Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

34. tjedan trudnoće

34. tjedan trudnoće
Sebastian Kaulitzki / Shutterstock

Vaša beba u 34. tjednu trudnoće veličine je manje lubenice, dugačka oko 44 centimetra i teška oko 2.200 grama i nastavlja rasti i dobivati na masnom tkivu.

Sigurno osjetite da vam je svakim danom sve teže i da ste usporeniji jer veličina trbuha vas ograničava u obavljanju svakodnevnih poslova. Budite aktivni što više možete jer ćete lakše izdržati razdoblje koje je pred vama, ali ipak uzmite si vremena za odmor i opuštanje.

Za vrijeme opuštanja možete vašoj bebi pjevušiti neke lijepe pjesmice koje će opustiti vas, a ono što je još bolje, čut će vas i vaša beba. Neki stručnjaci kažu da nakon rođenja bebe mogu prepoznati pjesme koje je mama pjevala dok je bila trudna i da je moguće da ih te njima već poznate melodije mogu lakše umiriti.

 

Koliko je dugačka i teška beba u tridesetčetvrtom tjednu trudnoće?

Vaša beba u 34. tjednu trudnoće veličine je manje lubenice, dugačka oko 44 centimetra i teška oko 2.200 grama i nastavlja rasti i dobivati na masnom tkivu. Zanimljiva vijest je da vaša beba sada mokri oko pola litre dnevno.

 

Simptomi trudnoće u tridesetčetvrtom tjednu trudnoće

Vaši simptomi u 34. tjednu trudnoće standardni su za ovaj kasni stupanj trudnoće i prate vas već neko vrijeme, samo njihov intenzitet može biti nešto jači.

Natečenost

Natečenost je normalna pojava za ovaj visoki stupanj trudnoće. Ukoliko dođe do naglog oticanja svakako se javite svom liječniku. Kako bi si olakšali dok se odmarate dignite noge u vodoravni položaj.

Umor

Nije lako nositi svu tu težinu koja svakim danom raste, to dodatno opterećenje na vaše tijelo dovodi do umora i otežanog kretanja. Odmarajte se, ali ne previše, jer što ste aktivniji zadnji dani i sam porod ćete lakše iznijeti do kraja.

Zatvor

Zatvor je česta probavna smetnja koja prati trudnice. Hormoni su ti koji imaju utjecaj i na našu probavu, da bi si olakšali probavne smetnje jedite hranu s puno vlakana, pijte puno vode i budite aktivni jer ćete na taj način potaknuti probavu da bolje radi.

Hemoroidi 

Ako imate probleme sa zatvorom od naprezanja možete dobiti hemeroide.  Da biste si olakšali probleme s hemoroidima morate regulirati vašu probavu i smanjiti mogućnost zatvora.

Kontrakcije

U 34. tjednu trudnoće važno je znati koji su lažni trudovi ili tzv. Braxton Hicks kontrakcije i oni pravi. Jer sad su već mogući i jedni i drugi. Lažni trudovi bi trebali prestati kad promijenite položaj tijela i nemaju kontinuitet. Ako primijetite čudni iscjedak pomiješan s krvlju i da su trudovi konstantni i ne prestaju obavezno se javite liječniku.

Pritisak u zdjelici

Beba se u ovim tjednima priprema za dolazak na svijet i spušta se niže, pa možete osjetiti pritisak u zdjelici i još češće mokrenje. Dobra strana spuštanja bebe je u tome da ćete nakon što se spusti, lakše disati, a ona nešto lošija pojava što ćete od težine bebe, koja je sad nešto niže u važem tijelu morati češće prazniti mjehur.

Do sad ste već naviknuli na pokrete bebe, javljanja s raznim udovima u vaše organe, bez obzira što ponekad znaju biti i neugodni sigurno su vam dragi jer vam svojim udarcima beba javlja da je tu i da je sve u redu, uživajte u tim trenucima jer će vam nedostajati nakon poroda.

Trudnice koje nose blizance već odbrojavaju u danima kad će vidjeti svoju bebu jer se blizanci obično rode nešto ranije oko 35-37 tjedna trudnoće.

 

Tridesetčetvrti tjedan trudnoće koji je to mjesec trudnoće?

Tridesetčetvrtim tjednom ste trudni osam mjeseci i dva tjedna.