Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Ovaj vodič kroz prvo tromjesečje trudnoće pomoći će vam da saznajte što sve možete očekivati ​​u prvim tjednima trudnoće. Pospanost, jutarnje mučnine, i neobične želje i prohtjevi u trudnoći samo su neke od njih. :) Osim toga, dobiti ćete sve potrebne informacije i savjete o dogovaranju termina s opstetičarom i ginekologom. Za početak, na vama je da ove sretne vijesti podijelite s dragim vam osobama.

Razvoj bebe po tjednima

3. tjedan trudnoće

3. tjedan trudnoće

Da bi spermiji prodrli u jajnu stanicu, oslobađaju enzime - tvari kemijskog porijekla što razgrađuju sloj oko jajne stanice - i tako jednom spermiju omoguće da uđe u jajnu stanicu i oplodi ju.

4. tjedan trudnoće

4. tjedan trudnoće

Blastocista (vanjski sloj i unutrašnji sloj iz kojeg se stvara embrio) se usađuje u debelu, meku stijenku maternice.

5. tjedan trudnoće

5. tjedan trudnoće

Počinju se formirati glavni organi (srce, bubreg, jetra, želudac) te živčani, krvožilni i probavni sustav.

6. tjedan trudnoće

6. tjedan trudnoće

Počinju se stvarati oči, uši, nos, obrazi i brada. Srce vaše bebe kuca (gotovo dva puta brže nego vaše!) a i krv počinje kolati venama.

7. tjedan trudnoće

7. tjedan trudnoće

Zbog povećane količine HCG hormona (hormon trudnoće) povećava se protok krvi (i urina) i vaši bubrezi se pokušavaju riješiti štetnih tvari iz organizma brže nego inače.

8. tjedan trudnoće

8. tjedan trudnoće

Počinjete sve više osjećati umor, imate grčeve u trbuhu a i grudi vam postaju osjetljivije. Sada je vrijeme kada morate misliti na sebe i svoju bebu.

9. tjedan trudnoće

9. tjedan trudnoće

Vaša je beba sada velika oko 23 milimetra! Uz to, sada se na ultrazvuku može jasno čuti kucanje bebinog srca.

10. tjedan trudnoće

10. tjedan trudnoće

Sada kad ste u desetom tjednu trudnoće sigurno se trudnićki trbuščić nazire i vrijeme je da prilagodite odjeću trenutnom stanju. Ako planirate u kupovinu odjeće nemojte pretjerati jer će se vaše tjelo još puno promijeniti do kraja trudnoće.

11. tjedan trudnoće

11. tjedan trudnoće

Omjer glave i tijela je 1:1, a koža je toliko prozirna da se kroz nju jasno vide žile.

12. tjedan trudnoće

12. tjedan trudnoće

Mučnina, umor, promjene raspoloženja, i česti odlasci u toalet bi uskoro trebali nestati, ali na žalost glavobolja i vrtoglavica će vjerojatno postati intenzivnije.