Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

35. tjedan trudnoće

35. tjedan trudnoće
Sebastian Kaulitzki / Shutterstock

Od sada, beba je odgovorna isključivo za porast težine (masti - trenutno bebino tijelo sadrži oko 15% masti dok će do punog termina sadržavati oko 30% masnog tkiva).

Kako dani i tjedni prolaze u trećem tromjesečju, postaje vam sve teže obavljati svakodnevne aktivnosti i imat ćete sve veću potrebu za odmorom a razlog tome vam je već poznat, vaša beba je sve veća i veličina trbuha vam otežava kretanje. Vaša beba se vjerojatno već okrenula i spustila niže što vam je olakšalo disanje, ali stvorilo dodatni pritisak na mjehur i imate češću potrebu za odlaskom na zahod.

 

Koliko je dugačka i teška beba u tridesetpetom tjednu trudnoće?

Vaša beba u 35. tjednu trudnoće veličine je žute dinje, dugačka oko 45 centimetra i teška oko 2.500 grama i nastavlja rasti i dobivati na masnom tkivu. U slučaju preranog porođaja vaša beba bi bila potpuno zrela za izvanmaternični život.

Trenutno bebino tijelo sadrži oko 15% masti dok će do punog termina iznositi oko 30% masnog tkiva. Bebin je sluh u potpunosti razvijen i ona reagira na više frekvencije. Ako nosite dječaka u 35. tjednu trudnoće u njegovim testisima je najvjerojatnije završen proces spuštanja. Bebini noktići prekrivaju cijelu plohu i dosežu do vrhova prstića, kod nekih beba čak i preko pa se kod nekih beba pri porodu vide ogrebotine po licu koje su nastale tijekom bebinog boravka u maternici.

 

Simptomi trudnoće u tridesetpetom tjednu trudnoće

Simptomi koji prate treće tromjesečje nisu ugodni, ali već ste prošli pola puta trećeg tromjesečja i sigurno ste se s njima već susreli.

Zatvor

Ovaj neugodni simptom trudnoće može vas pratiti kroz cijelu trudnoću, jedino što možete je konzumirati hranu s puno vlakana i unositi dovoljnu količinu vode. Cjelovite žitarice, povrće i sušeno voće bi trebali olakšati i poboljšati probavu

Zadržavanje tekućine

U ovo vrijeme poteškoće mogu stvarati i zadržavanje (retencija) tekućine, čije posljedice mogu biti proširene vene, pojava hemoroida, otečeni zglobovi i prsti. Ako već niste skinite prstenje s ruku jer kako se dani poroda budu približavali oticanje može biti izraženije.

Braxton Hicks kontrakcije

U ovom tjednu trudnoće možete primijetili porast broja kontrakcija, ali ste se sigurno već naviknuli na njih i znate ih da se radi o lažni trudovima ako prestanu nakon što promijenite položaj i nemaju konstantu.

Bolovi u kukovima i zdjelici

Ovi bolovi nisu ugodni ali ukazuju da se tijelo priprema za porod. Ligamenti se otpuštaju kako bi beba mogla lakše proći kroz porođajni kanal.

 

Beba u ovom periodu trudnoće velikom brzinom dobiva na težini, a sigurno i vi. Prema preporuci doktorice Tihane Mazalin za treće tromjesečje normalno je da dobijete 340-450 grama tjedno. Isto tako, vitaminske potrebe vaše bebe u ovo su periodu jako velike pa obratite pažnju na prehranu, kao i na vitaminske dodatke u prehrani.

Sad već stvarno brojimo još malo tjedana do kraja trudnoće, pa je dobro da znate koji su to porođajni znakovi koji upućuju da se porod približio jer on u narednim danima i tjednima može krenuti bilo kad.

Preporuka je da se u bolnicu javite kada trudovi traju najmanje pola do jednog sata, a njihov ritam je 1 - 2 truda/15 - 20 minuta. Kada ćete krenuti u bolnicu ovisi i o udaljenosti od vas do bolnice. Pomoću našeg alata trudomjer možete pratiti trajanje kontrakcije i razmak između dviju kontrakcija.

Kada se javiti u bolnicu:

  • pojava sukrvice/krvarenja uz trudove
  • pojava ritmičnih trudova: 1-2 truda/15 - 20 minuta
  • kod pukne vodenjak
  • ako primijetite bilo kakvu promjenu aktivnosti kod bebe, bez obzira da li se radi o jakim pokretima bebe (udarcima) ili da je beba smanjila aktivnosti.

 

Tridesetpeti tjedan trudnoće koji je to mjesec trudnoće?

Tridesetpetim tjednom ste trudni osam mjeseci i tri tjedna.