Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

34. tjedan trudnoće

34. tjedan trudnoće
Sebastian Kaulitzki / Shutterstock

Vaša beba u 34. tjednu trudnoće veličine je manje lubenice, dugačka oko 44 centimetra i teška oko 2.200 grama i nastavlja rasti i dobivati na masnom tkivu.

Sigurno osjetite da vam je svakim danom sve teže i da ste usporeniji jer veličina trbuha vas ograničava u obavljanju svakodnevnih poslova. Budite aktivni što više možete jer ćete lakše izdržati razdoblje koje je pred vama, ali ipak uzmite si vremena za odmor i opuštanje.

Za vrijeme opuštanja možete vašoj bebi pjevušiti neke lijepe pjesmice koje će opustiti vas, a ono što je još bolje, čut će vas i vaša beba. Neki stručnjaci kažu da nakon rođenja bebe mogu prepoznati pjesme koje je mama pjevala dok je bila trudna i da je moguće da ih te njima već poznate melodije mogu lakše umiriti.

Vaša beba u 34. tjednu trudnoće veličine je manje lubenice, dugačka oko 44 centimetra i teška oko 2.200 grama i nastavlja rasti i dobivati na masnom tkivu. Zanimljiva vijest je da vaša beba sada mokri oko pola litre dnevno.

Vaši simptomi u 34. tjednu trudnoće standardni su za ovaj kasni stupanj trudnoće i prate vas već neko vrijeme, samo njihov intenzitet može biti nešto jači.

Natečenost - je normalna pojava za ovaj visoki stupanj trudnoće. Ukoliko dođe do naglog oticanja svakako se javite svom liječniku. Kako bi si olakšali dok se odmarate dignite noge u vodoravni položaj.

Umor - nije lako nositi svu tu težinu koja svakim danom raste, to dodatno opterećenje na vaše tijelo dovodi do umora i otežanog kretanja. Odmarajte se, ali ne previše, jer što ste aktivniji zadnji dani i sam porod ćete lakše iznijeti do kraja.

Zatvor - je česta probavna smetnja koja prati trudnice. Hormoni su ti koji imaju utjecaj i na našu probavu, da bi si olakšali probavne smetnje jedite hranu s puno vlakana, pijte puno vode i budite aktivni jer ćete na taj način potaknuti probavu da bolje radi.

Hemoroidi - ako imate probleme sa zatvorom od naprezanja možete dobiti hemeroide.  Da biste si olakšali probleme s hemoroidima morate regulirati vašu probavu i smanjiti mogućnost zatvora.

Kontrakcije - u 34. tjednu trudnoće važno je znati koji su lažni trudovi ili tzv. Braxton Hicks kontrakcije i oni pravi. Jer sad su već mogući i jedni i drugi. Lažni trudovi bi trebali prestati kad promijenite položaj tijela i nemaju kontinuitet. Ako primijetite čudni iscjedak pomiješan s krvlju i da su trudovi konstantni i ne prestaju obavezno se javite liječniku.

Pritisak u zdjelici - Beba se u ovim tjednima priprema za dolazak na svijet i spušta se niže, pa možete osjetiti pritisak u zdjelici i još češće mokrenje. Dobra strana spuštanja bebe je u tome da ćete nakon što se spusti, lakše disati, a ona nešto lošija pojava što ćete od težine bebe, koja je sad nešto niže u važem tijelu morati češće prazniti mjehur.

Do sad ste već naviknuli na javljanja bebe sa raznim udovima u vaše organe, bez obzira što ponekad znaju biti i neugodni sigurno su vam dragi jer vam svojim udarcima beba javlja da je tu i da je sve u redu, uživajte u tim trenucima jer će vam nedostajati nakon poroda.

Trudnice koje nose blizance već odbrojavaju u danima kad će vidjeti svoju bebu jer se blizanci obično rode nešto ranije oko 35-37 tjedna trudnoće.