Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Pokreti bebe u trbuhu - što je normalno, a kada se zabrinuti?

Pokreti bebe u trbuhu - što je normalno, a kada se zabrinuti?
S.Borisov / Shutterstock

Saznajte kad ćete početi osjećati prve pokrete bebe i kakav je to osjećaj.

Kad ću osjetiti prve pokrete bebe?

 

Prvi pokret bebe sigurno je jedna od najuzbudljivijih prekretnica u trudnoći. Ponekad je potreban samo mali pokret kako bi se sve učinilo stvarnijim i kako bi vaše srce brže zaigralo i dodatno osvijestilo da u vama raste jedno malo biće.

Ali dok očekujete taj prvi pokret vaše bebe sigurno ćete imati jako puno pitanja o tome što je normalno, a što nije jer od samog trenutka plusića na testu pa sve dok dišemo majka ima brigu za dijete.  

Prvo što trebate imati na umu da je svaka trudnoća drugačija, pa ćete pokrete vaše bebe osjetiti možda ranije, a možda i kasnije od vaše prijateljice, sve je to normalno.

 

U nastavku možete pročitati standarde o pokretima bebe u majčinom trbuhu

Kretanje po tromjesečju

Bez obzira radi li se o vašoj prvoj, drugoj ili trećoj trudnoći, vjerojatno ćete željeti osjetiti taj prvi pokret ili udarac čim prije. Ponekad ćete se pitati je li to upravo bio udarac ili vam samo rade crijeva, i sve je to normalno. Ali istina je, vaša se beba kreće od samog početka - vi to jednostavno niste osjetili.

Pokreti bebe u prvom tromjesečju

S obzirom na malu veličinu bebe tijekom rane trudnoće, malo je vjerojatno da ćete u prvom tromjesečju osjetiti bilo kakav pokret. Ali pred kraj prvog tromjesečja na ultrazvuku možete vidjeti kako se beba vrti pogotovo ako ste nešto jeli prije pregleda, ali te pokrete i dalje nećete osjetiti. Iako će prva tri mjeseca trudnoće proći bez osjećaja pomicanja u vašoj maternici sve će biti nadoknađeno kroz drugo i treće tromjesečje.

Pokreti bebe u drugom tromjesečju

Pitate se kad ćete početi osjećati prve bebine udarce? Prvi udarci bi se više mogli nazvati škakljanje ili osjećaj kao da imate balončiće u trbuhu i obično se počinju javljati između 16. i 22. tjedna kod trudnica koje su prvi put trudne.

U početku možda nećete ni prepoznati što se događa. Vaša je beba još uvijek mala, tako da udarci neće biti snažni. Umjesto toga, možete osjetiti neobičan osjećaj koji možete opisati samo kao lepršanje. Ako ste ranije bili trudni i znate što možete očekivati, možda ćete prije primijetiti kretanje - neke žene već u 14. tjednu trudnoće.

Prve udarce neće osjećati kao prave udarce nogama ili rukama, jer beba još uvijek ima dovoljno prostora za kretanje i nema dovoljno snage da se jače osjeti, ti prvi rani pokreti su vrlo nježni i suptilni. Možete ih primijetiti samo ako mirno sjedite ili ležite. Trudnice nešto jače građe ili ako vam je posteljica sprijeda (na prednjoj strani maternice, blizu želuca) prve pokrete će osjetiti nešto kasnije. Prvi udarci nisu tako česti pa razmak između udaraca može biti i nekoliko dana.

Kako dani i tjedni budu odmicali jačina i količina udaraca će biti sve jača i češća, pogotovo u trećem tromjesečju.
Trudnice koje nose blizance zbog manje prostora u maternici osjete pokrete ranije.

Pokreti bebe u trećem tromjesečju

Sada već postaje sve tjesnije pa tako i manje prostora za istezanje, te su bebini udarci i istezanje sve intenzivniji. Beba je sve jača i udarci znaju biti niti malo ugodni.

Kako beba zauzima sve više prostora, možete očekivati da će kretanje biti manje dramatično kako se približavate termin poroda, ali ne bi trebalo biti rjeđe ili da nema pokreta.

 

Kada vaš partner može osjetiti bebine pokrete?

