Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

28. tjedan trudnoće

28. tjedan trudnoće
Sebastian Kaulitzki / Shutterstock

Sad kad ste prešli veliki dio svoje trudnoće vaša beba je sada već dovoljno velika i dovoljno jaka da se ne bi trebali brinuti o ishodu trudnoće.

Prije svega, dobrodošli u treće tromjesečje! Sad kad ste prešli veliki dio svoje trudnoće vaša beba je sada već dovoljno velika i dovoljno jaka da se ne bi trebali brinuti o ishodu trudnoće. Treće tromjesečje trudnoće traje od 28. do 40. tjedna trudnoće i obuhvaća 13. tjedana trudnoće.

 

Koliko je dugačka i teška beba u dvadesetosmom tjednu trudnoće?

Vaša beba u 28. tjednu trudnoće veličine je patlidžana, dugačka oko 37,5 centimetra i teška oko 1000 grama i nastavlja rasti i dobivati na masnom tkivu. Bebina pluća su dovoljno zrela da ukoliko dođe do prijevremenog poroda velika je vjerojatnost da će sve proći u redu. Bebina koža je još uvijek prilično naborana zbog vode koja ju okružuje, ali će se to sve izravnati kako se masno tkivo bude nakupljalo pod kožom.

 

Simptomi trudnoće u dvadesetosmom tjednu trudnoće

Ulaskom u treće tromjesečje možda ćete primijetiti neke nove simptome trudnoće. Ovo su neki koji su uobičajene u ovom periodu trudnoće:

Iscjedak iz grudi

Gguste, žute kapljice (kolostrum), su preteča majčinog mlijeka. Vrlo su bogate bjelančevinama i sadrže protutijela koja će vašu bebu štititi od infekcije. Ako je iscjedak intenzivan staviti pamučne jastučiće na grudi i mijenjajte ih često kako bi se izbjegle povrede ako dođe do lijepljenja za vašu kožu. Ukoliko nemate ovaj simptom nemojte se brinuti jer večina žena ne luče kolostrum prije poroda.

Problemi sa spavanjem

Kako se približavate roku, vjerojatno ćete imati sve više problema sa spavanjem. Uzroka može biti više: bol u leđima, hormoni ili misli koje vam se roje u glavi oko poroda i prvih dana s vašom bebom. Probajte si pomoću jastuka za trudnice naći udoban položaj za spavanje, a misli pokušajte usmjeriti na razmišljanje o nečem lijepom poput izgleda vaše bebe.

Ostajete bez daha

beba svojim rastom nastavlja pritiskati vaša pluća i dijafragmu, što za posljedicu ima otežano disanje. Ako ste u mogućnosti kroz dan lezite nekoliko puta po 10-15 min. Sve je to normalno za 28. tjedan trudnoće.

Bolovi u leđima

Treće tromjesečje može biti doista neugodno zbog boli koja se javlja od težine koja opterećuje tijelo. Znamo da vam tjelesna aktivnost sve teže pada ali na taj način si možete olakšati dane koji su pred vama. Osim tjelesne aktivnosti možete si pomoći i pojasom za trudnice koji će vam olakšati pritisak na leđa i smanjiti bol.

Braxtona Hicksa

Braxtona Hicksa kontrakcije ili tzv. lažni trudovi mogu biti jači, uočljivije ili učestaliji ali to je sve priprema vašeg tijela na porođaj. Ono što je važno da obratite pažnju da se kontrakcije javljaju samo povremeno, da nemaju kontinuitet i da prestaju ako mijenjate položaj tijela, jer u suprotnom bi se moglo raditi o prijevremenom porodu što bi bez obzira na veliki postotak preživljavanja u ovom trenutku ipak htjeli izbjeći, zato bi se u tom slučaju svakako trebali javiti liječniku.

Kako trudnoća odmiče žene imaju potrebu da pripreme okruženje za svoju mazu. Možete osjetit veću potrebu za čišćenjem i spremanjem po vašem domu ovu pojavu još nazivaju gniježđenje jer je to taj majčinski instinkt koji želi da sve bude spremno i ugodno novom članu obitelji. Pokušajte ovo preostalo vrijeme iskoristiti za sebe i svoje užitke; šetajte, čitajte knjigu, slušajte opuštajuću glazbu i radite stvari koje vas vesele.

Između 24-28. tjedna trudnoće radi se OGGT test da se provjeri osjetljivost tijela na glukozu kako biste vidjelo postoji li rizik od gestacijskog dijabetesa.

 

Dvadesetosmi tjedan trudnoće koji je to mjesec trudnoće?

Dvadesetosmi tjednom ste trudni sedam mjeseci.