Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Da li polipi na maternici utječu na plodnost?

Da li polipi na maternici utječu na plodnost?

Kod parova koji imaju problem s ostvarivanjem trudnoće jedan od uzroka mogu biti polipi na maternici.

Polipi su obično benigne izrasline koje se mogu pojaviti na unutarnjoj stijenci maternice. Obično ih se ustanovi prilikom ultrazvučnog pregleda koji je potrebno obaviti u prvom dijelu ciklusa, najbolje je obaviti pregled 3-5 dana ciklusa.

Ponekad se dogodi da se polipi ipak ne vide na ultrazvuku zato specijalisti za neplodnost obavezno šalju na manji zahvat koji se zove dijagnostička histeroskopija kojim se potvrđuje da li u maternici ipak postoji polipi ili manje priraslice koje je svakako potrebno otkloniti jer one smanjuju šansu za začeće. Današnji liječnici koji se bave problemom neplodnosti i rade na medicinski potpomognutoj oplodnji traže da pacijentica obavi dijagnostičku histeroskopiju prije ulaska u sam proces medicinski potpomognute oplodnje.

Učinci na plodnost

Brojne studije su pokazale da polipi na maternici imaju značajan utjecaj na plodnost. Žene koje su otklonile polipe imaju puno veće šanse za ostvarenje trudnoće od onih koje imaju polipe. Uloga polipa u liječenju neplodnosti nije do kraja jasna, ipak praćenje žena kod kojih je učinjena histeroskopija pokazuje povećanje vjerojatnosti za trudnoću i dobar ishod za ostvarenje trudnoće. Baš iz tog razloga logično je da se preporuča da se polip otkloni pa čak i kod žena koje nemaju simptoma, jer iako mali, velika je vjerojatnost da utječu na reproduktivni ishod.

Simptomi

Mnoge žene koje imaju polipe znaju imati obilnija krvarenja tijekom mjesečnice. Krvarenje može biti nepravilno, što znači da mjesečnica završi i da nakon toga ponovno krene krvariti. Krvarenje između menstruacija je još jedan znak endometrija polipa. Bolne mjesečnice također mogu upućivati na polipe. Ponekad se može dogoditi da budete bez i jednog simptoma, a da imate jedan, dva ili više polipa. Veliki broj pacijenata koji lijeće neplodnost upravo polip bude uzrok problema pri začeću. Ako kroz godinu dana ne ostvarite trudnoću, a da su vam ostali nalazi uredni svakako se preporuča dijagnostička histeroskopija.

Histeroskopija može biti dijagnostička, ako se želi potvrditi da u maternici nema polipa ili priraslica ili ako je već utvrđeno postojanje tada se radi klasična histeroskopija. Kod dijagnostičke histeroskopija ako se pri samom zahvatu ipak ustanovi postojanje polipa ili priraslica odmah ih se odstranjuje. Postupak možete odraditi privatno ili u državnoj bolnici. Ako se odlučite za privatno bilo da se radi o dijagnostičkom ili da već znate da polip postoji postupak traje jedan dan i ovisno o privatnoj praksi za koju ste se odlučili može biti pod anestezijom ili bez. Ako se ipak odlučite za državnu bolnicu potrebno je bolničko liječenje u trajanju od oko 3 dana. Sam postupak histeroskopije je minimalno invazivan oblik kirurškog zahvata.

Kao što je već spomenuto, većina polipa je benigno. Kako bi se ustanovilo o kakvom polipu se radi obavezno se uklonjeni polip šalje na analizu.

Ako već nekoliko godina pokušavate ostvariti trudnoću i nemate uspjeha i odlučili ste se za medicinski potpomognutu oplodnju (IVF) svakako prije samog postupka obavite dijagnostičku histeroskopiju kako bi povećali šanse za začeće.