavica / Nesvjestica

Vrtoglavica / Nesvjestica

Jedan od iznenađujućih simptoma trudnoće jest vrtoglavica i/ili nesvjestica.

Mučnina

Mučnina

Mučnina je rani simptom trudnoće koji najčešće nastupa mjesec dana nakon što je trudnoća započela a normalizira se do početka drugom trimestra.

Učestalo mokrenje

Učestalo mokrenje

Rani simptom trudnoće koji i drugi u vašoj blizini mogu primijetiti jest učestalo mokrenje.

Umor

Umor

Jedan od najranijih simptoma trudnoće, za neke žene može biti umor i iscrpljenost.

Osjetljivost grudi

Osjetljivost grudi

Vaše grudi igraju vrlo važnu ulogu u trudnoći. One su inače osjetljive ali tijekom trudnoće postaju još osjetljivije. Ovo je jedan od najočitijih ranih simptoma trudnoće.

"Osjećam da sam trudna"

"Osjećam da sam trudna"

Ovaj "simptom" trudnoće će biti glavni razlog za provjeravanje ovog popisa upravo sada. Mnoge žene vjeruju u svoju intuiciju o znacima trudnoće. Njihova intuicija često se pokazala kao točna!

Izostanak mjesečnice

Izostanak mjesečnice

Izostanak mjesečnice vjerojatno je najočitiji rani simptom trudnoće.