Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Anomaly scan u trudnoći

Anomaly scan u trudnoći
Serhii Bobyk / Shutterstock

Anomaly scan je važan, detaljan ultrazvučni pregled fetusa u trudnoći koji se preporuča svim trudnicama, a obavlja se oko 22. tjedna trudnoće (20.-22. tjedna).

U to vrijeme vidljivi su svi vitalni organi, a veličina fetusa idealna je za procjenu njihovog izgleda i otkrivanje eventualnih odstupanja od zdravog. Taj ultrazvučni pregled važan je jer se njime isključuje odnosno utvrđuje postojanje fetalnih anomalija, zato je i dobio popularno ime „anomaly scan“.

Osim fetalne anatomije, procjenjuje se rast fetusa, smještaj posteljice i količina plodove vode. Na početku pregleda, liječnik će izmjeriti glavicu, opseg trbuha i dužinu natkoljenične kosti. Potom će uslijediti detaljan pregled izgleda lica, mozga, kralježnice, srca, želuca, crijeva, bubrega, mjehura, trbušne stijenke i udova kako bi se isključilo postojanje anomalija.

Na kraju pregleda utvrdit će se smještaj posteljice, izgled pupkovine, količina plodove vode i dužina vrata maternice. Ukoliko trudnica ima želju, na tom pregledu može saznati i spol svog djeteta.

Pregled se radi transabdominalnom sondom („preko trbuha“), a uključuje i upotrebu transvaginalne sonde („kroz rodnicu“) kako bi se izmjerila dužina vrata maternice te tako, između ostalog, i procijenio rizik za prijevremeni porođaj. Na pregled je potrebno doći u široj, udobnoj odjeći, nije potrebno da mjehur bude potpuno pun.

Pregled traje 20-25 minuta te je poželjno da trudnica nije gladna ni žedna kako bi se dobro osjećala za vrijeme pregleda. Važno je još napomenuti da ovim pregledom nije moguće utvrditi sve anomalije s kojima se dijete može roditi, ali isključuje veliki broj njih.

U slučaju ranog otkrivanja istih, omogućuje adekvatnu pripremu porodničkog tima (ginekologa, pedijatara, kirurga, anesteziologa i ostalog med. osoblja), kako bi se na vrijeme započelo s eventualnim liječenjem i osigurala sva potrebna skrb za novorođenče te time osigurao najbolji mogući ishod liječenja.