Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

30. tjedan trudnoće

30. tjedan trudnoće
Sebastian Kaulitzki / Shutterstock

Unutar vaše bebe napreduje sazrijevanje pluća, a beba sada izvodi i ritmičke pokrete grudnoga koša koji imitiraju disanje.

Vaš već sad poprilično veliki trbuh i žgaravica mogu vam stvarati poteškoće kad dođe vrijeme za spavanje. Čak i ukoliko uspijete zaspati, mogući su čudni i živopisni snovi - vaša podsvijesti nije ništa manje anksiozna od vašeg budnog uma.

Braxton-Hicksove kontrakcije se sada već redovito javljaju, pa čak i onda kada ih vi ne osjećate. To su nepravilne, bezbolne, uvježbavajuće kontrakcije - pripremne kontrakcije za porod kako se vrijeme poroda bude približavalo kontrakcije će postati jačeg intenziteta.

Možete ih osjetiti kao stezanje maternice ukoliko položite ruku na trbuh. I vaša beba vjerojatno osjeća te kontrakcije, ali zbog plodne vode koja ju je okružuje kontrakcije osjeća kao masažu, ne morate se brinuti zbog kontrakcija jer one ne mogu ozlijediti vašu bebu. Ako su kontrakcije pravilne i ne prestaju ako se pomaknete ili popijete vode kontaktirajte svog liječnika jer bi se moglo raditi o prijevremenom porodu.  

 

Koliko je dugačka i teška beba u tridesetom tjednu trudnoće?

Vaša beba u 30. tjednu trudnoće veličine je srednje tikvice, dugačka oko 40 centimetra i teška oko 1.350 grama i nastavlja rasti i dobivati na masnom tkivu. U ovom trenutku vašoj bebi nastavljaju sazrijevati pluća, ona sad izvodi i ritmičke pokrete grudnoga koša koji imitiraju disanje.

Neke bebe štucaju još u trbuhu to možete primijetiti jer osjetite javljanje bebe u pravilnim razmacima. Beba je već do sada ustalila svoj ritam dnevnih aktivnosti pa tako ima fazu aktivnosti kada je aktivna što osjetite preko udaraca, ali ima i fazu mirovanja kad najčešće spava. Često se dogodi da kad se vi opustite i odmarate ona tada bude najaktivnija.

Dok se bebina koža zaglađuje dobivanjem masnih naslaga, njezin mozak postaje sve naboraniji. Svi ti kanali i udubljenja povećavaju površinu mozga, što znači više prostora za moždano tkivo. Beba je počela i s izgradnjom mišića pa tako je sada njezin stisak toliko jak da može primiti prst ruke i snažno ga držati.

 

Simptomi trudnoće u tridesetom tjednu trudnoće

U 30. tjednu trudnoće vaši snovi mogu postati još čudniji i intenzivniji to je sve posljedica hormona, ali i rojeva misli koje vam se vrte po glavi: kad će se dogoditi porod, kako će to izgledati, koliko će bolovi biti intenzivni i svim ostalim stvarima s kojima se niste susreli pogotovo ako vam je ovo prva trudnoća. Uz ovaj čudan simptom koji vam ne da spavati javljaju se i još neki u ovom periodu:

Žgaravica

Ako ste i prije trudnoće imali problem sa žgaravicama velika vjerojatnost da će vas to pratiti i kroz trudnoću pogotovo u 30. tjednu trudnoće jer je trbuh već velik i pritišće želudac što onda za posljedicu ima žgaravicu. Jedino što možete kako bi si olakšali obratite pažnju koja hrana vam uzrokuje žgaravicu. Izbjegavajte masnu, začinjenu i kiselu hranu, pogotovo u kasnim satima, jer vam žgaravica može ometati spavanje.

Problemi sa spavanjem

Osim žgaravice mogu biti uzrokovani jer se zbog veličine trbuha ne možete namjestiti da vam bude ugodno. Nedostatak sna preko noći možete osjetiti preko dana kroz umor.

Otečenost

Umjerena otečenost normalna je za 30. tjedna trudnoće. Olakšajte si da nekoliko puta kroz dan podignete noge i odmorite se. Obratite pažnju ako primijetite naglo i jako oticanje svakako se javite svom liječniku koji će znati što je najbolje za vas ovisno o vašoj anamnezi.

Nedostatak zraka

U ovom trenutku beba je velika i još uvijek je visoko pozicionirana i pritišće pluća što onda dovodi da teže dišete. Spuštanje bebe obično se događa između 33. i 34 tjedna trudnoće. Jedan od vama očitih znakova da se beba spustila bit će nesmetano disanje.

Bolovi u nogama, leđima i bokovima

Ovo je simptom koji vas već nekoliko tjedan prati i nažalost sve dok je beba u trbuhu teško da ćete ga moći riješiti, ali još malo trebate izdržati. Najvažnije da si tijekom noći nađete idealan položaj za vas i odmorite se da lakše izdržite dan.

Prema liječničkoj preporuci u trećem tromjesečju normalno je da dobijete između 340-450 grama tjedno, ako je ta brojka veća pokušajte smanjiti unos hrane jer će to biti bolje za vas i vašu bebu. Preporučeno dobivanje na težini kroz trudnoću možete pogledati ovdje.

 

Trideseti tjedan trudnoće koji je to mjesec trudnoće?

Tridesetim tjednom ste trudni sedam mjeseci i dva tjedna.