Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

38. tjedan trudnoće

38. tjedan trudnoće
Sebastian Kaulitzki / Shutterstock

Bebina glava je u istom opsegu kao i njezin trbuh. Na glavi bi sada vaša beba mogla imati i do 3,4 centimetra kose.

Od ovog tjedna, vaše će kontrole biti u tjednim razmacima. Veoma često uz dosadašnje pretrage se obavlja i antenatalni kardiotokogram (zapis kucaja srca vaše bebe). Nemojte paničariti, ukoliko osjećate trnce po nogama ili unutar vagine. Beba je jednostavno naišla na još jedan način kako bi zadobila vašu pozornost - ovoga puta, to uspijeva pritiscima na živce u vašoj zdjelici.

Zadnji tjedni vaše trudnoće uz neizvjesnost i iščekivanje poroda nose i nešto drugo: pojačano dobivate na težini (čak i do 500g tjedno) koja se u većini odnosi na povećano zadržavanje tekućine. Iz istog razloga nije rijetka pojava edema (otoka). Druga važna pojava u ovo vrijeme je pojava još jedne vrste trudova. Nakon trudova spuštanja javljaju se predtrudovi i lažni trudovi. Od pravih trudova se razlikuju svojim ritmom i intenzitetom - predtrudovi i lažni trudovi obično su slabijeg intenziteta i nakon nekog vremena ukoliko ćete mirovati, sasvim nestaju.

Zadnji komadići verniks kaseose (bijela supstanca koja štiti bebu kožu) i lanugo dlačice (tanke dlačice zadužene za održavanje temperature) polako se prosipaju po vašoj amnionskoj tekućini. Bebina glava je u istom opsegu kao i njezin trbuh. Na glavi bi sada vaša beba mogla imati i do 3,4 centimetra kose.