Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Što je preeklampsija i zašto je opasna u trudnoći

Što je preeklampsija i zašto je opasna u trudnoći
adriaticfoto / Shutterstock

Trudnice nas često pitaju zašto mjerimo krvni tlak u trudnoći, zašto pregledavamo urin i pratimo tjelesnu težinu kod svakog trudničkog pregleda.

O povišenom krvnom tlak ili hipertenziji govorimo onda kada su nam vrijednosti krvnog tlaka veće ili jednake vrijednosti od 140/90 mmHg. To je jedan od najčešćih čimbenika koji može ugroziti  zdravlje trudnice, a onda i djeteta. Uzroci mogu biti različiti, od genetske predispozicije do prekomjerne tjelesne težine. U rizičnoj su skupini i trudnice s blizanačkom trudnoćom kao i  trudnice s bolestima bubrega, dijabetičarke.

Trudnice koje ulaze u trudnoću s hipertenzijom ili im se visoki tlak dijagnosticira prije 20. tjedna trudnoće imaju kroničnu hipertenziju, dok se visoki tlak  pojavi nakon 20 tjedna trudnoće smatra gestacijskom hipertenzijom. Kod pregleda urina test trakom osim što provjeravamo prisutnost leukocita i nitrita provjeravamo i prisutnost proteina.

Povećani krvni tlak i proteini u mokraći prisutni nakon 20. tjedna trudnoće karakteriziraju  poremećaj kojeg nazivamo preeklampsija.

Preeklampsija se javlja u 3-8% trudnica. Kod većine trudnica javlja se u veoma blagom obliku dok teži oblici preeklampsije koji ako se ne liječe mogu dovesti do prijevremenog poroda i do čak  životno ugrožavajućih stanja.

Preeklampsija uzrokuje da se krvne žile sužavaju, što rezultira visokim krvnim tlakom i smanjenjem protoka krvi koji može utjecati na organe u cijelom tijelu, uključujući jetru, bubrege i mozak. Kod najtežih oblika preeklampsije dolazi do jakih glavobolja, mučnina s povraćanjem, pojave jakih bolova u gornjem dijelu trbuha, mutan vid, čak i gubitak vida.

Preeklampsija zahtjeva nadzor trudnice koji uključuje niz laboratorijskih testova kao i intenzivno ultrazvučno praćenje vitalnosti ploda.

Ukoliko se preeklampsija ne liječi može doći do eklampsije koja uzrokuje gubitak svijesti, komu, pa čak i smrt majke. Zato je bitno na vrijeme prepoznati tešku preeklampsiju i trudnoću završiti  porodom ukoliko to okolnosti dozvoljavaju. Rodilja treba biti pod nadzorom i za vrijeme babinja, jer je moguće da krvni tlak zaostane još neko vrijeme ili prijeđe u kroničnu hipertenziju.

Budući da ne postoji ni jedan način da se spriječi nastanak preeklampsije potrebna je što bolja prenatalna skrb kako bi se ovo stanje na vrijeme otkrilo i spriječilo nastanak komplikacija koje prate ovaj ponekad opasan poremećaj.