Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

29. tjedan trudnoće

29. tjedan trudnoće
Sebastian Kaulitzki / Shutterstock

Energija vaše bebe svakom minutom intenzivno raste, zahvaljujući masnom tkivu koje se naslaguje ispod bebine kože. Budući da vaša beba raste tako brzo, maternica postaje sve tijesnija i tjesnija.

Sad kad ste u trećem tromjesečju vrijeme je (ako već niste) kad trebate pripremiti sve što će vam biti potrebno u prvim danima s vašom mazom. Vjerujemo da ćete uživati u kupovanju stvarčica za vašu mazu, ali ako imate nekog od bliže rodbine ili prijatelja tko vam može posuditi nešto od opreme za bebu razmislite i o toj mogućnosti jer dok su tako mali jako brzo sve prerastu i niti ne stignu uništiti odjeću i opremu. Možete pogledati našu preporuku što vam je sve potrebno u prvim danima nakon rođenja.

 

Koliko je dugačka i teška beba u dvadesetdevetom tjednu trudnoće?

Vaša beba u 29. tjednu trudnoće veličine je Butternut tikve, dugačka oko 38,5 centimetra i teška oko 1.200 grama i nastavlja rasti i dobivati na masnom tkivu. Energija vaše bebe svakom minutom intenzivno raste, zahvaljujući masnom tkivu koje se naslaguje ispod bebine kože. Budući da vaša beba raste tako brzo (težina će se utrostručiti do bebina rođenja!), maternica postaje sve tijesnija i tijesnija.

Što sve to znači za vas: Budite spremni za još ritanja po trbuhu i udaraca pod rebra. Vaša beba sada često otvara i zatvara oči. Kada su joj oči otvorene, pomiče ih uokolo kao da nešto gleda!

 

Simptomi trudnoće u dvadesetdevetom tjednu trudnoće

U 29. tjednu trudnoće beba svojom težinom vrši pritisak na vaš probavni sustav zbog čega možete osjetiti pojavu hemoroida, žgaravice, bolova u zdjelici i učestalo mokrenje, sve su to normalne pojave za ovaj period vaše trudnoće.

Glavobolja

Glavobolja je također simptom koji se može biti prisutan u ovom period. Razlog ovom simptomu može biti što beba uzima njoj potrebne hranjive tvari, stoga pazite da jedete u redovitim intervalima.

Često mokrenje

Kako se maternica širi više pritišće mjehur i sve češće morate na zahod. Važno je da zbog ovog simptoma ne smanjite unos vode jer je pravilna hidratacija jako važna za ublažavanje mnogih simptoma trudnoće koji se pojavljuju u 29 tjednu trudnoće.

Bolovi u leđima, nogama ili kukovima

Nemojte zaboraviti da vaše tijelo cijeli dana nosi teret koji je konstantno s vama i vrši pritisak na cijelo tijelo što za posljedicu ima bolove prvenstveno u leđima, a onda i u nogama i kukovima. Koliko možete šetajte, a kad osjetite da vam je potreban odmor lezite, izbjegavajte sjedenje.

Osjetljiva koža

Kako raste trbuh tako se i koža na njemu rasteže što ju čini tanjom i osjetljivijom. Kako bi si pomogli i smanjili mogućnost nastajanja strija mažite cijelo tijelo, a prvenstveno trbuh, bokove i grudi kremom koja je namijenjena trudnicama. Osim što ćete kroz kremu hidratizirati svoju kožu unosite i dovoljno vode jer će i unutarnja hidratacija pomoći kod suhe i osjetljive kože.

Hemoroidi

Beba svojom težinom vrši pritisak i na vaš probavni sustav, a dodatni utjecaj imaju i hormoni koji opuštaju vaše crijevne mišiće, uzrokujući neugodne hemoroide. Jedite hranu bogatu vlaknima i pijte puno vode to će vam olakšati ovaj neugodni simptom karakterističan za ovaj period trudnoće.

Sad kad ste već naviknule da osjetite pokrete vaše bebe čudno vam je ako je duži period bez udaraca i odmah vam se jave pitanje jeli sve u redu, ako želite dobiti potvrdan odgovor probajte s nekim od sljedećih radnji: popijte pola čaše hladne vode, pustite neku glazbu ili pojedite nešto slatko. Neka od ovih radnji bi trebala aktivirati bebu da se javi da je sve u redu.

 

Dvadesetdeveti tjedan trudnoće koji je to mjesec trudnoće?

Dvadesetdevetim tjednom ste trudni sedam mjeseci i tjedan dana.