Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Dobrodošli u drugo tromjesečje! Vrijeme je da izvadite glavu iz pijeska (ili WC školjke) i uživate u pravim blagodatima trudnoće, poput slatkog malog trbuščića koji iskače ispod vaše košulje ili pak neočekivane pažnje od strane potpunih stranaca. Vaša beba je uznapredovala u veličini pa u ovom tromjesečju raste od veličine male breskve pa sve to veličine povećeg patlidžana. Isto tako, vaš potomak počinje s redovitom tjelovježbom tako da uskoro možete očekivati i ritanje i udaranje (kad ih najmanje očekujete).

Razvoj bebe po tjednima

13. tjedan trudnoće

13. tjedan trudnoće

Dobrodošli u blaženo drugo tromjesečje, opće poznato i kao najudobnije tromjesečje trudnoće i tromjesečje u kojem ćete najviše uživati.

14. tjedan trudnoće

14. tjedan trudnoće

Četrnaesti tjedan trudnoće obilježava mnogo promjena - mučne i povračanje su najvjerojatnije prestale, energije imate puno više nego proteklih tjedana...

15. tjedan trudnoće

15. tjedan trudnoće

Odnos između glave i ostatka tijela i dalje se normalizira. Sva četiri ekstremiteta imaju potpuno funkcionalne zglobove. Vaša se beba neprestano vrpolji i migolji, ali vi to još uvijek možda ne osjećate.

16. tjedan trudnoće

16. tjedan trudnoće

Razvijaju se mišići i kosti (napreduje odlaganje kalcija u kostima). Osobito napreduje razvitak finije muskulature lica, tako da vaša beba sada može žmirkati, otvarati usta ili se mrštiti i uspraviti glavu.

17. tjedan trudnoće

17. tjedan trudnoće

Nastavlja se rast vaše maternice čije se dno sada nalazi negdje oko sredine između stidne kosti i pupka. Slijedi daljnje povećanje dojki, a moguća je i pojava strija.

18. tjedan trudnoće

18. tjedan trudnoće

Osamnaesti tjedan trudnoće donosi neke nove promjene ako ste do sad spavali na leđima sad bi to trebali promjeniti i više spavati na bokovima.

19. tjedan trudnoće

19. tjedan trudnoće

Oko vaše bebe (sada je velika dvadesetak centimetara) se stvara verniks kaseosa (zaštitna bijela supstanca koja prekriva vašu bebu a štiti njezinu kožu od nadražujućih efekata amnionske tekućine).

20. tjedan trudnoće

20. tjedan trudnoće

Beba, koja je sada velika 23 centimetra, svaki dan proguta nekoliko grama amnionske tekućine, kako za svoju prehranu tako i za vježbanje gutanja i probavljanja.

21. tjedan trudnoće

21. tjedan trudnoće

Bebine krvne stanice, prije svega crvene krvne stanice (eritrociti) se stvaraju na samom početku trudnoće u žumanjčanoj vreći, a potom najvećim dijelom u jetri, dok se u ovo vrijeme počinje i s proizvodnjom bijelih krvnih stanica (leukocita) koji su nužni u uspješnoj borbi s raznim infekcijama.

22. tjedan trudnoće

22. tjedan trudnoće

U 22. tjednu trudnoće vaša beba raste velikom brzinom i zauzima sve više prostora u vašem trbuhu, te ćete iz tog razloga otežano disati i od težine vjerojatno ćete osjećati bolove u leđima.

23. tjedan trudnoće

23. tjedan trudnoće

Vaša beba još uvijek izgleda premršavo - rast i razvitak kože je brži od stvaranja potkožnog masnog tkiva iako se u ovo vrijeme masno tkivo formira veoma intenzivno. Bebina koža više nije prozirna već usljed stvaranja pigmenta počinje biti crvenkasta.

24. tjedan trudnoće

24. tjedan trudnoće

Svaki dan vidite promjene u veličini svog trbuha, brzinom kojom on raste, raste i vaša beba i radi na tome da se priprema na preživljavanje izvan vašeg trbuha.

25. tjedan trudnoće

25. tjedan trudnoće

Tjedni brzo prolaze i već ste u 25. tjednu trudnoće. Još uvijek ste u drugom tromjesečju koji je za većinu trudnica najlakši i najljepši period trudnoće.

26. tjedan trudnoće

26. tjedan trudnoće

Bez obzira kakvu će boju očiju vaša beba imati, dok je vaša beba u vašoj maternici ima plave okice! U ovome tjednu beba počinje otvarati oči, koje su sada u potpunosti razvijene i imaju sve slojeve: bjeloočnicu, rožnicu, šarenicu i mrežnicu.

27. tjedan trudnoće

27. tjedan trudnoće

Pluća vaše bebe u kombinaciji s otvorenim nosnicama, počinju vježbati "udisanje" i "izdisanje" - za početak, vaša beba vježba pomoću amnionske tekućine... ali i to je napredak.