Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Jupiii! Stigli ste do zadnjeg tromjesečja, što znači da je vašoj trudnoći kraj na vidiku. Tokom ove posljednje faze trudnoće, vaša će beba rasti od veličine patlidžana pa sve do veličine lubenice (i to prave, lijepe, velike lubenice). Vrijeme je da se pozabavite ozbiljnim stvarima kao što je pronalazak pedijatra, planiranje poroda (morate odrediti u kojoj ćete se bolnici poroditi), i zadnje ali ne i najmanje važno, da se uzbudite - jer beba je skoro ovdje!

Savjetujemo vam da se upišete na trudnički tečaj te da si pripremite svu potrebnu dokumentaciju kako bi si otvorili trudničko bolovanje. Osim toga, uz prikaz razvoja bebe po tjednima, savjetujemo vas kako ostati udobna u svojoj koko vaš ​​trbuh raste, i ukazujemo vam na načine kako prepoznati kada je došao trenutak kada ćete roditi.

Razvoj bebe po tjednima

28. tjedan trudnoće

28. tjedan trudnoće

Bebina koža je još uvijek prilično naborana (popratna pojava zbog života u plodnoj vodi), ali će se to sve izgladiti kako se mast bude dalje nakupljala po koži.

29. tjedan trudnoće

29. tjedan trudnoće

Energija vaše bebe svakom minutom intenzivno raste, zahvaljujući masnom tkivu koje se naslaguje ispod bebine kože. Budući da vaša beba raste tako brzo, maternica postaje sve tijesnija i tjesnija.

30. tjedan trudnoće

30. tjedan trudnoće

Unutar vaše bebe napreduje sazrijevanje pluća, a beba sada izvodi i ritmičke pokrete grudnoga koša koji imitiraju disanje.

31. tjedan trudnoće

31. tjedan trudnoće

Razvoj vaše bebe je u ovom tjednu najviše posvećen mozgu i živčanom sustavu. Bebine šarenice sada reagiraju na svjetlo, i svih pet čula su razvijena i potpuno funkcionalna.

32. tjedan trudnoće

32. tjedan trudnoće

Spremni ili ne, beba postaje spremna ugledati svjetlo dana. Ona je vjerojatno okrenuta glavom prema dolje a guzom u nebesa. Ovo je za nju najudobniji položaj!

33. tjedan trudnoće

33. tjedan trudnoće

Beba je sada velika 42 centimetra i teška je između 1800 i 2000 grama. Njezin se mozak razvija kao lud. Uskoro će bebin mozak biti u mogućnosti koordinirati disanje uz sisanje i gutanje.

34. tjedan trudnoće

34. tjedan trudnoće

Beba je sada velika 43 centimetra (teška je između 2000 i 2250 grama) a može prepoznati i reagirati na jednostavne pjesmice... vrijeme je da joj počnete pjevati uspavanke!

35. tjedan trudnoće

35. tjedan trudnoće

Od sada, beba je odgovorna isključivo za porast težine (masti - trenutno bebino tijelo sadrži oko 15% masti dok će do punog termina sadržavati oko 30% masnog tkiva).

36. tjedan trudnoće

36. tjedan trudnoće

Beba je i dalje odgovorna za razvoj svoje kože koja svakim danom postaje sve više glatka i meka, njezine desni se krute, njezina jetra i bubrezi se dalje razvijaju, a njezina cirkulacija i imunološki sustav također dobro napreduju.

37. tjedan trudnoće

37. tjedan trudnoće

Vaša beba i dalje prvenstveno stvara masno tkivo s kojim povećava svoju težinu - sada je teška između 2750 i 2950 grama.

38. tjedan trudnoće

38. tjedan trudnoće

Bebina glava je u istom opsegu kao i njezin trbuh. Na glavi bi sada vaša beba mogla imati i do 3,4 centimetra kose.

39. tjedan trudnoće

39. tjedan trudnoće

Beba dorađuje finese na svojem organizmu: mozak se ubrzano razvija, koža poprima svjetliju nijansu - zbog debljanja masnog tkiva oko krvnih žila - no, ne brinite; koža će ponovno promijeniti boju ubrzo nakon poroda).

40. tjedan trudnoće

40. tjedan trudnoće

Beba je sada između negdje 2500 - 4000 grama i svaki čas možete očekivati upoznavanje s vašom bebom.

Prenesena trudnoća

Prenesena trudnoća

Ovo dodatno vrijeme koje vaša beba provodi u maternici samo znači da, kada beba (konačno) vidi svoju mamu, beba će samo biti teža i veća nego da se rodila ranije. Bebina kosa i nokti i dalje nastavljaju rasti.

Porod

Porod

Vaše se tijelo devet mjeseci pripremalo za porođaj. Cijelo to vrijeme hormoni u optoku krvi su vam zadavali razne poteškoće ali su oni zapravo bili u misiji da vam u konačnici olakšaju finalni čin.