Radost zbog pokreta bebe pojačava se kada to možete podijeliti sa svojim partnerom, prijateljem ili članovima obitelji.
Normalno je da trudnica osjeti pokrete prije drugih, ali u većini slučajeva druga osoba bi trebala osjetiti pokrete nekoliko tjedana nakon vas.

Vaš bližnji bi oko 20. tjedna mogli osjetiti pokrete bebe, a kod nekih trudnica u ovom periodu se može vidjeti na van da se trbuh pomiče. Bebe mogu početi reagirati na poznate glasove oko 25. tjedna, pa bi se na poznati glas beba mogla javiti s udarcem.

 

Kakav je to osjećaj kad se beba pomiče?

Iako se ti prvi pokreti mogu osjetiti poput mjehurića ili ribe koja vam pliva u trbuhu, pokret također može osjetiti kao kruljenje po crijevima ili osjećaj gladi. Dakle, možda mislite da ste gladni ili imate problema s probavom, ali tek kad osjećaj postane jači, shvatite da su to zapravo bili pokreti vaše bebe.

Ako primijetite pomicanje u pravilnim razmacima najvjerojatnije se radi o štucanju bebe u trbuhu i sve je to normalno.

 

Koliko se često beba pomiče?

Također je važno znati da će se učestalost pokreta mijenjati u različitim fazama trudnoće.

Beba se u drugom tromjesečju počinje intenzivno kretati, ali nemojte očekivati da se kreće cijeli dan, nepravilno kretanje sasvim je normalno u ovom tromjesečju, pa čak i ako jedan dana ne osjetite nikakvo kretanje, nemojte se uplašiti.

U drugom tromjesečju beba je još uvijek mala i teško da ćete osjetiti svaki pokret. Kako beba bude postajala veća i jača tek tada ćete osjećati pokrete svaki dan. Možda ćete čak primijetiti i vrijeme kad su pokreti najintenzivniji. Beba može biti aktivnija ujutro, a poslijepodne i navečer smirenija ili obrnuto, ovo ovisi isključivo o njihovom ritmu spavanja.

Aktivnost mame može uspavati dijete, ali zato kad se smiri možda primijetite više aktivnosti.

Pred kraj trećeg tromjesečja potpuno je normalno da se pokreti malo mijenjaju što ne znači da nešto nije u redu - to samo znači da vašoj bebi ponestaje prostora za kretanje.

 

Brojanje udaraca

Možete kroz zabavan i jednostavan način brojanjem udaraca tijekom ovih posljednjih mjeseci pratiti zdravlje i aktivnost vaše bebe. Prema dosadašnjem iskustvu već otprilike znate u koje doba dana je vaša beba najaktivnija neka to bude u narednom periodu vrijeme kada ćete brojati udarce. Idealno je izbrojati koliko se puta beba kreće u određenom vremenskom roku kako bi dobila osnovnu vrijednost onoga što je za nju normalno, idealno bi bilo brojati udarce svaki dan u isto vrijeme.

Smjestite se u udoban položaj, možete sjesti i noge dignuti ili leći na bok. Zabilježite koliko je sati i krenite brojati udarce, kad dođete do 10 udaraca pogledajte na vrijeme koliko je prošlo vremena od prvog udarca. Bilježite svaki dan koliko je potrebno vremena za 10 udaraca, ako primijetite da je potrebno puno više vremena od uobičajenog razgovarajte sa svojim liječnikom.

Jedan od najljepših osjećaja svake žene jesu upravo pokreti bebe u trbuhu i već tada počinje majka i dijete stvarati neraskidivu vezu. Upravo iz tog razloga prirodno je da se zabrinete ako ne osjećate pokrete bebe onoliko često koliko ste naviknuli.

Ako prijetite bilo kakve promjene koje vas uznemiravaju kao što su krvarenje u trudnoći, smanjeni broj pokreta ili ako ne možete razlikovati Braxton-Hicksove kontrakcije od stvarnih kontrakcija svakako se javite svom liječniku.

Pokušajte se ne brinuti, uskoro ćete svoju mazu držati u naručju i sigurno će vam faliti pokreti u vašem trbuhu na koje ste se naviknuli.