Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

32. tjedan trudnoće

32. tjedan trudnoće
Sebastian Kaulitzki / Shutterstock

Spremni ili ne, beba postaje spremna ugledati svjetlo dana. Ona je vjerojatno okrenuta glavom prema dolje.

Ne znamo da li ste vi psihički i fizički spremni za porod, ali vaša beba postaje spremna ugledati svjetlo dana. U 32. tjednu trudnoće vjerojatno je okrenuta glavom prema dolje. Ovaj položaj je za nju trenutno najudobniji u prostoru koje joj je ostalo, a ujedno će joj i sami izgon iz maternice biti lakši ako je u ovom položaju. Ukoliko se vaša beba još uvijek nije okrenula glavom prema dolje, nemojte se uzrujavati - ima još vremena za okretanje prije rođenja.

 

Koliko je dugačka i teška beba u tridesetdrugom tjednu trudnoće?

Vaša beba u 32. tjednu trudnoće veličine je kineskog kupusa, dugačka oko 42 centimetra i teška oko 1.700 grama i nastavlja rasti i dobivati na masnom tkivu. U ovom periodu pluća i njihova funkcija su razvijeni. Sa sazrijevanjem funkcije pluća vaša beba se može roditi bez ikakve bojazni.

 

Simptomi trudnoće u tridesetdrugom tjednu trudnoće

Simptomi koji prate 32. tjedna trudnoće sigurno su vam već od ranije poznati. Neki od njih svakim novim tjednom postaju izraženiji:

Nedostatak zraka

Ako još uvijek imate problema s disanjem, znak je da se beba još nije spustila, vjerujemo da će vam se u narednim danima osloboditi prostor za disanje, između 32. i 34. tjedna trudnoće beba bi se trebala spustiti. Ipak postoji određeni broj trudnica kojima beba do samog kraja trudnoće budu visoko.

Braxton Hicksove Kontrakcije

Braxton Hicksove Kontrakcije vjerojatno ste ih već ranije primijetili jedino što su sad možda intenzivnije ali to je zato što se vaše tijelo priprema na porođaj koji se sve više približava. Međutim, ukoliko osjetite više od četiri kontrakcije u sat vremena, savjetujemo vam da se ipak konzultirate s vašim liječnikom da se možda ne radi o pravim kontrakcijama.

Tamnije bradavice

Vaše bradavice će tijekom trudnoće postajati tamnije. Ne zna se što je točno uzrok promijeni boje bradavice, ali jedna od teorija je da je razlog da ih dojenče nakon rođenja bolje vidi.

Curenje iz grudi

Kod nekih trudnica i prije poroda dolazi do curenje prvog majčinog mlijeka tzv. kolostruma, gusta žuta tekućina koju će beba jesti u prvih nekoliko dana života. Ako vas smeta curenje možete si nabaviti jastučiće koji su namijenjeni za ovu svrhu kako ne bi zaprljali odjeću.

Nije ostalo još puno vremena do trenutka kad ćete zagrliti i upoznati svoju mazu, ove zadnje tjedne prepustite se i radite ono što vas ispunjava.

 

Tridesetdrugi tjedan trudnoće koji je to mjesec trudnoće?

Tridesetdrugim tjednom ste trudni osam mjeseci.