Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

33. tjedan trudnoće

33. tjedan trudnoće
Sebastian Kaulitzki / Shutterstock

Vaša beba u 33. tjednu trudnoće veličine je ananasa, dugačka oko 43 centimetra i teška oko 1.900 grama i nastavlja rasti i dobivati na masnom tkivu.

Kako tjedni trudnoće prolaze u trećem tromjesečju možete osjećati da vam je konstantno vruće i da si teško možete naći način da se rashladite jer ta temperatura dolazi iznutra. 33. tjedna trudnoće već je vrijeme da počnete razmišljati što ćete staviti u torbu za bolnicu za sebe i bebu. Ako niste, pripremite odjeću za bebu u kojoj će prvi puta doći u svoj dom. Pripremite višeslojnu odjeću jer bez obzira koje je doba godine temperature mogu biti nepredvidive.

 

Koliko je dugačka i teška beba u tridesettrećem tjednu trudnoće?

Vaša beba u 33. tjednu trudnoće veličine je ananasa, dugačka oko 43 centimetra i teška oko 1.900 grama i nastavlja rasti i dobivati na masnom tkivu. Beba dok je budna sad drži oči, kosti beba u 33. tjednu trudnoće postaju čvršće, a mozak se svakim danom sve više razvija.

 

Simptomi trudnoće u tridesettrećem tjednu trudnoće

Simptomi trudnoće koji prate 33. tjedan trudnoće nisu baš ugodni i veći dio njih vas prati već neko vrijeme, pa ste se već malo i priviknuli na njih. Jedina utjeha je ta što je ostalo manje od dva mjeseca do prvog susreta s vašom mazom.

Nedostatak zraka

Do sada ste se već naviknuli da ne možete skroz udahnuti kao nekad, ali možda već u narednim danima osjetite olakšanje jer kad se beba spusti oslobodit će prostor za pluća i lakše ćete disati.

Glavobolja

Aktivni hormon koji nas prate kroz cijelu trudnoću ne posustaju niti u ovom trenu i mogu uzrokovati glavobolje. Dodatni uzrok glavobolja može biti glad ili dehidracija jer u ovom periodu beba dosta dobiva na masi i od vas uzima jako puno, da bi ovaj uzrok glavobolja eliminirali jedite više manjih obroka i pijte puno vode.

Trudnički mozak

Obzirom na količinu misli i upitnika koje nam se roje u glavi pred sam kraj trudnoće nije čudno da zaboravljamo čak i one najbanalnije stvari poput jesam začinila hranu ili nisam :). Sve će se to vratiti u normalu kad se beba rodi i naviknete se jedni na druge i kad se budete mogli opustiti od svega što ste prošli kroz trudnoću i porod.

Žgaravica

I dalje vam se može javiti žgaravica, ovaj neugodni simptom trudnoće. Nažalost nema puno pomoći jedino što možete kako bi si olakšali već ste vjerojatno naučili koja hrana vam smeta, izbacite ju iz jelovnika, nemojte jesti kasno pred spavanje i unosite dovoljnu količinu vode.

Braxton Hicks kontrakcije

Vjerojatno ste ih već osjetili u proteklim tjednima a radi se o povremenom stezanju trbuha, ali nisu bolne i prestaju ako promijenite položaj tijela.

Ako osjetite grčevi poput menstrualnih, popraćeni krvarenjem ili nekim neobičnim curenjem mogli bi biti znakovi prijevremenog poroda, obavezno se javite liječniku (porođajni znaci).

Vodite računa o svojoj težini jer prekomjerni kilogrami nisu dobri ni za vas, a ni za bebu. Doktorica Tihana Mazalin, dr. med./Specijalist ginekologije i porodništva preporuča da je idealno da se u trećem tromjesečju dobije 340-450 grama tjedno.

 

Tridesettreći tjedan trudnoće koji je to mjesec trudnoće?

Tridesettrećim tjednom ste trudni osam mjeseci i jedan tjedan.