Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

21. tjedan trudnoće

21. tjedan trudnoće
Sebastian Kaulitzki / Shutterstock

Bebine krvne stanice, prije svega crvene krvne stanice (eritrociti) se stvaraju na samom početku trudnoće u žumanjčanoj vreći, a potom najvećim dijelom u jetri, dok se u ovo vrijeme počinje i s proizvodnjom bijelih krvnih stanica (leukocita) koji su nužni u uspješnoj borbi s raznim infekcijama.

Polako idu dani, tjedni i mjeseci vaše trudnoće i imate sve više razmišljanja i donošenja odluka o vašem novom članu obitelji. Jedna od najvažnijih odluka je i ime koje ćete dati svojoj mazi. Obično bude da roditelji ili brzo i lako odlučite o imenu ili se ne mogu odlučiti do samog djetetovog rođenja.

Ako još niste odabrali savršeno ime, pogledajte naš veliki popise dječjih imena. Koje god ime odabrali, vjerojatno ćete pomisliti da je još savršenije kada upoznate svoju mazu i po prvi put joj se obratite s imenom koje ste joj odabrali.

 

Koliko je dugačka i teška beba u dvadesetprvom tjednu trudnoće?

U 21. tjednu trudnoće beba je veličine mrkve, duga oko 27 cm i teška oko 350 g., beba je sad dovoljno velika da ju sve više osjetite njezine pokrete.

Bebine krvne stanice, prije svega crvene krvne stanice (eritrociti) se stvaraju na samom početku trudnoće u gestacijskoj vrećici, a potom najvećim dijelom u jetri, dok se u ovo vrijeme počinje i s proizvodnjom bijelih krvnih stanica (leukocita) koji su nužni za uspješnu borbu s raznim infekcijama.

Probavni sustav vaše bebe se nastavlja razvijati počinje stvarati mekonij (tamnozelena, gusta masa koja izlazi iz crijeva novorođenčeta prvog dana života a čine ga otpadne tvari koje su se nakupljale u crijevu nerođene bebe posljednjih tjedana bebina života u maternici), s kojim će napuniti svoje prve pelene nakon rođenja. Očni kapci su još uvijek blago slijepljeni i zatvoreni. Ukoliko nosite djevojčicu ona sad ima skoro šest milijuna jajnih stanica.

 

Simptomi trudnoće u dvadesetprvom tjednu trudnoće

Vaše tijelo se iz tjedna u tjedan prilagođava na novog podstanara i svaki tjedan ima neke svoje simptome trudnoće, evo što možete očekivati u ovom tjednu:

Žgaravica

Izbjegavajte začinjenu i masnu hranu koja može izazvati nuspojave poput žgaravice i probavnih smetnji. Važno je da unosite dovoljnu količinu tekućine i jedete češće ali manje obroke. Bilježite si nakon koje hrane su vam se javile probavne smetnje.

Braxtona Hicksa kontrakcije

Kako vaša beba raste tako će se maternica povremeno osjećati tijesno i javljaju se Braxtona Hicksa kontrakcije. Ovaj simptom je potpuno normalan sve dok kontrakcije nestanu kad promijenite položaje. Svako o svim nelagodama koje vam stvara bol obavijestite svog liječnika koji će vas dalje uputiti ovisno o vašoj anamnezi što trebate poduzeti.

Grudi

Vaše grudi nastavljaju se i dalje pripremati za dojenje, do kraja drugog tromjesečja će u potpunosti biti spremne dojenje.

Suha i osjetljiva koža sklona strijama

Kako raste vaša beba tako se i vaša koža rasteže što može dovesti do iritacije i pucanja odnosno strija. Potražite u ljekarni proizvode za njegu trudničke kože koji će vam pomoći da koža ostane hidrirana i da smanji strije. Neke žene imaju izraženije i više strija zbog genetskih predispozicija ili zbog naglog debljanja. Nakon rođenja bi trebale znatno izblijediti, ali teško da će u potpunosti nestati.

 

 

Drugo tromjesečje trudnoće razdoblje je kada ćete dobivati više na težini. Vaša vaga sad pokazuje više 5-6 kilograma u odnosu na početak trudnoće i to sad sigurno kad stanete pred ogledalo vidite, ali to je sve normalno to je jedan od znakova da je sve u redu. 

Tek u drugom tromjesečju trudnoće raste stvarna potreba trudnice za većim unosom hrane, razlog leži u tome što je pojačana funkcija štitnjače i porast bazalnog metabolizma. Važno je obratit pozornost ne samo koliko već i što jedete, izbjegavajte nezdravu i masnu hranu, kao i hranu s malo korisnih sastojaka.

 

Dvadesetprvi tjedan trudnoće koji je to mjesec trudnoće?

Dvadesetprvim tjednom ste trudni pet mjeseci i jedan tjedan.