Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Porod

Porod
Gorodenkoff / Shutterstock

Vaše se tijelo devet mjeseci pripremalo za porođaj. Cijelo to vrijeme hormoni u optoku krvi su vam zadavali razne poteškoće ali su oni zapravo bili u misiji da vam u konačnici olakšaju finalni čin.

Žensko tijelo se kroz devet mjeseci priprema za porođaj. Cijelo to vrijeme hormon beta HCG tzv. hormon trudnoće vam je zadavao razne poteškoće (hiperemeza/mučnine, otečenost nogu, povišena temperatura, i druge promjene u ženskom tijelu tijekom trudnoće) ali su oni zapravo bili u misiji da vam u konačnici olakšaju finalni čin. Oni su uzrokovali omekšavanje i rastezanje mišića i ligamenata u porođajnom kanalu, tako da rastezanje u tijeku porođaja ne bi bio iznenadan proces. Prije nego počnemo s opisom svake od tri pojedine faze poroda, želimo vam skrenuti pozornost na popis stvari za bolnicu koji smo sastavili da bi vam olakšali pakiranje torbe :)

Inače, vratimo se porodu, biolozi još uvijek ne znaju posve sigurno kako započinje porođaj. Na neki način zrelost bebe pokreće taj proces, pa je prijevremeni porođaj zapravo rijetka pojava. Postoje tri porođajna doba ili faze:

  1. Trudovi i otvaranje vrata maternice
  2. Porod djeteta
  3. Izbacivanje posteljice

Pa, krenimo redom s detaljnijim opisom svake od ovih faza...

Trudovi i otvaranje vrata maternice

U prvoj fazi poroda počinju trudovi ili stezanje mišića maternice. Trudovi se javljaju postepeno svakih dvadesetak minuta a postaju sve jači i učestaliji dok napokon ne nailaze svake dvije-tri minute, a traju po cijelu minutu - to je očiti znak da se približila druga faza poroda, odnosno porod vaše bebe. Trudovi (kontrakcije) otvaraju donji kraj maternice, njen vrat (cerviks), i potiskuju bebu u zdjelicu, obično glavom prema dolje. U ovoj fazi majka može šetati, ako joj to više odgovara nego ležanje. Kako se trudovi pojačavaju, treba ih nečim ublažiti. Vježbe za olakšavanje poroda koje se uče u ranijim fazama trudnoće sigurno će pomoći. Osim toga, ako je rodilja opuštena, vrat maternice se brže otvara. Prva porođajna faza završava kada je vrat maternice potpuno otvoren i spreman propustiti bebu.

Napad trudova obično je prvi nagovještaj porođaja. Žena koja je već rađala, može nekoliko dana prije porođaja osjetiti "olakšanje". Ono nastupa kada bebina glava čvrsto sjedne u zdjelicu. U prvoj trudnoći to se zbiva tri do četiri tjedna prije trudova, ali ne pomaže da bi se točno moglo odrediti vrijeme poroda.

Katkad početak porođaja označi pucanje opne koja obavija bebu (vodenjak). Kada se glavica bebe spusti u zdjelicu, može probiti vodenjak i tako izazvati istjecanje plodne vode kroz rodnicu. Pucanje vodenjaka gotovo uvijek ubrzava porođaj pa se njime služe liječnici kad umjetnim putem probijaju vodenjak da požure porod u prenesenoj trudnoći. Trudove možete pratiti pomoću našeg alata Trudomjer pomoću kojeg ćete bilježiti početak i kraj kontrakcija, a alat će sam izračunati trajanje kontrakcije i razmak između dviju kontrakcija.

Porod djeteta

Druga porođajna faza obuhvaća istiskivanje bebe iz maternice i iz porođajnog kanala. Mišići koji okružuju rodnicu meki su i rastežu se tako da prolaz nije otežan (pod uvjetom da kosti zdjelice ne spriječavaju prolazak djeteta). Utvrditi promjer koštanog izlaza iz zdjelice jedna je od najvažnijih dužnosti liječnika koji nadzire porođaj. Ako je taj izlaz preuzak, liječnik će vjerojatno sve pripremiti za porođaj carskim rezom.

Ova faza poroda rijetko traje više od sat vremena (kod žena koje su već rađale ovaj je faza znatno kraća). Kada je vrat maternice posve otvoren, beba se mora probiti kroz uski porođajni kanal. Pri tom i majka može pomoći tako da zadržava dah i pritišće kao da želi pokrenuti pražnjenje crijeva, čime se porod ubrzava. Bol je moguće olakšati udisanjem anestetika, injekcijom lijeka za ublažavanje bolova, a ponekad i injekcijama u kralješnicu (epiduralna anestezija).

Ako se druga porođajna faza otegne, liječnik može upotrijebiti porođajna kliješta (forceps ili vakuum ekstraktor - na negativni tlak) kako bi olakšao izlaz bebe. Nekad se izvodi i epiziotomija (jednostavni rez na rodnici kojim se proširi otvor porođajnog kanala i time spriječi kidanje kože ili mišića). Rez se sašije odmah po završetku porođaja.

Katkad beba leži u maternici u takvom položaju da ne može izići glavom okrenutom naprijed. Položaj zatkom je medicinski izraz za slučajeve kada se beba rađa guzom naprijed. Takav stav zahtijeva punu pažnju liječnika koji pomaže pri porođaju.

Nakon poroda bebe nastupa kratka pauza u kojoj ste vjerojatno oduševljeni prvim susretom s njom. U ovo vrijeme primalja, ili čak u novije vrijeme sve češće i suprug, reže pupčanu vrpcu i na kraju se zbrinjava rana na pupku bebe.

Nakon poroda ginekolog pregledava porodni kanal i sanira eventualno nastale povrede. U rađaonici ćete ostati još nekih 2 sata, a primalja će redovito kontrolirati Vaš izgled, tlak i intenzitet krvarenja nakon poroda. Najbitnije je da je u ovom trenutku vaša beba u vašem naručju. Prošlo je!

Prije nego što ćete dobiti vašu bebu u naručje beba će proći svoj prvi pregled. On se obavlja u prvoj minuti bebina života a isti se pregled ponavlja i par minuta kasnije - u petoj minuti. Ovaj test (Apgar skor) obuhvaća ispitivanje kucaja srca bebe, njeno disanje, mišićni tonus, boju kože i reflekse. Svaki od ovih parametara se ocjenjuje brojčano s 0, 1 i 2. Najviši broj bodova ovog pregleda je 10, a sve iznad 7 je normalno. Tako idealan Apgar skor iznosi 10/10. Ukoliko je Apgar manji od 7, poziva se pedijatar, a ispitivanje se nastavlja na posebnom odjelu za bebe.

Osim određivanja Apgar skora, beba će se naravno izvagati, izmjeriti će se njena dužina kao i opseg glavice. Detaljnijim pregledom će se provjeriti zatvorenost kralježnice, spolni organi, pokretljivost kukova, odnosno isključiti druge nepravilnosti. Prosječna novorođena beba teži između 3500 i 4000 grama a dugačka je oko 50 centimetara.

Izbacivanje posteljice

Treća porođajna faza je izbacivanje posteljice, a nastupa kad je beba već rođena. Maternica se lagano kontrahira što dovodi do odvajanja posteljice. Posteljica se zatim u nekih 10 - 15 minuta nakon rođenja bebe porodi spontano ili blagim povlačenjem za pupčanu vrpcu od strane primalje.

 

Okvirni termin poroda možete izračunati putem našeg kalkulator za izračun termina poroda.