Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

4D ultrazvuk u trudnoći

4D ultrazvuk u trudnoći
Roman Zaiets / Shutterstock

Trudnoća je razdoblje u kojem se javlja puno pitanja te su roditelji često nestrpljivi i uzbuđeni, pa bi željeli vidjeti dijete i prije samog poroda. To je jedan od razloga zbog čega se često odlučuju za 4D ultrazvuk.

Što je 4D ultrazvuk? Kada se preporuča? Što trebate znati o njemu?

4D ultrazvuk vrsta je ultrazvučnog pregleda, kada ginekolog gleda plod djeteta. To je trodimenzionalni prikaz kojim se gleda u realnom vremenu i pokretu. Razlika u odnosu na 4D ultrazvuk, je da je 3D statičan prikaz u tri dimenzije, a 2D ultrazvuk je baza za sve naprednije vrste ultrazvuka te je dio obveznog pregleda za vrijeme trudnoće.

4D ultrazvuk je dodatan pregled, napredan ultrazvuk visoke rezolucije koji prikazuje sve strukture, organe, kvalitetu fetalnih pokreta.

Tijekom trudnoće preporuča se minimalno 3 pregleda:

  • prvi pregled do 12. tjedna trudnoće (transvaginalni ultrazvuk)
  • drugi pregled između 18. i 22. tjedna trudnoće (transabdominalni ultrazvuk)
  • treći pregled početkom trećeg tromjesečja

Vrlo je bitno znati da se 4D ultrazvuk preporuča između 22. tjedna i 28. tjedna trudnoće, kada je plod dovoljno malen i u dovoljno plodne vode da se može bolje vidjeti. Također je bitno naglasiti da 4D ultrazvuk nije opasan za bebu, kao ni 2D i 3D ultrazvuk. Svakako vam savjetujemo da pitate svog ginekologa kada vam savjetuje ovu vrstu ultrazvuka.

Kvaliteta slike ovisi o položaju ploda, posteljici i debljini trbušne stijenke. Ponekad unatoč tome što trudnica dođe u periodu koji je idealan za 4D ultrazvuk, plod nije u optimalnom položaju i ne uspije se vidjeti kvalitetno.

Ovom pretragom moguće je vidjeti lice, šake, stopala, spolovilo te se dobiju slike koje razvesele buduće roditelje. Osim trodimenzionalnog izgleda ploda, 4D uključuje i pokret te se za vrijeme pregleda vidi što dijete radi upravo u tom trenutku.

S obzirom na specifičnost pregleda, traje oko 30 minuta te za njega nije potrebna posebna priprema. Potrebno je da je mokraćni mjehur prazan.