Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Sve potrebne pretrage kroz trudnoću

Sve potrebne pretrage kroz trudnoću
wavebreakmedia

Ako je vaš kućni test na trudnoću pokazao pozitivan rezultat, čestitamo, sada ulazite u čaroban svijet, ponekad malo zbunjujući, osobito ako je riječ o prvoj trudnoći i početnim pretragama u trudnoći.

Što je potrebno znati o prenatalnoj zaštiti?

Prenatalna zaštita je važna. Vi i vaše dijete bit ćete nadzirani kroz cijelu trudnoću kako bi se uvjerili da se vaše dijete dobro razvija i da ste vi kao trudnica dobro. Ukoliko ima bilo kakvih problema ili dodatnih bolesti poznatih od ranije, primit ćete i dodatnu skrb.
Prema nacionalnim smjernica kroz trudnoću postoje rutinski antenatalni pregledi te će vam se ponuditi nekoliko laboratorijskih pretraga, testiranja i ultrazvučnih pregleda.

U Hrvatskoj je praksa da se rutinski pregledi u trudnoći rade svaka 4 tjedna. Ukoliko postoje dodatni simptomi ili bolesti  broj pregleda i pretraga se povećava, sakoj trudnici se pristupa na individualan način kako bi se pružila adekvatna skrb vama i vašem djetetu.

Pretrage u prvom tromjesječju trudnoće

Ultrazvučni pregledi kroz trudnoću:
Prvi ultrazvuk u trudnoći radi se u periodu između 6. – 10. tjedna, ultrazvučna potvrda vitalnosti trudnoće, te da se trudnoća nalazi u maternici. Tijekom trudnoće ultrazvučnim pregledima, vaginalnom ili abdominalnom sondom prati se rast i razvoj ploda. Standardni dvodimenzionalni ultrazvučni pregled je i dalje nezamjenjiv dio svakog kontrolnog pregleda trudnoće, dok nam 3D i 4D ultrazvučni prikazi uglavnom služe kao dodatak tom pregledu, pomoću kojeg dobivamo dodatne informacije koje se ne vide sa standardnim ultrazvukom.  
      
Nakon što je liječnik utvrdio trudnoću potrebno je napraviti sljedeće pretrage:

Analiza urina na početku trudnoće ( KPU, UK), brisevi grlića maternice CB tzv. cervikalni brisevi, PAPA test (ukoliko nije uzet unutar 1 godine).
Na svakom idućem redovnom trudničkom pregledu će se urin testirati test trakicom na eventualnu prisutnost proteina.

Pretrage iz krvi koje je potrebno napraviti nakon utvrđivanja trudnoće:

  • Važno je znati koja ste krvna grupa. Imamo 4 tipa krvne grupe: A, 0, B, AB
  • Rhesus status: 2 tipa - pozitivni ili negativan. Testovi senzibilizacije( IAT)
  • KKS, Hgb, feritin, rezerve željeza
  • GUK funkcija gušetrače;TSH funkcija štitnjače
  • Hepatitis B, C i HIV testiranje
  • Syphilis testiranje

Na svakom redovnom trudničkom pregledu mjeri se krvni tlak jer povišeni krvni tlak tzv. preklampsija može biti jako opasna i tjelesna težina trudnice.

Važne pretrage koje se rade nakon prvih inicijalnih:

Kombinirani probir/ Triple ili Quadriple test / NIFTY testiranje se izvodi između 10. - 14. tjedna trudnoće. Radi se o testovima probira na rizik od kromosomskih bolesti: najčešće Down's Syndrom, Spina Bifida, Edwards Syndrom, and Patau's syndrom, ali i ostale kromosomske i genetske bolesti.

Nuchal Translucency (NT) ultrazvučni pregled  koji se radi između 11. - 14. tjedna trudnoće, ujedno je i pregled datiranja trudnoće.
Nuchalna Translucenca je nakupina tekućine ispod kože straga na vratu ploda. Djeca sa sumnjom na Down sindrom mogu imati porast u NT. Sam ultrazvučni NT pregled ne može sa sigurnošću potvrditi da li dijete bolesno, točnost  testa je 80%, ali u kombinaciji s dodatnim markerima iz krvi tzv. Kombinirani probir točnost testa je do 95%. Danas se rani kombinirani probir savjetuje svim trudnicama.

Pretrage u drugom tromjesječju

20 tjedana: anatomy ili anomaly scan ovaj pregled je također dio rutinske prakse. Provjera se da li su svi organi i organski sustavi pravilno razvijeni.

OGTT - oralni test za toleranciju na glukozu - pretraga koja se najčešće radi između 24. - 28. tjedna, uzima se uzorak krvi da bi se provjerila osjetljivost tijela trudnice na glukozu, kako bi se otklonila mogućnost šećerne bolesti u trudnoći tzv. gestacijski dijabetes. Test traje 2 sata i mjeri se razina glukoze u krvi u određenim vremenskim razmacima; prvi puta na tašte, onda nakon uzimanja glukoze otopljene u vodi nakon 60 min, te nakon 120 minuta.
Growth scane - ultrazvučni pregled za praćenje pravilnog rasta ploda.

Pretrage u trećem tromjesječju

U 37. tjednu radi se bris rodnice na Beta hemolitički streptokok kako bi se utvrdilo da li je potrebno prilikom poroda dobiti zaštitni antibiotik da se smanjila mogućnost prijenosa bakterije na novorođenče i na taj način spriječila moguća infekcija.

Growth scane - ultrazvučni pregled za praćenje pravilnog rasta ploda.

Presentation scane - pregled položaja i smještaja ploda u odnosu na porođajni kanal krajem trudnoće, prije poroda.
Pred sam kraj trudnoće pregledi postaju češći te prije uobičajenog ginekološkog pregleda kako bi se utvrdlo da li se vrat maternice počeo otvarati radi se CTG zapis koji prati rad i frekvenciju fetalnog srca i aktivnost maternice da se vidi da li postoje kontrakcije, odnosno trudovi.