Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

36. tjedan trudnoće

36. tjedan trudnoće
Sebastian Kaulitzki / Shutterstock

Beba je i dalje odgovorna za razvoj svoje kože koja svakim danom postaje sve više glatka i meka, njezine desni se krute, njezina jetra i bubrezi se dalje razvijaju, a njezina cirkulacija i imunološki sustav također dobro napreduju.

Dobro došli u 9 tjedan trudnoće. Ulaskom u 9. mjesec trudnoće došli ste u fazu kad bi se beba mogla svaki tren roditi i da budete bez straha za nju. Ako već niste sad je pravo vrijeme da pripremite torbu za bolnicu i stvari u kojima želite da beba izađe iz bolnice (popis stvari za bolnicu).

U narednim danima pokušajte se što više opustiti i uživati u trenucima sa svojim partnerom jer kad dođe beba trebat će vam neko vrijeme da uhvatite ritam i da se zajedno uskladite.

 

Koliko je dugačka i teška beba u tridesetšestom tjednu trudnoće?

Vaša beba u 36. tjednu trudnoće veličine je zelene salate, dugačka oko 46 centimetra i teška oko 2.700 grama i nastavlja rasti i dobivati na masnom tkivu. Lice vaše bebe se popunjava, kako beba dobiva na masnom tkivu tako će se koža ravnati i postaje sve glađa.

U 36. tjednu trudnoće vaša beba bi trebala biti okrenuta prema dolja, ako se do sad nije okrenula još uvijek se može okrenuti. Bebina glavica je potpuno oblikovana, a koštani šavovi nisu skroz čvrsti i nisu potpuno srasli kako bi se veličina glave mogla prilagoditi porođajnom kanalu.

 

Simptomi trudnoće u tridesetšestom tjednu trudnoće

Ostala su vam samo 4 tjedna do kraja trudnoće i simptomi koji su karakteristični za ovo razdoblje vezani su za činjenicu da imate još malo do poroda i da se tijelo priprema na sam čin rođenja djeteta.

Disanje

U ovom periodu većini trudnica se beba već spustila i više nemaju problema s disanje, ali time su nastale druge tegobe, od težine koja je sad prebačena niže pa je veće opterećenje na mjehur i zdjelicu, zato ćete morati češće odlaziti u zahod i mogući su bolovi u zdjelici.

Problemi sa spavanjem

Od veličine trbuha teško je pronaći najbolji položaj u kojem ćete moći odspavati, jastuk za trudnice vam može puno pomoći da si lakše nađete položaj koji vam odgovara.

Žgaravica

Vaša beba koja je iz dana u dan sve veća pritišće vaš probavni sustav i može uzrokovati žgaravice. Izbjegavajte citruse, začinjenu hranu i kasne obroke jer i ovo može biti jedna uzrok problema sa spavanjem.

Otečena stopala i ruke

Manje otekline su potpuno normalne za 36. tjedan trudnoće. Ako niste, skinite prstenje da ne bi bilo problema da ih ne možete skinuti. Obratite pozornost, ako dođe do naglog oticanja odmah se javite svom liječniku.

Braxton Hicks kontrakcije

Braxton Hicks kontrakcije vjerojatno ste se ih do sad već osjetila. Važno je da ih znate razlikovati od pravih trudova koji su bolni kao i menstrualni grčevi i ne prestaju što god napravili nego su sve češći i intenzivniji, tada se trebate javiti svom liječniku.

Vaginalni iscjedak

U ovom tjednu trudnoće može se pojaviti jači vaginalni iscjedak koji je normalan i radi se o pripremi tijela za porod. Važno je da znate razlikovati normalan iscjedak od vodenastog iscjetka koji bi mogao biti curenje plodne vode. Ako je iscjedak pomiješan s krvlju može se raditi o čepu koji signalizira da je porod blizu.

Od 36. tjedna trudnoće redovne kontrole se obavljaju svaka 2 tjedna.

 

Prije nego krene stvarni trenutak poroda tijelo trudnice doživljava određene promijene:

  • okretanje bebe prema dolje
  • možete primijetiti spuštanje trbuha
  • na pregledu vaš liječnik će provjeriti sazrijevanje materničnog ušća
  • spuštanje djeteta u porođajni kanal

 

Tridesetšesti tjedan trudnoće koji je to mjesec trudnoće?

Tridesetšestim tjednom ste trudni devet mjeseci.