Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

23. tjedan trudnoće

23. tjedan trudnoće
Sebastian Kaulitzki / Shutterstock

Vaša beba još uvijek izgleda premršavo - rast i razvitak kože je brži od stvaranja potkožnog masnog tkiva iako se u ovo vrijeme masno tkivo formira veoma intenzivno. Bebina koža više nije prozirna već usljed stvaranja pigmenta počinje biti crvenkasta.

Još uvijek ste u jednom lijepom periodu trudnoće i nemate problema s kretanjem ono što vas u ovom periodu može mučiti je natečenost. Povećani protok krvi je kriv za to.

Otečenost se najviše može primijetiti na ručnim i nožnim zglobovima. Prilagodite si obuću da vam bude ugodno jer će se natečenost u narednim tjednima samo pojačati. Još jedan zanimljiv podatak da se kod nekih žena tijekom trudnoće stopalo poveća za jedan cijeli broj i da se nakon trudnoće ne smanji na veličinu koju je žena imala prije trudnoće.

 

Koliko je dugačka i teška beba u dvadesettrećem tjednu trudnoće?

Vaša beba u 23. tjednu trudnoće veličine je grejpa, oko 29 centimetra i teška oko 500 grama. Bez obzira što beba izgleda mršavo stvaranje potkožnog masnog tkiva u ovom periodu formira se jako intenzivno. Bebina koža više nije prozirna već uslijed stvaranja pigmenta počinje biti crvenkasta. Lice vaše bebe je u potpunosti formirano (osim masti, naravno).

Pokreti bebe su jako aktivni i vi ih osjetite u obliku ritanja i udaranja, svakim tjednom sve intenzivnije. Vaša beba sada osjeća svoju okolinu, igra se i osluškuje što se događa u vanjskom svijetu. Čak biste mogli uočiti i štucanje vaše bebe koje nastupa zbog gutanja plodne vode. Razlika između klasičnog pomicanja bebe i štucanja je u tome što se štucanje pojavljuje u pravilnim razmacima. Plodna voda i šećer koji se u njoj nalazi značajan su energetski dodatak hranjivim tvarima koje beba inače prima preko pupčane vrpce.

 

Simptomi trudnoće u dvadesettrećem tjednu trudnoće

Već ste odavno zaboravili na mučninu i umor koji vas je pratio kroz prvo tromjesečju, sad su pred tobom nešto lakši simptomi, a koji su to karakteristični za ovaj period pročitajte u nastavku.

Otečeni gležnjevi i stopala

Već smo ranije spomenuli da će vas kroz ovaj period pratiti natečenost koja je potpuno normalna. Da si olakšate držite podignite noge što više možete, idite redovito u šetnje i pijte puno vode. Kontaktirajte svog liječnika ako dobijete ekstremno ili naglo oticanje, što može biti znak komplikacije u trudnoći koja se zove preeklampsija.

Bol u leđima

Jedan od neugodni simptoma drugog tromjesečja jesu bolovi u leđima ​​jer beba svojim svakodnevnim rastom počinje savijati kralježnicu i naprezati mišiće leđa. Trudnice koje nose blizance zbog težine češće imaju veće bolove u leđima.

Krvarenje i natečene desni

Hormoni trudnoće povećavaju protok krvi što može uzrokovati otečenost i krvarenje desni. Ako su vam desni jako osjetljive koristite meku četkicu za zube i nastavite s higijenom usne šupljine.

Braxton-Hicksove kontrakcije

U 23. tjednu trudnoće mogle bi se pojaviti Braxton-Hicksove kontrakcije. To su nepravilne, bezbolne, uvježbavajuće kontrakcije (stezanja maternice), i spadaju u pripreme maternice za porod. S napredovanjem trudnoće, kontrakcije maternice će postajati sve jače, no glavna karakteristika ovih kontrakcija biti će odsustvo njihovog djelovanja na cerviks (vrat maternice), te neće dolaziti do njegovog skraćenja niti otvaranja. Ove kontrakcije se mogu bilježiti pomoću kardiotokografa (CTG) koji se koristi prije svega za bilježenje otkucaja srca vaše bebe, kao i motoričke aktivnosti maternice (osobito u kasnijim fazama trudnoće ili kod specijalnih indikacija) na kontinuiranom ispisu. Naravno, u svakom slučaju, konzultirajte se sa svojim liječnikom da se slučajno ne radi o pravim kontrakcijama (trudovima).

 

U 23. tjednu trudnoće već ste se priviknuli na pokrete bebe i uvijek je lijep osjećaj kad ju osjetite da se pomakne. Ako obratite pažnju možete već primijetiti rutinu svoje bebe: beba je manje aktivna kad spava, dok u fazi budnosti je velika gimnastičarka. Dakle, ako primijetite da je beba aktivnija po noći lako je moguće da će isti ritam imati u svojim prvim danima nakon rođenja.

 

Dvadesettreći tjedan trudnoće koji je to mjesec trudnoće?

Dvadesettrećim tjednom ste trudni pet mjeseci i tri tjedna.