Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Beta HCG što je i vrijednosti koje ukazuju na trudnoću

Beta HCG što je i vrijednosti koje ukazuju na trudnoću

Beta HCG (human chorionic gonadotropin) ili tzv. hormon trudnoće je protein kojeg luči posteljica tijekom trudnoće, a upravo nam ona pomaže kod ranog otkrivanja trudnoće i daljnjeg praćenja.

Kako se može dokazati trudnoća?

Najvažnija funkcija ovog hormona je podrška žutom tijelu. Najčešće se testiranje radi kad mjesečnica izostane barem jedan dan. Dokazivanje trudnoće pomoću beta HCG hormona može se provjeravati iz krvi ili urina. Testovi na trudnoću iz urina (kućni test) koje možete kupiti u ljekarnama, obično reagiraju već na vrijednosti HCG-a od 25 IU/L, točnu vrijednost možete pročitati na svakom testu.

Postoje važne razlike između testiranju iz krvi i urina. Na testove koje radimo preko urina mogu utjecati čimbenici kao što su veća hidratacija i doba dana u koje se testirate, dok test krvi na beta HCG dobijete rezultat iz kojeg odmah znate radi li se o trudnoći, čak i u slučajevima kada je razina HCG-a prilično niska.

 

Kad se najranije može vaditi beta HCG?

Preporuka je da se beta HCG najranije vadi 14 dan od ovulacije i tada bi vrijednosti mogle potvrditi da je došlo do začeća odnosno trudnoće.

 

Kolika je refernetna vrijednost beta HCG koja govori da je došlo do začeća?

Referentne vrijednosti u dokazivanju trudnoće je vrijednost veća od 5 IU/L, prosječna vrijednost beta HCG ako je došlo do začeća 14 dana od ovulacije je 48 IU/L.

 

Pravilan rast vrijednosti beta HCG po danima od ovulacije

Beta HCG rast vrijednosti po danima_

 

Pravilan rast vrijednosti beta HCG po danima od ovulacije kod blizanačke trudnoće

Beta HCG rast vrijednosti po danima za blizance

U određenim situacijama u prvom tromjesečju gdje želimo provjeriti da li je sve u redu s plodom testiranje se radi svaka 2 dana gdje ako je sve u redu s plodom vrijednosti bi se trebale pravilno duplati.

 

Kad se najranije može vidjeti plod na UZV?

Plod je najčešće vidljiv na trans vaginalnom UZV nakon što vrijednosti beta HCG budu preko 1.500, dok se plod preko transabdominalnog UZV vidi nakon što vrijednosti pređu 4.000.

 

U kojem tjednu trudnoće beta HCG doseže svoj vrhunac?

Vrijednosti beta HCG dostižu svoj vrhunac oko 8 do 12 tjedana nakon začeća, vrijednosti tada iznosite od 100.000 do 120.000 IU/L. Nakon 12. tjedna trudnoće razina beta HCG opada i snižava se, ostajući stabilna do kraja trudnoće. Razlog tome je što posteljica preuzima ulogu opskrbljivača progesteronom, a beta HCG počinje opadati.

Ovo su sve okvirne vrijednosti, o svojim vrijednostima svakako razgovarajte sa svojim liječnikom koji će vas dalje uputiti što trebate raditi. Uz vrijednosti ovoga proteina, važno je svakako trudnoću potvrditi ultrazvukom oko šestog tjedna trudnoće.

 

Što sve može uzrokovati porast beta HCG hormona?

Nagli porast hormona trudnoće kod nekih žena može dovesti da su više osjetljive, emotivnije i sklonije nekontroliranim izljevima plača sve su to prvi simptomi trudnoće. Ove promjene raspoloženja su također česte i uobičajene, nakon što se hormoni malo stabiliziraju sve će doći na svoje.

 

Beta HCG u dokazivanju postojanja tumorskih stanica

Beta HCG osim utvrđivanja trudnoće koristi se kao parametar u dokazivanju tumorskih stanica, što znači da je tvar koja se izlučuje kod nekih vrsta tumora. Zato se u nekim slučajevima krvni test na HCG može koristiti za procjenu i monitoringu određenih vrstama karcinoma. Karcinomi koji mogu uzrokovati povišenu razinu HCG-a iznad normalne uključuju: rak maternice, rak pluća, rak dojke, rak jajnika.