Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

31. tjedan trudnoće

31. tjedan trudnoće
Sebastian Kaulitzki / Shutterstock

Razvoj vaše bebe je u ovom tjednu najviše posvećen mozgu i živčanom sustavu. Bebine šarenice sada reagiraju na svjetlo, i svih pet čula su razvijena i potpuno funkcionalna.

Iz tjedna u tjedan vaša beba raste, a s njom i vaš trbuh ne ostavljajući vašim plućima dovoljno mjesta, što onemogućuje njihovo potpuno proširenje na koje ste navikli i uzrokuje da teže dišete.

Uskoro bi se situacija s disanjem trebala popraviti jer se u narednim tjednima beba treba spustiti niže i osloboditi prostor za pluća da lakše dišete. Do tada, pokušajte uspravno sjediti s ramenima zabačenim prema natrag kako bi si malo olakšali disanje.

Obzirom da ste u trećem tromjesečju i pri samo kraju trudnoće imate veliku količinu upitnika i nejasnoća s kojima ćete se uskoro sresti nije čudno da od silne količine misli zaboravljate osnove svakodnevne obaveze odnosno imate tzv. "trudnički mozak".

Vaša beba u 31. tjednu trudnoće veličine je ananasa, dugačka oko 41 centimetra i teška oko 1.500 grama i nastavlja rasti i dobivati na masnom tkivu. Razvoj vaše bebe je u ovom tjednu najviše posvećen razvoju mozga i živčanog sustavu.

U 31. tjednu trudnoće svih pet osjetila su u potpunosti razvijena. Bebine šarenice sada reagiraju na svjetlo, i svih pet čula su razvijena i potpuno funkcionalna. Beba u trbuhu neće osjetiti nikakav miris sve dok se ne rodi jer se miris prenosi zrakom, a ne amnionskom tekućinom koju beba "udiše".

U 31. tjednu trudnoće ćete osjećati puno istih simptoma koje ste već osjetili. Neki od njih se mogu pogoršati, a neki mogu postati podnošljivi:

Često mokrenje - beba svojom težinom pritišće mjehur koji je već dovoljno stisnut i uzrokuje da morate često mokriti.

Problemi s disanjem - Ovo je tjedna u koje će najvjerojatniji biti vrhunac problema s disanjem jer je trenutno beba još visoko. Dobra vijest je da bi se u narednim tjednima beba trebala spustiti što će vam olakšati disanje.

Curenje kolostruma - prvo mlijeko koje izlazi iz majčinih grudi zove se kolostrum. Kod nekih trudnica može krenuti curiti i prije poroda. Ako vam se to i dogodi nema razloga za brigu jer je to sve normalna pojava, tijelo se priprema za dojenje.

Braxtona Hicksa kontrakcije - Vjerojatno ste u prethodnim tjednima već primijetile tzv. "lažne trudove" Jedino kako si možete malo olakšati je s čašom vode i čestim mijenjanjem položaja tijela. Važno je razlikovati "lažne trudove" od stvarnih. Ako kontrakcije ne prestaju bez obzira što ste promijenili položaj tijela i popili čašu vode obavezno se javite liječniku. Trudnice koje nose blizance imaju veću vjerojatnost za prijevremeni porođaj zato trebaju obratiti veću pažnju na kontrakcije.

Bolovi u leđima, nogama i bedrima - na ovu bol ste vjerojatno već naviknuli i nema puno pomoći. Treba izdržati do kraja, jer je kraj blizu. Pomozite si odmaranjem nekoliko puta kroz dan, a na noćnom spavanju pokušajte si pomoći jastukom za trudnice da si nađete položaj u kojem ćete se moći najbolje naspavati.

Sigurno ste nestrpljivi i jedva čekate vidjeti svoju bebu. Sad kad je već dobila dosta masnog tkiva i obraščići su se lijepo zaokružili možete razmisliti od 4D ultrazvuku na kojem se u 31. tjednu trudnoće može lijepo vidjeti cijelo lice, naravno ako budete sreće da se beba lijepo okrene da ju je moguće vidjeti.