Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Krvarenje u trudnoći

Krvarenje u trudnoći
mathom / Shutterstock

Krvarenje u trudnoći nije rijedak događaj i može se javiti u svim stadijima trudnoće.

S obzirom na to da uzrokuje veliki strah kod trudnica, u sljedećem tekstu reći ćemo nešto više o uzrocima krvarenja te dijagnostičkom i terapijskom postupanju u slučaju krvarenja koje može, ali i ne mora značiti gubitak trudnoće te često bude uzrokovano problemom koji je rješiv i ne ugrožava zdravlje trudnice ni djeteta.

Prema stadijima trudnoće krvarenje u trudnoći možemo podijeliti na krvarenje u prvom tromjesečju i krvarenje u drugom i trećem tromjesečju trudnoće.

Krvarenje u prvom tromjesečju trudnoće javlja se često, u oko 25% trudnoća (svaka četvrta trudnica) i većina tih trudnoća nastavlja se u urednu trudnoću i rođenje zdravog djeteta. Za određeni broj žena krvarenje može značiti komplikaciju trudnoće ili prijeteći spontani pobačaj te je stoga potrebno svako krvarenje prijaviti liječniku. Važna je i količina krvarenja, točkasto krvarenje/spotting je najčešće dobroćudnog karaktera dok obilnije krvarenje poput menstrualnog često ukazuje na veći problem.

Uzroci krvarenja u prvom tromjesečju:

1. Implantacijsko krvarenje - blago, prisutno u 30% trudnoća, traje par dana i spontano prestaje, najčešće u vrijeme očekivane menstruacije.

2. Krvarenje povezano s ranim gubitkom trudnoće - spontanim pobačajem - blaže krvarenje koje postaje sve obilnije i praćeno je bolovima poput menstrualnih. Važno ga je prijaviti liječniku jer se u nekim slučajevima terapijom može zaustaviti.

3. Patologija grlića maternice, rodnice ili maternice (npr. upala, polipi...)- bit će dijagnosticirani i adekvatno tretirani po ginekološkom pregledu, a prezentiraju se često u ranoj trudnoći kao oskudno kontaktno krvarenje nakon primjerice spolnog odnosa.

4. Izvanmaterična trudnoća - prevalencija do 2%. Najrjeđi, ali i najopasniji uzrok krvarenja stoga se uvijek mora isključiti ultrazvučnom potvrdom trudnoće u maternici odnosno praćenjem vrijednosti BHCG-a u jako ranoj trudnoći. S obzirom na to da zametak nije implantiran na pravom mjestu, ne može preživjeti, a život trudnice može biti ugrožen ovim stanjem. Karakterizira ga manje obilno krvarenje uz pozitivan test na trudnoću i bolovima koji mogu i ne moraju biti prisutni, a karakteristično su jednostrani.

Točni uzrok krvarenja u prvom tromjesečju ponekad se ne može utvrditi i u tim slučajevima je cilj isključiti prisutnost ozbiljne patologije. U svim ostalim slučajevima, nakon provedene dijagnostike, provodi se ciljano liječenje.

Krvarenje u 2. I 3. tromjesečju trudnoće je rjeđe, ali često ozbiljnije nego u ranoj trudnoći. Svakako ga uvijek treba prijaviti liječniku kako bi se na vrijeme otklonili mogući uzroci.

Uzroci krvarenja u 2. I 3. tromjesečju:

1. Prijevremeni porod - prezentira se krvarenjem, trudovima, prsnućem plodovih ovoja prije 37. tj. trudnoće.

2. Placenta previa - označava nizak položaj posteljice u maternici koja potpuno ili djelomično prekriva unutarnje ušće. Dijagnosticira se pravovremeno, redovnim ultrazvučnim pregledima,a može biti uzrokom krvarenja (najčešće bezbolnog) i prijevremenog porođaja. Takva trudnoća zahtijeva mirovanje, a najčešće se dovršava carskim rezom.

3. Abrupcija posteljice - prijevremeno odvajanje posteljice od maternice koje može biti nepotpuno ili potpuno i može ozbiljno ugroziti život trudnice i djeteta. Takvo stanje može i ne mora biti praćeno obilnim krvarenjem iz rodnice, a obično ga prati jaka bol u trbuhu i leđima. Ovisno o stupnju krvarenja i stadiju trudnoće trudnica se prima u bolnicu i trudnoća se dovršava najčešće hitnim carskim rezom.

4. Ostalo - polipi, upala, infekcija, netubarna izvanmaterična trudnoća, ruptura maternice, vasa previa...

U slučaju krvarenja u trudnoći, važno je obavijestiti nadležnog ginekologa ili javiti se u hitnu ginekološku službu. Liječnik će se informirati o gestacijskoj dobi, odnosno trajanju trudnoće i o karakteru krvarenja. Ono može biti oskudno ili obilno, povremeno ili konstantno, bezbolno ili bolno. Nakon toga će pristupiti općem i ginekološkom pregledu kako bi utvrdio trenutni opseg krvarenja i hemodinamsku stabilnost pacijentice u slučaju obilnijeg krvarenja (mjerenje tlaka, pulsa, saturacije kisika pulsnim oksimetrom, procjena izgleda kože i sluznica), a potom i ultrazvučnom pregledu. Pokreti bebe u trbuhu su također važan pokazatelj kod krvarenja u trudnoći.

Ovisno o procjeni liječnika, učinit će se i laboratorijska dijagnostička obrada. Analiza krvne slike i koagulograma bit će napravljena kod svih hemodinamski nestabilnih pacijentica na što ukazuju pad krvnog tlaka, ubrzan puls, omaglica ili gubitak svijesti, hladan znoj, blijeda koža i sluznice. U tim slučajevima važno je liječenje započeti odmah - nadoknadom izgubljenog volumena ili u težim slučajevima transfuzijom krvi.

Ako se radi o Rh negativnoj trudnici (RH status se određuje prilikom određivanja krvne grupe u početku trudnoće), bit će indicirana aplikacija intramuskularne injekcije (rhesonativ) kao zaštita od moguće senzibilizacija majke i stvaranja protutijela na Rh pozitivne eritrocite, u aktualnoj i sljedećim trudnoćama.