Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

31. tjedan trudnoće

31. tjedan trudnoće
Sebastian Kaulitzki / Shutterstock

Razvoj vaše bebe je u ovom tjednu najviše posvećen mozgu i živčanom sustavu. Bebine šarenice sada reagiraju na svjetlo, i svih pet čula su razvijena i potpuno funkcionalna.

Iz tjedna u tjedan vaša beba raste, a s njom i vaš trbuh ne ostavljajući vašim plućima dovoljno mjesta, što onemogućuje njihovo potpuno proširenje na koje ste navikli i uzrokuje da teže dišete.

Uskoro bi se situacija s disanjem trebala popraviti jer se u narednim tjednima beba treba spustiti niže i osloboditi prostor za pluća da lakše dišete. Do tada, pokušajte uspravno sjediti s ramenima zabačenim prema natrag kako bi si malo olakšali disanje.

Obzirom da ste u trećem tromjesečju i pri samo kraju trudnoće imate veliku količinu upitnika i nejasnoća s kojima ćete se uskoro sresti nije čudno da od silne količine misli zaboravljate osnove svakodnevne obaveze odnosno imate tzv. "trudnički mozak".

 

Koliko je dugačka i teška beba u tridesetomprvom tjednu trudnoće?

Vaša beba u 31. tjednu trudnoće veličine je ananasa, dugačka oko 41 centimetra i teška oko 1.500 grama i nastavlja rasti i dobivati na masnom tkivu. Razvoj vaše bebe je u ovom tjednu najviše posvećen razvoju mozga i živčanog sustavu.

U 31. tjednu trudnoće svih pet osjetila su u potpunosti razvijena. Bebine šarenice sada reagiraju na svjetlo, i svih pet čula su razvijena i potpuno funkcionalna. Beba u trbuhu neće osjetiti nikakav miris sve dok se ne rodi jer se miris prenosi zrakom, a ne amnionskom tekućinom koju beba "udiše".

 

Simptomi trudnoće u tridesetomprvom tjednu trudnoće

U 31. tjednu trudnoće ćete osjećati puno istih simptoma koje ste već osjetili. Neki od njih se mogu pogoršati, a neki mogu postati podnošljivi:

Često mokrenje

beba svojom težinom pritišće mjehur koji je već dovoljno stisnut i uzrokuje da morate često mokriti.

Problemi s disanjem

Ovo je tjedna u koje će najvjerojatniji biti vrhunac problema s disanjem jer je trenutno beba još visoko. Dobra vijest je da bi se u narednim tjednima beba trebala spustiti što će vam olakšati disanje.

Curenje kolostruma

Prvo mlijeko koje izlazi iz majčinih grudi zove se kolostrum. Kod nekih trudnica može krenuti curiti i prije poroda. Ako vam se to i dogodi nema razloga za brigu jer je to sve normalna pojava, tijelo se priprema za dojenje.

Braxtona Hicksa kontrakcije

Vjerojatno ste u prethodnim tjednima već primijetile braxtona Hicksa kontrakcije tzv. "lažne trudove" Jedino kako si možete malo olakšati je s čašom vode i čestim mijenjanjem položaja tijela. Važno je razlikovati "lažne trudove" od stvarnih. Ako kontrakcije ne prestaju bez obzira što ste promijenili položaj tijela i popili čašu vode obavezno se javite liječniku. Trudnice koje nose blizance imaju veću vjerojatnost za prijevremeni porođaj zato trebaju obratiti veću pažnju na kontrakcije.

Bolovi u leđima, nogama i bedrima

Na ovu bol ste vjerojatno već naviknuli i nema puno pomoći. Treba izdržati do kraja, jer je kraj blizu. Pomozite si odmaranjem nekoliko puta kroz dan, a na noćnom spavanju pokušajte si pomoći jastukom za trudnice da si nađete položaj u kojem ćete se moći najbolje naspavati.

Sigurno ste nestrpljivi i jedva čekate vidjeti svoju bebu. Sad kad je već dobila dosta masnog tkiva i obraščići su se lijepo zaokružili možete razmisliti od 4D ultrazvuku na kojem se u 31. tjednu trudnoće može lijepo vidjeti cijelo lice, naravno ako budete sreće da se beba lijepo okrene da ju je moguće vidjeti.

 

Tridesetiprvi tjedan trudnoće koji je to mjesec trudnoće?

Tridesetimprvim tjednom ste trudni sedam mjeseci i tri tjedna.